Güneş Sistemi Nedir? Gezegenler İsimleri Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Güneş Sistemi Nedir?
Güneş Sistemi, Güneş ile birlikte Güneşin çekim etkisi altında bulunan diğer gezenlerin bilinen uydularıyla diğer gezegenlerin ve sayısı oldukça fazla olan gök cisimlerinden oluşmaktadır. Küçük cisimlerin çeşitleri ise Kuiper kuşağı nesneleri, kuyrukluyıldızlar, asteroitler, gök taşları ve gezegenlerarası tozlar olarak bilinmektedir.
Güneş Sisteminde dört yere benzeyen iç gezegen, içeriğinde kaya ve metal taşıyan asteroitlerden meydana gelen bir asteroit bütünüdür. Dış gezeninde dört gaz devi ve ek olarak Kuiper kuşağı adı verilen buz kıvamında olan cisimlerden meydana gelmektedir. Kuiper’dan sonra farklı bir tabaka olan seyrek disk ve heliopause bulunur. En son tabak ise Oort olarak bilinir.
Gezegen İsimleri Nelerdir?
Gezegenler sırasıyla ve güneşe olan uzaklıkları bakımından şöyle sıralanmaktadır;

  1. Merkür
  2. Venüs
  3. Dünya
  4. Mars
  5. Jüpiter
  6. Satürn
  7. Uranüs
  8. Neptün

gunes-sistemi-nedir-gezegenler-nelerdir
Cüce Gezegen İsimleri
Dış gezegenlerde toz ve diğer parçacıklardan meydana gelmekte olan halkalar bulunmaktadır. Gezegenler isimlerini Roma ve Yunan mitolojisinden edinmektedir. Diğer gezegenler olan cüce gezegenler ise Kuiper kuşağında bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla

  1. Plüton
  2. Haumea
  3. Makemake
  4. Ceres
  5. Eris

olarak bilinmektedir. Ayrıca Ceres ve Eris seyrek diskte bulunmaktadır. Bu 5 gezegen arasında ralarındaki en büyük gezegen ise Eris’tir.
İç Güneş Sistemi
Asteroit kuşağında bulunan iç güneş sistemi, yer benzeri gezegenlere verilen isimdir. Gök cisimleri silikatlardan ve metallerden oluşmaktadır. Güneş’e yakın olan bu cisimlerin çapları Satürn ve Jüpiter arasında bulunan uzaklıktan küçüktür. Bu bölge iç uzay olarak adlandırılmaktadır. Yine bu bölgenin dışında bulunan bölgeye yani asteroit’in ötesinde bulunan bölge dış uzay olarak adlandırılmaktadır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ