Franchising Nedir? Ne İşe Yarar?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Franchising tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olan bir uygulamadır. Fakat, halen daha Francising hakkında yanlış bilgi ve düşünceye sahip olunabilmektedir. Öncelikle Franchising nedir? Franchising hakkında kısa bir bilgi verelim. Francising, bir markanın ücret karşılığında imtiyaz haklarını sözleşme ile bir süreliğine kullanmasına izin vermesidir. Böylece marka sahibi şirket marka ismini yayılmasını ve bir miktar kazanç sağlarken, Franchising alan şahıs ise bu isim hakkını kullanarak çok fazla yatırım yapmaya gerek kalmadan tanınan markanın bir parçası olarak kazanç elde etmesini sağlamaktadır.
Franchising Ne İşe Yarar?
Franchising’in ne işe yaradığını bir örnekle açıklayalım. Bir Çiğ Köfte şirketinin olduğunu düşünelim. Ünlü bir çiğ köfte markası olan OSES Çiğ Köfte’yi düşünün. OSES Çiğ köfte isim yapmış, son yıllarda adından söz ettiren sayılı çiğ köfte markalarından biri. Televizyonda reklamları dönen, TV programlarında reklam vererek adından sıkça söz ettiren ve herkesin tercih ettiği bir çiğ köfte firması. Türkiye’nin tüm bölgelerinde çiğ köfte satışı yapmak mümkün olmayabiliyor. Örneğin; Gaziantep’te çiğ köfte çok sevilirken, Karadeniz’in yada Akdeniz’in her şehrinde bilinen bir lezzet değil. Bu yüzden firma risk alarak bu bölgelere gitmek istemiyor. Ama gerekli riski alabilecek şahıslarada bayilik vererek OSES Çiğ köfte markası altında dükkanını açma hakkı tanımak istiyor. Kendine güvenen ve Franchising ücretini karşılayarak bayilik almak isteyenlere bu hakkı tanımak istiyor. Yatırım yapmak isteyen ve iş kurmak isteyen kişi ise çiğ köfte dükkkanı açmak istiyor. Fakat, hem bilgisi yok hemde yeni bir marka altında bu işi yürütebileceğinden emin değil. Bu durumda yatırım yapacak kişi OSES Çiğ köfteden Franchising sözleşmesi ile bayilik alarak çiğ köfte dükkanı açabilir.
Franchising-nedir-ne-ise-yarar
Franchising Yararlı mıdır?
Örnekte verdiğimiz şahıs bu sayede çiğ köfte işinden hiç anlamazken, OSES Çiğ köfteden aldığı bayilik ile bunun eğitimini alabilmektedir. Açtığı çiğ köfte dükkanının üzerinde OSES Çiğ köfte yazdığı için ve OSES Çiğ köftenin standartları geçerli olduğu için müşteriler güvenle çiğ köfte alabiliyor. Bu sayede yatırım yapmak isteyen kişi az bir ücretle Franchising hakkını alıyor ve iş kurabiliyor. OSES Çiğ köfte ise Franchising sözleşmesi ile bayilik vererek hem karını arttırıyor. Hemde Türkiye’nin dört bir yanında ismini duyurma şansı buluyor. Bunun gibi birçok örnek firma bulunmakla birlikte Franchising tam anlamıyla budur. Franchising sayesinde yatırımcı o şirkete ait isim, logo vb. hakları alırken, üretim yapmaya o standartlarda devam etmekte ve Franchising veren şirketten destek almaktadır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ