Mutasyon Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Mutasyon Nedir?
Değişmek ya da diğer tanımıyla mutasyon, bir canlının genomu içindeki DNA veya RNA diziliminde oluşan kalıcı değişmelerden meydana gelmektedir. Mutant ise mutasyona uğramış olan organizmaya verilen isimdir.
Mutasyon Çeşitleri Nelerdir?
Mutasyonlar ikiye ayrılmaktadır. Genel anlamda çeşitlendirmek gerekirse, somatik mutasyonlar ve germ hattı mutasyonları olarak ikiye ayırmak mümkün. Doku hücrelerinde meydana gelen mutasyonlar, kalıtsal olarak gerçekleşmeyeceğinden kuşaktan kuşağa taşınmaz.Bu yüzden Bedensel yani somantik Mutasyonlar kalıtsal olmamaktadır. Diğer mutasyon çeşiti olan Germ hattı mutasyonlarda bu durum kalıtsal olarak gerçekleşmektedir. Eşey Üreme hücresi mutasyonu olarakta bilinen bu mutasyon yeni nesillerede aktarılmaktadır. Kısacası kalıtsaldır.
Mutasyon Nedenleri ve Sebepleri
Bir kişinin kalıtsal olan özelliklerinin ortaya konulması için genetik şifreleri değişebilir. Yani Dna onarımı ve Mayoz bölünme olarak bilinen etkenler bozulabilir. Dna replikasyonu gerçekleşirken hata, birüs, radyasyon, kimyasallar vb. değişimler olabilmektedir. Bunlarda genetik şifrenin değişmesine neden olabilmektedir. DNA sentezliğinin bozulması yani protein ve enzimlerin zarar görmesi, canlının metabolizmasından değişimlere neden olabilmektedir. Mutasyon, ters evrime neden olabilmektedir.
Mutasyonlar kromozomlarada etki edebilmektedir. Kromozom yapısında değişim, kromozom sayısında değişim, genlerde değişim gibi etkiler görülebilir. Bu nedenle mutasyon, sitogenetik, genon mutasyon, kromozom mutasyon ve gen mutasyon olarak parçalara ayrılabilir ve bu şekilde incelenebilir. Bu mutasyonlar arasında yer alan gen mutasyon tek hücrelilere ait mutayonlardır.
mutasyon-nedir-cesitleri-nelerdir
Mutasyon Hakkında Önemli Bilgiler
Genetik çalışmalar sonucu ortaya çıkan mutasyon, en önemli etkilerden biride yeni nesillere farklı genetik özellikler tanımlamasıdır. Bu sayade fiziksel olarak farklı özellikler taşıyan insanlar yetişmektedir. Mutasyonlar sonucu fenotipik çeşitlilik ve değişime uğrayanlar, genetik farklılıklar geçirmiş kontrol edilen genlerle çalışmalarını sağlamaktadır. Araştırmalar sonucunda genetik mutasyonlarda yeni nesile aktarılan genlerin marker olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Mutasyonlar canlılarda elde edilen kısa hayatları kolayca tanınabilecek hale sokarlar. Mutasyonla ilgili yapılan araştırma ve çalışmalar için mantar, sinekler, bitki ve farelerinde yanı sıra bakteri ve virüslerde kullanılır.
Mutasyonlar genetiklerde RNA olarak kullanılan virüslerden hızlı bir şekilde çoğalması ve mutasyonu avantajlı olarak sağlamasıyla bilinir. Bu yüzden insan bağışıklık sistemini kolaylıkla etkisiz hale getirebilir yada alt ederek reaksiyon vermekten kaçınabilir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ