Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmeli

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Hisse senedi alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı konular bulunmaktadır. Hisse senedi almak kolay bir iş olmamakla birlikte, doğru ve güvenilir bir hisse senedi seçmek için birçok kriteri göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Hisse senedi seçimlerinde kriterler kişiye göre değişsede, genellikle aynı kriterler göz önünde bulundurulur. Hisse senedini doğru seçmek kesin başarılı olacağınız anlamına gelmez. Kazanmak yada kaybetmek için yine şansınızında yardımı olması gerekecek. Küçük şirketlerin hisseleri büyük çıkışlar yakalayabildiği gibi büyük şirketlerin hisseleride düşebilmektedir. Bu yüzden dikkat etmekte fayda var.
Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şirket Kime Ait? Ortakları Kimler?
Hisse senedi alırken öncelikle şirketin sahibinin kim olduğuna, herhangi bir konuda tutuklanma yada benzeri olumsuz birşeye neden olabilecek biri olup olmadığını bakmalısınız. Şirket sahibinin fevri hareketleri bir şirketin iflasına bile neden olabilmektedir. Hisse senedi fiyatının düşmesini istemiyorsanız ve paranızı güvende olmasını istiyorsanız, öncelikle şirket sahibini yada ortaklarını iyi araştırın.
Balon Hisselerden Uzak Durun
Şirket haberlerini takip edin. Son yıllara ait şirket haberleri, şirkette yaşanmış olan gelişmeler ve hisse senedine yaptığı etkileri araştırabilirsiniz. Sürekli olumsuz haberlerin yer alması şirkete ait hisseye olan ilgiyi azaltacaktır. Yalnız, spekülatif haberleri iyi ayırt etmeli ve spekülasyon yaparak hisse fiyatlarını arttıran şirketlerden uzak durmalısınız. Şişirilen balonun patlaması uzun sürmeyecektir.
hisse-senedi-alirken-nelere-dikkat-edilmelidir
Hisse Senedi Alacağınız Şirket Gelecek Vaad Etmeli
Şirketin geleceği, gelecekte yapma ihtimali olduğu projeler, yenilikler, ortaklıklar, satın alınacak şirketler vb. oldukça önemlidir. Genellikle bir hissenin yükselmesine neden olan en büyük etken şirketle ilgili gelecekteki beklentilerdir. Gelecek beklentisi olmayan şirketler genellikle birşey kazandırmadığı gibi fırsatları kaçırmanızada neden olabilmektedir. Tüm borsa hisseleri yükselirken, sizin hissenizin yerinde saydığını görmek canınızı sıkacaktır. Bu yüzden gelecekte başarı elde etme olasılığı yüksek olan şirketlere ait hisseleri listenizde ilk sıralara almalısınız.
Hisse Senedi Almadan Önce Bilançosuna Bakın
Şirketin bilançosu, kar/zarar oranı ve son yıllarda kar oranı artmış mı? Yoksa zarar mı ediyor? bunlarıda kontrol ederek nasıl bir şirket olduğunu görebilirsiniz. Hisse senedinin son 10 yıllık tablosuna bakarak, fiyatlarının ne oranda değiştiğinide görebilirsiniz. Hangi dönemlerde neden düştüğünü araştırabilir ve sonra olarak borsa genel anlamda düştüğünde hisse senedinin ne oranda etkilendiğini bakarakta hisse senedini alıp almama konusunda karar verebilirsiniz.
Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmeli
Hisse senedi alırken dikkat edilmesi gerekenler kişiden kişiye göre değişebileceği gibi uygun zamanda uygun hissenin alınması oldukça önemlidir. Bu yüzden hisse senedi alırken nelere dikkat edilmelidir? sorusunu kendinize göre belirlemelisiniz. Zaten hisse senedi alım satımında yeniyseniz, zamanla kendinize has kriterler belirleyecek ve bu kriterleri dikkate alacaksınız. Borsada kazanmak istiyorsanız öncelikle elinizdeki parayı korumayı öğrenmelisiniz. Zarar etmemeyi öğrendiğinizde kar sizi mutlaka bulacaktır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ