Türkiyede İklim Çeşitleri – İklimi Etkileyen Faktörler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Dört mevsimi birden yaşayan ülkemiz mevsimler açısından şanslı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’de bulunan dört ana iklim tipini ele alacağımız makalemizde karasal iklim, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Marmara iklimi gibi iklim şekilleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz. Son olarak iklimi etkileyen nedenlerle makalemizi tamamlayacak ve Türkiye’deki iklim çeşitlerini sizlere kısaca açıklamaya çalışacağız.
Türkiye’deki İklim Çeşitleri
Türkiye dünya ülkelerinin gıpta ile baktığı bir iklime sahip. Bu iklim ve mevsim çeşitliliği sayesinde herşeyi yaşayabilen ülke insanımız, her türlü meyve ve sebzeyi tüketebilmektedir. Türkiye’nin iklim olarak Ilıman kuşak ile Subtropikal kuşak arasında bulunduğu bilinmektedir. Türkiye’de iklim çeşitleri, coğrafi konum ve yeryüzünün durumu nedeniyle değişiklik göstermektedir. Çok farklı iklimleri bir arada yaşayan Türkiye’de kıyı bölgeleri için denizlerin etki etmesiyle birlikte ılıman iklim özellikleri bulunurken, dağların konumu sebebiylede iç kesimde karasal iklim özellikleri görülmektedir. Dağlar denize paralel konumda olup iç kesime ılıman iklimin girmesini engellemekte ve bu nedenle iç kesimlerde karasal iklim oluşurken, deniz kıyılarında ise ılıman iklim bulunmaktadır.
Türkiyede Bulunan İklim Çeşitleri Nelerdir?

Karasal iklim : Karasal İklim tipi, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun geniş bir kesiminde bulunmakla birlikte Trakya’da ise iç kesimlerde görülmektedir. Yıllık yağış oranı az olan Karasal iklimde yazlar sıcak ve kurak geçmekle birlikte kışlar soğuk ve kar yağışlı olmaktadır.
Akdeniz iklimi : Akdeniz iklim tipi ise Ege, Akdeniz ve Güney Marmara kıyılarında görülmektedir. Marmarada görülen Akdeniz ikliminin etkisi ise daha sert olabilmektedir. Kışların ılık, yazların ise çok sıcak olduğu Akdeniz iklimi güneş açısına göre değişiklik gösterebilmektedir.


Karadeniz iklimi :
Okyanus iklimi olarakta bilinen Karadeniz iklimi, Karadeniz kıyılarında görülmektedir. Karadeniz kıyılarında görülen Karadeniz iklimi yağmurlu ve nemli havalarıda temsil etmektedir. Neredeyse her mevsim yağış görülen Karadeniz ikliminde en fazla yağış Doğu Karadeniz kesimlerinde görülmektedir.
Marmara iklimi : Marmara iklimi sadece Marmara Bölgesinde bulunmaktadır. Marmara iklimi, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimlerinin özelliklerinden alan kendine özgü bir iklimdir.
İklimi Etkileyen Faktörler Nelerdir?
İklimi etkileyen belli başlı bazı faktörler bulunmaktadır. Buna göre iklimi etkileyen faktörler, bitki örtüsü, nüfusun dağılışı, insan kıyafetleri, tarım ürünleri, konut tipi, hayvan ürünleri, toprak ürünleri, akarsu rejimi, dış kuvvetlerin etkisi, mekanik yada kimyasal çözülmeler, turizm, deniz sıcaklığı, deniz tuzluluğu, insanların fizyolojik hareketler iklimi etkilemektedir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ