Atatürk'ün Türk Müziğinin Gelişmesine Verdiği Önemi Anlatan Sözler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Atatürk sanatın her alanına önem verdiği gibi Türk müziğinede büyük önem vermektedir. Atatürk‘ün müziğe verdiği önemi müziğin gelişmesi yönünde yaptığı çalışmalardanda anlamak mümkündür. Atatürk sanat aşığı bir kişiliğe sahip olduğundan müzik alanında da önemli işler başarmıştır. Türk müziğinin gelişmesi için birçok çalışmalar yapan Mustafa Kemal Atatürk bu konuda önemli sözlerle müziğe verdiği önemi pekiştirmiştir.
Atatürk’ün Türk Müziğine Verdiği Önem
Atatürk ilk olarak 1913 yılında çok sesli müzik dalına önem vermiştir. Sofya’da bulunduğu ve askeri ateşe olarak görevli olduğu yıllarda aynı zaman klasik müzik konserlerine gitmekte olduğu gibi operayada sık sık gitmekteydi. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte müzik dalında da birçok yeniliğe imza atan Mustafa Kemal Atatürk müzik konserlerini izlemek için daha fazla vakit bulabilmdi. Türk halkınında yeni müzik türlerini sevmesi için çalışmalarda bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk müziğinin gelişmesi yönünde çalışmaları devam etti.
ataturkun-turk-muzigine-verdigi-onemi-anlatan-sozler
Atatürk Türk Müziğinin Gelişmesine Ne Gibi Katkılar Sağlamıştır
Atatürk Türk toplumuna evrensel müziği tanıtmak ve bunların içinden çok sesli müzik ezgilerine ağırlık vererek Türk halkının müzikle iç içe kalmasını sağlamıştır. Türk musikisinin kalitesini ortaya koymak ve Türklere özgü halk müziği oluşturmak, şarkılar, Türküler ve müzik dalında Türk halkının ilgisini bu noktaya çekerek müzik kültürünün oluşması için çalışmalar yapan Atatürk müziği insana neşe veren, ruhu temizleyici ve dinlendirici etkisinin olduğunu belirten söylemlerde bulunarak Türk halkının müziği sevmesini sağlamıştır.
ataturk-ve-sevdigi-muzikler
Atatürk’ün Türk Müziğinin Gelişmesine Verdiği Önemi Anlatan Sözler
Mustafal Kemal Atatürk besteci ve ses sanatçıları arasında sevdiği isimlerin başında gelen isimler Saadettin Kaynak, Mustafa Nafiz, Afitap, Yesarî Asım Arsoy, Hamiyet, Safiye Ayla, Münir Nurettin Selçuk, , Müzeyyen Senar, Selahattin Pınar gibi kişilerin yanı sıra daha birçok ses sanatçısı ve bestekarı yakından takip etmiş ve desteklemiştir. Atatürk tren seyahatlerinde de birçok sanatçıyı dinleyerek müziğin farklı her dalına önem verdiğini göstermiştir. Atatürk özellikle türküleri çok beğenir ve sürekli dinlerdir. Rumeli türküleride bunlardan biriydi. Rumeli Türkülerinin beğenen Mustafa Kemal Atatürk bu konuda da birçok söz söyleyerek açıklamalarda bulunmuştur. Bu sözlerden biride “Rumeli türkülerini söylerken derin ve onulmaz bir gurbet ve sıla acısı gözlerinde yaşarırdı” sözüdür.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ