Battlefield 3 Oyunu Hakkında Bilgiler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Açık bahsetmek gerek görülürse Battlefield: Bad Company 2’yi Steam yaz indiriminden yararlanarak edinene kadar Battlefield serisiyle pek aram yoktu. Battlefield 1942 çıktığı vakit vasıta tüketimine odaklanan, harita şeklinde devresinin FPS’lerinden iki kat büyük bir harp alanınlarını amacıylae alan ve başka FPS’lerde bulunduğu gibi beş saniyede bir düşmanla karşılaşmamak “ergen ve sabırsız” Oruç’u olabildiğine itmişti: Fakat bir şeylerle alakalı izlenimlerimizi hangi şartlar altında yaptığınızı unutuyor ve senelerce aynı izlenimi devam ettiriyoruz farkında olmadan. Dolayısıyla Battlefield’a uzun seneler süresince ısınamadım, öyle ki Battlefield Bad Company’nin tek kişilik bölümünü bitirmeme ve sevmeme karşın çokluoyuncu kısmına bakmamıştım bile.

Tek kişilik oyun bir metro istasyonunda başlıyor.
Fakat ne vakit ki Call of Duty: Modern Warfare 2 ve Black Ops’daki haritalar olabildiğine tanıdık gelmeye başladı, kaliteli FPS oyunları olabildiğine azaldı, Battlefield: Bad Company 2’yle Battlefield serisine bir fırsat oldukça vermeye karar verdim (bunda oyunun Steam indirimi yardımıyla 10 dolar olmasının da payı olabilir tabi). Elbette senelerdır üç saniyede bir düşmanla karşılaşmaya alışmış bünye alışamadı oyuna. İlk evvel silahların geri tepmesi çok çok geldi, oldukça sonra tanklar ve uçaklar yönünden bir kaç kere öldürülünce vasıtalara düşman oldum, oldukça sonra devamlı her seferinde spawn noktası seçmek sinir bozucu gelmeye başladı… Ta ki oyun tarzımı ve beklentilerimi değiştirene kadar.

Siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama bana kalırsa Battlefield 3 hayatımda gördüğüm en şık görünen oyunlardan birisi.
Ne vakit ki birilerini öldürmekten çok grup oyunu oynamaya ehemmiyet sunar oldum, ne vakit ki devamlı açığa çıkıp vasıtalara yem olmak yerine dikkatli ilerlemeyi kendime ilke edindim, oyundan olağanüstü bir beğeni almaya başladım. Çok şık oynayamıyordum belki, hem de çoksı elde ilk beşe bile giremiyordum fakat oyundan aldığım haz tanım edilmezdi. Uğur “tekrar mi Battlefield oynuyosun” diyerek benimle dalga geçerken ben Battlefield’ın “düz FPS” tecrübesinden ne kadar değişik bir tecrübe bulunduğunu öğreniyordum. Hatta oyunu oldukça şık oynayabilmek amacıyla bilgisayarımı bile yeniledim, düşünün bundan sonra ne kadar beğeni aldığımı (nedense yeniledikten sonra hiç oynamadım gerçi, sanki oyundan 30 FPS olunca tat alıyormuşum gibi).
Derken Battlefield 3 açıklandı ve oyunun ilk videoları çoksımuzu şoke etti. Şuana kadar tecrübelediğimiz en gerçekçi, en “amacıylae çeken” tecrübe olacağa benziyordu Battlefield 3, yayınlanan bütün videolar ve ekran görüntüleri bunu işaret ediyordu. Üstelik ilk defa Halo 2, Lost Planet gibi yalandan değil, motorun birtakım özelliklerini çalıştırmak amacıyla en az Direct X 10 istiyordu çalışmak amacıyla, bu bile tek başına oyun motoruna giden emeğin göstergesiydi (konsollarda Direct X 9 ile çalışabildiğini söyleyeceksiniz fakat konsollardaki ayrıntı düzeyi ile PC‘deki ayrıntı düzeyi çok ama çok değişik).
Oyunun atmosferine hayran kalmamak elde değil.
Bundan bir kaç hafta evvel Uğur’la oyunun betasını denedik fakat hem oyunun kullandığı acayip “tarayıcı” bazlı arabirim, hem de açık betanın oyunun en kötü haritalarından birisini oyuncuya sunması nedeniyle pek sevemedik Battlefield 3’ü. Fakat tekrar de değişik haritaların oldukça eğlenceli bir oyun tecrübesi sunabileceğine, umut vaat ettiğine karar verdik oyunun. En azından dört sene evvelki grafik motorunu minimal miktarda geliştirme yaparak (ben rastgele bir geliştirme görmüyorum gerçi) oyunculara yediren yapımlardan oldukça çok emek verilmişti Battlefield 3’e, bu bile oyunu kıymetli kılmaya yeterdi.

Silah modelleri olağanüstü ayrıntılı.
Battlefield 3 tek kişilik moduyla, kooperatif oynanan ve hikayeye bağlanan görevleriyle ve en muhimi patlayıcı bir çokluoyuncu modu ile gümbür gümbür geliyordu fakat betadan sonra Battlefield hayranları oyuna karşı tavır almaya başladı. “Hiç geri tepme yok oyunda, Call of Duty’yi numune almışlar sanırım” diyenler, oyunun bütün modlarına tarayıcı üstünden erişmeyi anlamsız bulanlar, oyunun tamamıyla askerler üstüne odaklandığını, vasıta tüketimi kötü bulunduğu amacıyla betaya koyulmadığını düşünenler… Kısacası Battlefield 3 beta serinin hayranları ve hayran adayları üstünde çok da şık bir tesir bırakmadı anlayacağınız.

Bazı haritalar oldukça şık olabilirmiş fakat muhakkak kötü değiller.
Peki meydana çıkan yapım ne derece şık? Oyuncuların eleştrileri yerinde miydi, yoksa BF3 ile DICE herkesi ters köşeye mi yatırdı? Oyunun çıkışından üç hafta sonra, başka sözlerle üç haftalık bir çokluoyuncu tecrübesinden sonra sizler amacıyla inceledik.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ