Dermabrazyon Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Dermabrazyon cildin üst tabakasındaki ölü deriyi alarak daha canlı bir cilde sahip olmamızı sağlayan bir yöntem. Üstelik de cerrahi bir işlem değil. Mekanik yollarla cilt üzerindeki deriyi soymaya yarayan elektrikli ve vakumlu bir cihazla yapılıyor. Cihaz cilde minik miktarlarda kristaller yollayarak ölü deriyi temizliyor.
Dermabrazyon işleminin en çok uygulandığı bölge yüz bölgesi. Ama tıpkı yüze olduğu gibi bedenin diğer bölgelerine de aynı şekilde uygulanabiliyor. En sık uygulanma sebebi ise ciddi akne vakaları yüzünden yüzde kalan izler, bir de ağız çevresinde oluşan kırışıklar. Bunlar haricinde rinofima adı verilen ve burun derisinin sertleşip şişmesi ve kızarması olarak tanımyalabileceğimiz nadir hastalığın tedavisinde de kullanılıyor.
Dermabrazyon nasıl yapılıyor?
Dermabrazyon öncesinde işlemin yapılacağı bölge iyice temizlenir ve uygulamanın olacağı bölgeler işaretlenir. İşlem uygulanmadan önce bölge lokal anestezi ile uyuşturulur, ardından da yine aynı bölgeye bir süre boyunca buz torbaları konur. Eğer buz torbaları cildi yeterince sertleştirmemişse dondurucu spreyler de devreye girebilir. İşlemin acı vermediğini söylemek doğru olmaz. Bu nedenle bu işlemi yaptırmayı düşünüyorsanız kimi durumlarda daha yüksek dozlu lokal anestezi ve çeşitli ağrı kesicilere hazırlıklı olmalısınız. İşlem cildin daha önceden belirlenen tüm kısımlarına uygulanır ve derinin üst katmanı bu sayede alınmış olur. İşlem sırasında bazı kanamalarla karşılaşılabilir. Doktorunuz bunlar için hazırlıklı olacak ve kanamalara anında müdahale edecektir. İşleminiz tamamlandığında eve gidebilecek durumda olacaksınız.
dermabrazyon-nedir
Neden Yapılıyor?
Dermabrazyon cildin üst tabakasındaki doku sorunlarının çözümünde kullanılır. Özellikle de;
Akne yaraları: akneler nedeniyle oluşan derin yaralar bazen ne yaparsak yapalım iyileşmeyebilir. Dermabrazyon sayesinde cildin üst tabakası düzgün bir görünüme kavuşabilir.
Travma ya da ameliyat yaraları: eğer çok derin yaralar değilse dermabrazyon bu yaraların iyileşmesinde de rol oynar.
Rinofima: rinofima gibi yine cilt dokusu üzerinde oluşan hastalıklar için de dermabrazyon etkili bir tedavi yöntemidir.
Dövme: nadiren de olsa dövmelerin çıkarılması için bu yönteme başvurulduğu oluyor.
Ciltteki renk değişimleri: çeşitli dış etkenlerle oluşan cildin üst tabakasındaki renk değişimlerini yok etmek için de dermabrazyon kullanılan yöntemler arasında.
Kırışıklar: özellikle ağız çevresindeki kırışık görünümünü azaltmada dermabrazyon kullanılan yöntemlerden bir tanesi.
Dermabrazyonun kullanıma uygun olmadığı durumları da bilmekte fayda var. Örneğin;
Son 6-12 ay boyunca akne tedavisi için kullanılan isotretinoin kullanılmışsa.
Son yıllarda yüz gerdirme ameliyatı yaptırılmışsa.
Anormal durumda yaralar mevcutsa.
Uçuk enfeksyonu ya da aktif durumda başka bir enfeksiyon varsa.
Soğuğa karşı fazlasıyla hassas biriyseniz.
İyileşmeyi zorlaştıracak kan pıhtılaşması sorunu, bağışıklık sistemi sorunu gibi hastalıklar varsa dermabrazyon doktorlar tarafından önerilmemekte ve uygulanmamaktadır.
Dermabrazyon ne kadar etkili?
Cilt türünüz, cildinizdeki sorunun durumu, kullanılan dermabrazyon aletlerinin kalitesi, doktorunuzun deneyimi, prosedür sonrasındaki yaşam tarzınız ve daha bir sürü şey dermabrazyonun etkisini değiştirebilir. Bazı cilt türleri tedaviye çok iyi cevap verirken bazı ciltlerde etki daha az olabiliyor. Akne tedavisinde sıklıkla kullanılmasına karşın, çok derin yara izleri olan akne tedavilerinde mükemmel sonuçlar almak istiyorsanız daha farklı yöntemleri tercih etmeniz gerekebilir. Ameliyat sebebiyle ya da çeşitli yaralanmalar sonrasında oluşan izler için dermabrazyon düşünüyorsanız 8 -12 hafta sonrasını bekleyerek en iyi sonucu alabilirsiniz. Çok derinde olan belirgin kırışıklarda da dermabrazyon düşündüğünüz kadar etkili bir yöntem olmayabilir ve size istediğiniz sonucu vermeyebilir.
Dermabrazyonun geçici yan etkilerinden bahsetmekte de fayda var. Öncelikle işlem sonrasında bir süre boyunca işlemin etkisi ile oluşan yaralar meydana gelebilir. 6-12 hafta boyunca cildinizde kızarıklar olabilir. İşlemin uygulandığı bölgede cildiniz daha koyu renkli bir hal alabilir ve özellikle güneşe karşı aşırı hassasiyet gösterebilir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ