Demokrasi Nedir? Demokrasinin Temel İlkeleri Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Demokrasi günümüzde birçok ülkenin kullandığı bir yönetim biçimidir. Demokrasi hakkında birçok benzer tanımlar yapılsada, genel anlamda aynı yere çıkmaktadır. Demokrasi nedir? sorusunun yanı sıra, Demokrasinin temel ilkeri nelerdir? gibi konularda da ayrıntılı bilgilere makalemizde yer verdik.
Demokrasi Nedir?
Demokrasi, ülkede yaşayan tüm vatandaşların devletin yönetilmesi ve kararların alınması konusunda eşit hakka sahip olduğu bir yönetim şeklidir. Demokrasi bir yönetim biçimi olmakla birlikte sadece ülkeler için değil, kurum ve kuruluşlarda da kullanılmaktadır. Üniversiteler, iş yerleri, topluluklarda da demokrasi geçerli olabilmektedir. Bu anlamda demokrasi bir yönetim şekli olduğunu kanıtlamaktadır.
Demokrasi Çeşitleri Nelerdir?

  • Kalkınmacı Demokrasi
  • Klasik Demokrasi
  • Koruyucu Demokrasi
  • Sosyal Demokrasi
  • Liberal Demokrasi

demokrasi-nedir-temel-ilkeleri-nelerdir
Demokrasinin Temel İlkeleri Nelerdir?
Demokrasinin temel ilkeleri Milli Egemenlik, Özgürlük, Eşitlik ve Siyasi partilerdir.
Milli Egemenlik : Milletin hakkını temsil etmek üzere vekil seçilerek ülke yönetiminde egemenliğin millete ait olması milli egemenlik olarak bilinmektedir.
Özgürlük : Demokrasinin en önemli ilkelerinden biride özgürlüktür. Özgürlük, düşünceleri ve başkalarının özgürlüklerini kısatlamayacak istekleri özgürce yapabilme ve açıklayabilme durumudur. Toplumda milletin fikirlerini ve düşüncelerini özgürce söyleyebilmesi ve söz hakkında sahip olabilmesidir.Eşitlik : Toplumda kadın, erkek fark etmeksizin din, dil ve ırk ayrımı olmaksızın her bireyin eşit haklara sahip olmasıdır. Toplumda herkesin kanun önünde eşit haklara sahip olması ve tüm devlet imkanlarından eşit olarak yararlanabilmesi gibi konuları kapsayan eşitlik demokrasinin temel ilkelerinden biridir.
Siyasi Partiler : Toplumda çok farklı düşünceler yer alabilmektedir. Bu düşünceleri ve ülkede bulunan tüm sorunları çözmek için siyasi partiler kurulmaktadır. Siyasi partiler, görüş ve düşünceleri yansıtmakla yükümlü olan ve ülke çıkarları doğrultusunda halkın oylarını alarak yönetimde onları temsil etme hakkına elde etmeye çalışan topluluktur.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ