Otomotiv İhracatında Tüm Zamanların Rekoru Kırıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) bilgilerine göre Türk otomotiv sektörü kasım ayında bir önceki senenin aynı devresine göre yüzde 17 artışla 2,6 milyar dolar dışsatıma imza attı. Otomotiv, bu sayede geride bıraktığımız marttaki 2,7 milyar dolarlık dışsatımın sonrasında aylık bazda tarihinin en yüksek ikinci rakamına ulaştı. Bu sene ağustos devresi dışında aylık 2 milyar dolar üstünde dışsatıma ve aylık bazda da 2,4 milyar dolar ortalama dışsatım rakamına erişen endüstrinin kasım ayında Türkiye dışsatımından aldığı pay da yüzde 19,4 oldu.
2008’DEKİ REKORU 11 AYDA TAZELEDİ
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, “Türkiye otomotiv endüstrisi 2008 senesinde gerçekleştirdiği 24,7 milyar dolarlık dışsatım rekorunu 11 ayda tazeledi. Kasım ayı itibariyle geride bıraktığımız seneye göre yüzde 21 artışla toplam 26 milyar dolar dışsatıma erişerek bütün zamanların rekorunu kırdık. Arka arkaya 11 senenin dışsatım şampiyonuz, bu sene 12.ci olacak” dedi. Sabuncu, kasım ayında bütün ana mal kümelerinda dışsatım artışı yaşandığını, binek otomobiller, yan endüstri ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda çift haneli dışsatım artış kaydedildiğini söyledi. Orhan Sabuncu, “Ülke bazında en büyük piyasasımız olmayı devam ettiren Almanya’ya dışsatımımız yüzde 3, ABD’ye ise yüzde 145 gibi tekrar yüksek bir miktarda arttı. ABD’ye bulunan artışta binek otomobiller dışsatımının yüzde 100, yan endüstri dışsatımının yüzde 39 yükselmesi etkili oldu” diye konuştu.
BİNEK OTOMOBİL YÜZDE 13, OTOMOTİV YAN SANAYİ YÜZDE 22 ARTTI
Türk otomotiv endüstrisinin mal kümeleri bazında binek otomobil dışsatımı yüzde 13 artarak 1 milyar 77 milyon dolar olurken, otomotiv yan endüstri dışsatımı da yüzde 22 artarak 905 milyon dolara ulaştı. Kasım ayında eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar dışsatımı yüzde 21 artarak 471 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs dışsatımı da yüzde 3 artarak 136 milyon dolar oldu.

Otomotiv yan endüstrinde en çok dışsatım uygulanan ülke bulunan Almanya’ya yüzde 19 artış kaydedildi. Önemli piyasalardan İtalya’ya yüzde 16, Romanya’ya yüzde 41, Amerika Birleşik Devletleri’ne yüzde 39, Belçika’ya yüzde 23 ve Rusya’ya yüzde 67 artış oldu. Kasımda Binek otomobillerde mühim piyasalardan İtalya’ya yüzde 5, Fransa’ya yüzde 18, Almanya’ya yüzde 27 dışsatım düşüşü görülürken, ABD’ye yüzde 100, Belçika’ya yüzde 89, İsrail’e yüzde 56 ve Fas’a yüzde 100 artış yaşandı. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda en çok dışsatım uygulanan ülke bulunan Birleşik Krallık’a yüzde 57, Fransa’ya yüzde 62, Belçika’ya yüzde 34, Hollanda’ya yüzde 71 dışsatım artışı yaşanırken, ABD’ye yüzde 10, Slovenya’ya yüzde 11 düşüş görüldü. Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise en çok dışsatım uygulanan ülke bulunan Almanya’ya yüzde 49, tekrar mühim piyasalardan Fransa’ya yüzde 73, Romanya’ya da yüzde 69 dışsatım artışı oldu. İtalya’ya ve Macaristan’a ise düşüş olurken, oranlar sırayla yüzde 33 ve yüzde 47 şeklinde gerçekleşti.
ALMANYA’YA İHRACAT YÜZDE 3, ABD’YE YÜZDE 145 ARTTI
Ülke bazında en büyük piyasa bulunan Almanya, kasım ayı dışsatımında da tekrar ilk sırada yer aldı. Almanya’ya otomotiv dışsatımı yüzde 3 artışla 376 milyon dolar oldu. İkinci büyük piyasa İtalya’ya dışsatım 283 milyon dolar olurken, Fransa’ya ise yüzde 6 artışla 263 milyon dolar dışsatım kaydedildi.
Önemli piyasalardan Birleşik Krallık’a yüzde 21, ABD’ye de yüzde 145 dışsatım artışı oldu. ABD’ye bulunan dışsatım yükselişinde binek otomobiller dışsatımının yüzde 100, yan endüstri dışsatımının yüzde 39 yükselmesi, Birleşik Krallık’a bulunan artışta ise eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar dışsatımının yüzde 57, otomotiv yan endüstri dışsatımının da yüzde 10 yükselmesi etkili oldu.
Kasımda tekrar başka piyasalardan Belçika’ya yüzde 51, Polonya’ya yüzde 27, Hollanda’ya yüzde 31, Romanya’ya yüzde 39 artış görülürken, Portekiz’e ise yüzde 25 düşüş oldu.
AB’YE İHRACAT YÜZDE 12 ARTTI
Ülke grubu bazında Türkiye otomotiv endüstrisinin yüzde 76’lık payı ile en büyük piyasası bulunan AB Ülkelerine dışsatım, kasımda yüzde 12 artışla 2 milyar dolar oldu. Alternatif piyasalardan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine bulunan dışsatım kasımda yüzde 105 arttı. Orta Doğu Ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 19’ar, Afrika Ülkelerine de yüzde 22 dışsatım artışı yaşandı.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ