Ampulü Kim İcat Etti? Thomas Alva Edison Kimdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Ampulü kim buldu sorusunu merak edenler ve Thomas Alva Edison hakkında bilgi edinmek isteyenler tam yerine geldiniz. Ampulü icat ederek insanlık için oldukça önemli bir buluşa imza atan Thomas Alva Edison doğumundan ölümüne kadar önemli icatlar üzerinde çalışmıştır. Hollanda’lı mucit Edison, günümüzde geceleride gündüzleri olduğu gibi işlerimizi halletmemiz ve modern yaşantının en önemli icatlarından birini gerçekleştirmiştir.
Thomas Alva Edison Kimdir? Hayatı
Milan Ohio’da dünyaya gelen Thomas Alva Edison Babası Samuel Edison ve Annesi ise Nancy Matthews Elliott’tur. Thomas Edison kardeşleri arasında en ufaklarıdır. 7 kardeşi bulunan Edison’un Hollandalı olduğu söylenmektedir. 7 yaşına geldiğinde ailesi Port Huron’a yerleştiği için ilköğretim eğitimini burada alacakken, okul yönetimi Edison’un algılamasında ağırlık olduğu için okuldan atma kararı aldı. Edison buna rağmen evinin kiler bölümüne kimya ile ilgili araç gereçler alarak, deneyler yapma ve elektrik akımı elde etme üzerine çalışmalar yaptı. Mors alfabesini öğrenen Edison telgraf aleti yaparak icatlarına başladı. Ancak, kötü ve ağır bir hastalık Thomas Alva Edison’un yakasına yapıştı. Henüz 12 yaşında bulunmasına rağmen trende çalışmaya başlayan Edison trende meyve satıyordu. Ayrıca baskı makinesi ile haftalık dergi satmaya başlamıştı. Fakat, birgün trende dergi basımı sırasında kimya aletlerinden birinin kırılması ve yangın çıkması sonucu trenden kovuldu. Edison sonrasında telgraf işlerine merak salarak bir telgrafhane açtı.
thomas-alva-edison-kimdir-ampulun-icat-etti
Edison kimdir,
ampulü kim icat etti,
ampul ne zaman icat edildi.
Thomas Alva Edison İcatları
Edison icat ettiği önemli bir cihaz için alıcı bulamadı. Bunun üzerine icat için borç aldığı parayıda ödemeyince New York’a borç içinde gitmek zorunda kaldı. Florida’ya giderek bir arsa sahibi olan Edison, kış aylarında burda kalma kararı aldı. Bunun için kendisine ufak bir ev yaptıran Edison kışları Florida’da kalmaya başladı. Ünlü otomobil adamı Henry Ford ise Edison’un evinin biraz ötesine taşındı. Edison ve Ford tanışmaları uzun sürmedi. Bu tanışma ölene kadar devam edecek olan önemli bir dostluğun başlangıcı oldu. İcatlarına Amerika, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan patentler alarak orjinal icatlarını belgeledi.
Ampulü Kim İcat Etti?
Edison ampulü 1879 yılında icat etti. Yaklaşık 1 yıl sonra her evde rahatlıkla kullanılabilecek ve güvenli ampuller üretti. Bu ampulleri tanesi 2,5 dolar olacak şekilde sattı. Joseph Wilson Swan ise Edison’dan 1 yıl önce farklı bir ampul icat etmişti. Fakat, Joseph Wilson Swan’ın icat ettiği ampul camdı ve içinde bulunan kömür flaman yanması için içerisinde bulunan havanın boşaltılması gerekiyordu. Thomas Alva Edison ve Joseph Wilson Swan güçlerini birleştirerek bir elektrik aydınlatma şirketi kurdu. 1883 yılında lamba tam anlamıyla üretilmeye başladı. 1931 yılında hayatını kaybeden Edion, New Jersey’de vefat etmiştir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ