H3N2 Virüsü Nedir? Grip Aşısı İşe Yarar mı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye başta olmak üzere dünya ülkelerinde uzun süredir devam eden grip salgınıyla ilgili önlem almak isteyenlere müjde. Grip salgınından kurtulamayan vatandaşların grip aşısı yapmak için geç kalmadıkları açıklandı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal son 1 aydır grip vakalarında büyük artışın olduğunu belirtti. H3N2 virüsü olarak bilinen grip virüsünün H1N1 virüsü olan domuz gribine yakın bir mikroptan kaynaklandığı ve kısa sürede bulaşabilen bir grip virüsü olduğunu belirtti.

2014 Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Grip aşısı kış mevsiminin başlamasından önce ve yaz aylarına girmeden yapılabiliyor. Fakat, uzman hekimler H3N2 virüsüne yakalanmamak yada grip mikroplarını çok daha çabuk atlatabilmek için grip aşısı olunabileceğini belirtiyor. Grip aşısı olmak için grip virüsüne yakalanmadan önce grip aşısı olmak gerektiğini belirten uzmanlar, yeni grip virüslerinin çok daha etkili ve vücuttan atılmasının çok daha zor olduğunuda belirtiyor.
H3N2 Virüsü Hakkında Bilgiler
H3N2 virüsünün H1N1 virüsüne yakın bir virüs olduğu ve domuz gribi kadar tehlikeli olmasada, çok çabuk yayılabildiği ve alt solunum yollarına inerek akciğere zarar verebildiği öğrenildi. H3N2 virüsü için grip aşısı olmanın faydalı olabileceğini belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal geçtiğimiz yıl birçok kişinin grip aşısı sayesinde H1N1 virüsünden korunabildiğini belirtti.
h3n2-gribi-nedir-asi-ise-yarar-mi
H3N2 Virüsünden Korunmanın Yolları
Çok çabuk yayılabilen ve özellikle zayıf metabolizmaya sahip vücutlarda çok daha çabuk yer edinebilen H3N2 virüsünden korunmak için toplu taşıma araçlarından bir süre uzak durmak. Hastane, okul, iş yeri gibi kalabalık yerlerde çok fazla bulunmamak ve bu ortamlarda sürekli olarak havalandırmayı sağlamak gerekiyor. Tokalaşmak, öpüşmek, yakın mesafeden konuşmak, öksüren ve hapşıran kişilerin bulunduğu odalarda bulunmamak gerekli. Antibiyotik kullanımlarının işe yaramadığı gibi grip mikrobunun güç kazanmasına neden olduğu, H3N2 virüsü için antibiyotiklerin işe yaramadığını söylemek mümkün.
H3N2 Gribi Nedir?
Uzmanlar domuz gribinin evrim geçirmiş hali olarak görüyor. Domuz gribi gibi ölümcül olmamasına rağmen, domuz gribinden daha uzun süre insan vücudunda kalmayı başaran H3N2 gribi için uzmanlar “Öldürmez ama süründürür.” açıklamasıyla esprili bir yaklaşımla H3N2’nin nasıl bir virüs olduğunu açıklıyor.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ