Leğen Kemiği Nerededir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Bir tv programında sorulan Leğen Kemiği Nerede bulunur? sorusuna verilen yanıtlarla birlikte Leğen kemiğinin nerede olduğunu bilmeyen pek çok kişi olduğunu gördük. Leğen kemiği oldukça önemli olan ve şekli ile büyüklüğü her kişide farklı olabilen kısacası kişiye özel olan Leğen Kemiği’nin diğer ismi ise Pelvis’dir.
Pelvis yani Leğen Kemiği çok az hareket edebilen eklemlerden oluşan ve bağlar ile birleşmiş, dört kemikten meydana gelmektedir. İskelet yapısı olan Leğen kemiği 1 tane sacrum kemiği, 2 tane coxae kemiği (kalça kemikleri) ve 1 tanede coccygis kemiğinden oluşmaktadır.
Kadın ve erkeklerde bulunan Leğen kemiği aynıdır. Ancak her kişide leğen kemiğinin boyutu ve büyüklüğü azda olsa farklılık gösterebilmektedir.
Leğen Kemiği Nerede Bulunur?
Leğen kemiği tam olarak bel ve kalça bölgesinde bulunan kuyruk sokumunun biraz üstünde yer alan ve kassı bir kemiktir. Leğen kemiği omurga ile bacaklar arasında bağlantıyı sağlayan ve fazla ağırlık taşıyan bir kemiktir. Altta uyluk kemikleri üstte omurgalarla eklem yapar. Leğen kemiğine bacak ve vücut hareketlerinin önemli bir kısmını sağlayan kaslar yapışır. Önde karın ön duvarı ile birleşen leğen kemiği, iç organların yerleştiği karın boşluğunu alttan sınırlar. Leğen kemiğinin meydana getirdiği pelvis boşluğu kadınlarda doğum yolunun önemli bir kısmını teşkil eder. Vücudumuzda birçok kemik bulunmakta ve bu kemiklerin adını ve bulunduğu yerleri zamanla unutabilmekteyiz. Belki biraz komik olabikir ama akılda kalıcı olması için leğen kemiğini eskilerden derede çamaşır yıkayan teyzelerimizin çamaşırı yıkadıktan sonra leğeni kalçalarının sağ tarafına dayadığını düşünerekde hatırlayabilirsiniz. Leğen kemiği vücut iskeleti ve vücudun ayakta kalması için çok önemli bir kemik yapısıdır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ