Kredi Borcunu Erken Kapatma Cezası Kaldırılıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Bankalar tarafından uygulanan kredi borcunu erken kapatma cezası kaldırılıyor. Bankalardan kredi alarak bir süre sonra elindeki nakit parayla kredi borcunu erken kapatmak isteyenler birde üzerine kredi borcununu erken kapatma cezası ödüyorlardı. Fakat, bu ceza artık kaldırılıyor. Uygulama tüketici kredilerini kapsayacak olup, diğer kredi türlerinde erken kapatma cezası alınabilmeye devam edecek.
Kredi Borcunu Erken Kapatma Cezası Kaldırıldı mı?
Kredi borcunun vadesinden önce kapatan vatandaşlarımız kredi borcuna eklenen ceza nedeniyle şikayetlerde bulunuyor. Fakat, kredi alırken kabul ettikleri ve imzaladıkları sözleşmeye göre bu haklarını kullanma şansına sahip olan bankalar tüketicilerden bu ücreti alıyorlardı. Tüketicinin korunmasıyla ilgili yasa tasarısında tüketici kredisi alan ve erken ödeme tazminatı ödeyen vatandaşlar düşünülerek, bu ücretin alınmasının haksız olduğu ve borcunu erken ödeyenler erken ödeme cezası alınmamasına karar verildi.
kredi-borcunu-erken-kapatma-cezasi-kaldiriliyor
Borcunu Erken Kapatan Artık Ceza Ödemeyecek
Bankadan kredi alan müşteri kredisini aylık olarak faizlendirmekteydi. Örneğin; 5 bin TL kredi alan bir kişi faiziyle birlikte 36 boyunca 175 TL ödeyecekse ve kalan borçlarını erken ödemek isterse üzerine birde ceza veriyordu. Yani, faizli borç ödediği gibi birde üzerine ceza veriyordu. 175 TL borç ödeyen bir kişi için 10 ay kaldığını varsayalım. 10 aylık boyunca 175 TL toplam 1750 TL ödeyecek olan bu kişi borcunun tek seferde kapatmak istediğinde birde borcundan kurtulduğu için ceza ödüyordu. Borcunu erken ödediği için indirim alması gereken yada kalan ayların faizden temizlenmesi gerekirken, vatandaş birde erken borç kapatma cezası ödüyordu. Bu uygulama tüketici haklarını koruma kapsamında genişletilerek kredi borcunu erken kapatma cezasının kaldırılmasına karar verildi. Artık vatandaş tüketici kredisi borcunu erken kapatmak isterse ceza ödemeyecek. Uygulamanın diğer kredi türleri içinde geçerli olmasını bekleyen vatandaş kredi borcunu erken kapatması durumunda ceza ödemek istemiyor.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ