Güney Kore ve ABD Uçakları Gökyüzünde

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

ABD ve Güney Kore’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük hava tatbikatı başladı, Kuzey Kore söz hususu hamlenin her an bir nükleer harpa sebep olabileceği uyarısını yapıyor. Yüzlerce jetin yer aldığı beden gösterisine iki düzine F-22 Raptor ve F-35 hayalet uçağı da katılıyor.
TRUMP’I “AKIL HASTASI” OLARAK TANIMLAMIŞLARDI
Son şeklinde Amerikan topraklarını vurabilecek roket test eden Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD’nin ortak tatbikatının bölgeyi nükleer harpa sürükleyebileceğini açıkladı.
ABD lideri Donald Trump’ı ‘akıl hastası’ şeklinde betimleyen Pyongyang yönetimi, tatbikatın halihazırda esasen yüksek bulunan tansiyonu ansızın alevlendirebileceği uyarısını yaptı.
“AÇIK VE TOPYEKÜN PROVOKASYON”
İktidar partisinin gazetesi Rodong’un baş yazısında ise, “Tatbikat açık ve topyekûn bir provokasyondur, her an bir nükleer harpa sebep olabilir” ifadesi yer aldı.
Washington ve Seul, bu sene içerisinde 20’yi aşkın roket denemesi yapan Kim Jong-un’a gözdağı vermek amacıyla devasa bir tatbikata girişti. Yüzlerce harp uçağı beş gün süresince Kore Yarımadası üzerinde beden gösterisi yapacak.

12 BİN AMERİKAN ASKERİ KATILIYOR
ABD’nin fazla sayıda harp uçağı sevk ettiği bölümde başlayan son tatbikat, bugüne kadarki en büyük gözdağı şeklinde kayıtlara geçti. Tatbikatta sahne alan jetler arasında iki düzine hayalet uçak bulunuyor. Bunlardan altısı F-22 Raptor, 18’de bir diğer hayalet uçak F-35.
Ünlü bombardıman uçağı B-1B Lancer’lar da hafta içerisinde Kore Yarımadası üzerinde uçabilir.
Reuters haber ajansı, tatbikatta aşağı yukarı 12 bin Amerikan askerinin yer aldığını bildiriyor.
Tatbikat esnasında yeni bir roket testi ya da tehlikeli bir yakınlaşma olduğundan ciddi biçimde korkuluyor.
TRUMP’IN DANIŞMANI: SAVAŞ İHTİMALİ ARTIYOR
Washington doğrultusunda da bir harpın yaklaştığı beklentisi hakim.
Hafta sonu konuşan Beyaz Saray yerel emniyet danışmanı HR McMaster, Kuzey Kore ile harp ihtimalinin her geride bıraktığımız gün arttığını söyledi. McMacster, “Bu bozukluğun çözümü amacıyla silahlı çatışmadan diğer yollar var. Ama bundan sonra bu bir yarış zira giderek oldukça da yaklaşıyor ve fazla vakit kalmadı” dedi.
EN ÇOK KULLANILAN KELİME ‘SAVAŞ’
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) 1 Temmuz-11 Ekim tarihleri arasında servis ettiği metinleri taradı. Söz hususu dönemde haberlerde en fazla geride bıraktığımız üç sözcük harp, Kim ve nükleer oldu.

WASHİNGTON FÜZE MENZİLİNE GİRDİ

Geçen hafta Hwasong-15 adlı kıtalarararası balistik roketyi fırlatan Kuzey Kore, tarihinin en mühim testini yaşama geçirmişti. 4 bin 475 kilometre irtifaya ulaşan roketnin yatay düzlemde 13 bin kilometreyi vurabileceği ön görü ediliyor. Bu da, ABD’nin başkenti Washington’ın Kim Jong-un’un mevzisine girmesi demek.
ABD Başkanı Trump, Nisan ayından bu yana hakaret yarışına girdiği ve ‘küçük roket adam’ şeklinde nitelediği Kim’i Çin üzerinden baskı yaparak durdurmayı denedi fakat bu hamlesinde başarılı olamadı.
Son testin sonrasında Washington Pekin ve Moskova gibi Kuzey Kore’nin müttefiklerinden bütün ilişkileri kesmelerini istedi fakat bu davet yanıtsız kaldı.
KİMSEYİ DİNLEMİYOR
İlk kıtalararası balistik roketsini Temmuz ayında fırlatan Kim’in 15 Eylül’de ateşlediği ikinci kıtalararası balistik roket, 3 bin 700 kilometre uzaklık katederek Japonya’nın üzerinden geçti ve Pasifik Okyanusu’na düştü.
Eylül ayı başında test edilen hidrojen bombası ise, bölümde 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.
Birleşmiş Milletler (BM) sahip olunan yaptırımlara bu sene yenilerini eklese de Kim Jong-un roketlerinden vazgeçmedi.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ