2013 YDS Değişikliği

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

2013-yds-degisikligi-firsthaberÖsym, daha önceden belirttiği gibi KPDS ve ÜDS sınavlarını kaldırarak bunların yerine yılda 2 defa yapılacak olan YDS’yi getirdi. Yeni dil yeterlilik sınavı değişikliğiyle birlikte de tartışmalar yaşanmaya başlandı. ÖSYM’nin ilk defa yaptığı Yabancı Dil Sınavı (YDS) sınavı sonucunda uzmanlar ve öğrenciler sınav hakkında bazı olumsuz yorumlarda bulunmaya başladılar.
Yabancı Dil Sınavı (YDS)’nin eleştirildiği en önemli konular arasında sınav süresi ve soruların zorluk derecesi gelmekte. Sınav süresinin kısalmasına rağmen sorularda zorluk seviyesinin yukarılara çekilmesi sınava giren adayların tepkisini çekti. firsthaber.net Bunlara ek olarak daha önceden dil yeterliliğini verebilmesi için bir adayın yılda 4 defa sınava girebilme şansı olmasına rağmen, KPDS ve ÜDS’nin kaldırılmasıyla birlikte bu sayı 2’ye düştü. Adaylar için olumsuz unsur içeren bu olaylar sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına girmiş bulunmakta.
Doktor adaylar daha önceleri TUS ve DUS sınavlarına girerken şimdi YDS sınavlarına girmeleri gerekmekte ve bu durum sınavın zorluğunun artmasına da dolaylı olarak hizmet etmekte. Sınavın ne kadar zor ve sürenin ne kadar kısıtlı olduğunu sınava giren adayların istatistiklerine bakarak anlayabiliriz. Sınava giren adaylardan sadece %25’lik bir kısım 50 puan barajını aşmış ve bu büyük problemleri de beraberinde getirmiştir.
Türk Tabipler Birliği bu duruma el koyarak gerek sosyal medyada gerekse ulusal gazetelerde bu sorunu gündeme getirmesi ÖSYM tarafından Güz dönemi için yapılması planlanan YDS sınavı 1 Eylül tarihine kadar ertelenmiştir. TUS ve DUS sınavlarına hazırlanan doktor adayları için bu çok önemli bir gelişmedir çünkü bu sınavlarda güz döneminde yakın tarihlere denk gelmekteydi. Yeni düzenlemeyle birlikte sınavlara hazırlanan doktor adayları biraz olsun rahat nefes almış gözüküyor. Fakat diğer taraftan lisansüstü eğitim yapan adaylar için herhangi bir mağduriyet giderilmesi söz konusu olmamıştır.
Ülkemizde genelde çoğu üniversitenin 1 defaya mahsus başvuruları kabul ettiğini göz önüne aldığımızda Ağustos ayının 3. ve 4. Haftalarında başlayacak olan lisansüstü eğitim tarihlerinin uzatılması daha doğru olacaktır.
Akademik personel olmayı isteyen adaylar YÖK’ün bu duruma el atarak kendilerini mağdur etmeyecek bir düzenleme yapılmasını istemektedirler.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ