Kredi Faizleri Yükseldi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Kredi faizleri küresel ekonomide değişiklikler sonrasında Türkiye’nin sıcak para ve iyi giden ekonomi sonrasında oldukça düşük seviyeleri görmüştü. Yüzde 5 oranına kadar gerileyen kredi faizleri için yüzde 4 ve yüzde 4,5 lar konuşuluyordu. Ancak, Mayıs ayı sonunda ekonominin bir anda tersine dönmesi, özellikle Amerika ekonomisindeki değişiklik kredi faizlerinide etkiledi. Kredi faizleri yüzde 10 lara kadar yükseldi.
Kredi Faizleri Yükseldi mi?
Kredi faizleri aylık olarak hesaplandığında Mayıs ayına kadar yüzde 0.60 olarak geldi. Ancak, mayıs ayından bu yana yaşadığı yükseliş ile şu anda aylık yüzde 0.85 oranına kadar yükseldi. Mayıs ayından bu yana kredi faizlerindeki değişim sonrasında 100 bin TL kredi alan bir kişi geri ödemesini en az 15 bin TL daha fazla yapacak. Taksitlerde ise yüzde 33 oranında bir artış yaşandı. 450 TL taksit ödeyen bir kişi 600 TL taksit ödüyor.
kredi-faizler-yukseldi

Kredi Faiz Oranlarındaki Artış

Kredi faizlerindeki bu değişimin beklendiği söylenemez. Ancak, 1 yıl sonrasında böyle bir durumun olabileceği düşünülsede, Amerika’nın parasal genişlemeyi azaltma sinyalleri Türkiye’de bulunan sıcak parayı etkilemesi kredi faizlerini bu şekilde yükseltti. Faiz oranlarının yüzde 5 ‘ten 3 ay gibi kısa bir sürede yüzde 10’lara gelmesi Türkiye ekonomisinin halen zayıf ve kırılgan olduğunu gösteriyor. Sıcak parayla dönen ekonomi için ev, arsa ve araba alacaklar açısından iyi olmadığını belirtebiliriz.
Kredi ile Ev ve Araba Alacaklara Kötü Haber
Özellikle kredi ile ev ve araba alacak olanlar için kredi faizlerinin yükselmesi oldukça kötü oldu. 200 bin TL lik bir ev alan kişi tamamını kredi ile alırsa, mayıs ayına göre 30 bin tl fazla kredi faizi verecek. Taksitlerde de bu durumda aynı. Yüzde 33 oranında daha çok taksit ödeyecek olan ev ve araba alacak kişiler için önümüzdeki aylar faizlerin dahada yükselebileceği uyarısını yapmadan geçmeyelim. Çünkü, Amerika şu anda parasal genişlemeyi azaltabilirim dediği için kredi faizleri bu kadar çabuk yükseldi. Birde parasal genişleme ve varlık alımlarını azaltmaya başladığında bu oran dahada artabilir. Bu yüzden iyi düşünmenizde yarar var.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ