Cep Telefonunu Kim Buldu – İcat Etti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

cep-telefonunu-kim-icat-ettiCep telefonu günümüzde çoğu kişi için hayati önem taşıyor. Özellikle gençlerin elinden hiç düşürmediği cep telefonları nasıl icat edildi hiç düşündünüz mü? Cep telefonlarının doğru kullanılması durumunda yararı oldukça fazla. Özellikle iş hayatı için büyük önemi var. Eskiye dönüp baktığımızda sadece ev telefonlarının kullanıldığı dönemde herhangi bir yerden eve telefon etmek ve önemli birşey söylemek istediğinizde bakkallara, kavelere vb. yerlere girerek ücretli olarak telefon etmekte ve bu şekilde ev ile iletişim sağlanmaktaydı. Kaldı ki ev telefonu sabit ücret vb. derken pahalı olduğu için herkeste yoktu. Uzak noktaları aramak istediğimizde ise postahane yollarını tutar ve o şekilde arama gerçekleştirirdik. Günümzde ise 20 TL ye bile cep telefonu ve yine 20 TL kontörlü hat bulabilmek mümkün. İletişimi bu kadar kolay hale getiren cep telefonlarının nasıl icat edildiğini makalemizde görebilirsiniz.
Cep Telefonunu Kim Buldu – İcat Etti
Cep telefonunun icadı Motorola’nın CEO’su sayesinde meydana geldi. Bir söylentiye göre Motorola’nın CEO eşiyle birlikte tatile Karayip’lere gider. Karayip adalarında eşiyle birlikte tatil yapan Motorola CEO’su çocuklarını aramak ister. Ancak, adada telefon yada benzeri bir iletişim aracı olmadığını görünce öfkelenir ve cep telefonu üretimi için işe koyulur. Motorola firması cep telefonu icadı için çalışmalara başlar ve Dyna-Tac isimli cep telefonunu icat eder. Motorola başkanı ve cep telefonu icadında büyük etkisi olan Michael Cooper 1 kilo 133 gram ağırlığındaki ilk cep telefonu ile konuşur ve 1973 yılında ilk alo diyen kişi olarak tarihe geçer.
İlk Cep Telefonu Kaç Yılında Kullanıldı
1973 yılında bulunan cep telefonu büyük bir buluş olarak görülsede kişisel olarak kimsenin ilgisini çekmiyordu. Çünkü, o yıllarda iletişim insanlar için çokta önem arz etmiyordu. 1991 yılında ülke başkanları cep telefonu kullanmaya başladı. Özellikle Finlandiya başbakanı Harri Holkeri’nin yaptığı görüşme GSM döneminin başlangıç dönemi olarak görüldü. Türkiye’de ise 1994 yılında başbakan Tansu Çiller ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel arasında yapılan cep telefonu görüşmesi GSM dönemini başlattı.
cep-telefonunu-kim-buldu
Günümüzde Cep Telefonları
İlk cep telefonları hem ağır hemde büyüktü ve fiyatları ise oldukça pahalıydı. Cep telefonları hayatımıza girdikçe ufalmaya başladı ve seri üretim gerçekleşince fiyatlarıda düştü. 2000 yılı ve sonrası cep telefonu kullanımı katlanarak arttı. Günümüzde ise neredeyse cep telefonuna sahip olmayan kimse yok gibi. Ayrıca cep telefonu boyutları kibrit kutusu kadar ufaldı. Bunun dışında saat, kolye, kulaklık şeklinde cep telefonlarıda üretildi. Yıllar önce Motorola CEO’sunun Karayip tatilinde telefon iletişimini sağlayamaması ve bunun sonucunda cep telefonu üretmek istemesi günümüzde çok özellikle cep telefonlarına kadar gelişerek geldi.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ