Ekran Kartlarının Çalışma Prensibi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Bilgisayar alırken kafa karıştıran en önemli parçalardan biride ekran kartlarıdır. Ekranlarının nasıl çalıştığını bilmek ekran kartı seçimlerininde doğru yapılması konusunda etkili olabilmektedir. Ekran kartlarının çalışma prensibini inceleyerek bir ekran kartının ekrana görüntü yansıtmak için ne gibi işlemler yaptığına göz atalım.
Ekran Kartları Nasıl Çalışır?
Bir bilgisayar görüntüsü çok ufak noktaların birleşiminden oluşur. Bu noktalarıda ortan ve monitöre yansıtan parça ekran kartıdır. Bu ufak noktalar piksel adını almıştır. Her nokta bilgisayarın işlemci tarafından gönderilen komutlar doğrultusunda ekran kartında farklı renk ve dolgunluk oranı ile işlenir. Bu renklerin tamamı ise işlemci tarafından yollanan emir ile istediğimiz görüntünün monitöre yansımasını sağlamaktadır.
Ekran Kartı Çözünürlüğün Önemi
Ekran kartların çözünürlük oranı her zaman önem arz etmektedir. Yüksek çözünürlük daha fazla ayrıntı anlamına gelmektedir. Bir resmi 800X600 çözünürlüğünde görüntülemek ile 1920X1080 çözünürlüğünde görüntülemek arasında 2,5 kat fark olmaktadır. 1920 genişlik 1080 uzunluk anlamına gelmektedir. 1920X1080 çözünürlük çok daha fazla pikselin bir araya gelmesi ve daha ayrıntılı bir görüntünün yansıtılmasını sağlar. Bu yüzden çözünürlüğün her zaman yüksek olması artıdır.
ekran-kartlarinin-calisma-prensipleri
Ekran Kartı Renk Derinliği
Ekran kartları renk derinliğinide ortaya koymaktadır. Daha fazla renk derinliği olan ekran kartları daha gerçekçi bir görüntü sağlar. Her bir pikselin ana renklerin oluşturduğu ara renk sayısına göre ekrana yansıtılabilecek renk derinliği bulunmaktadır. Çok eski ekran kartlarının basit bir flash oyun gibi görüntü verdiğini hatırlayanlar, yeni nesil bilgisayarlarda yer alan ekran kartlarının ne kadar başarılı olduğunu anlayabilir. Bu yüzden ekran kartlarının kaç bit olduğu ve bit sayısı yüksek olan ekran kartlarının daha fazla renk ve daha gerçekçi bir görüntü verdiğini söylemek mümkün. Buda özellikle bilgisayarda film, klip yada video izlemek isteyenler için önemli olduğu, aynı zamanda grafik çalışmaları yapanlarında iyi bir ekran kartına sahip olmaları gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Dahili Ekran Kartı ile Oyun Oynanır mı?
10 bit ekran kartı olarak bilinen ve anakart ile bütünleşik olan ekran kartlarıyla çok birşey yapmak mümkün değil. Dahili ekran kartları genellikle fazla masraf yapmak istemeyen ve sadece görüntü versin yeter diyenlerin tercih edebileceği bir durum. Fakat, yine 10 bit ekran kartlarınında açabildiği pek çok oyun bulunmakla beraber, bu oyunlar daha basit ve düşük özellikler isteyen oyunlar olmaktadır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ