Suriye Türk Jetini Düşürdü!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

22 Haziran 2012 Cuma öğle saatlerinde Suriye tarafından Türk Jeti düşürüldü. Türk jetinin düşürülmesi aynı gün akşam saatlerinde 8 saat sonra açıklandı. Suriye’den art arda açıklamalar geldi. Önce Suriye’den açıklama yapıldı ve Türk jetinin 1 Km sınır ihlali yaptığı ve bu yüzden uçağın düşürüldüğü söylendi. Ardından Suriyeden bir açıklama daha geldi ve sınır ihlali yapan Türk Jetinin 10 km kadar Suriye sınırını ihlal ettiği ve bu yüzden düşürüldüğü belirtildi.
Türk Jeti Düşürüldü
Tüm bu açıklamalar yapılırken, Türkiye ve Türk yetkililerden tatmin edici bir açıklama gelmedi. Başbakan Tayyip Erdoğan Brezilya’dan dönmekteyken yaşanan olaylardan sonra uçaktan inen Tayyip Erdoğan “Henüz yeterli bilgi elimizde yok. Birşey söylemek yanlış olur. Türk Jetinin Suriye sınır ihlali yapıp yapmadığını aşartıracağız. Herşey toplantıdan sonra belli olacaktır.” dedi. Dün gece gelen bu açıklamadan sonra Türkiye’den başka açıklama yapılmazken, aynı saatlerde NATO ve ABD’den açıklamalar geldi. “Gerekli açıklamayı Türkiye yapacaktır.” diyerek topu Türkiye’ye atan ABD aynı zamanda “Çağrılma halinde arama kurtarma çalışmalarına katılırız.” diyerekde olumsuz konuşmayan ancak aynı zamanda Türkiye’nin arkasında duran açıklamalar yapıldı. Bu sabah ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açıklamalarda bulundu ve “Üzerinin örtülmesi mümkün değil gereken yapılacaktır. Neticesi çok ağır olduğu için detayları incelemeden net bir açıklama yapılmaz. Gereken yapılacaktır.” dedi.

Suriye Türk Jetini Düşürdü
Suriye uçağın düşürülme sebebi olarak; Türk Jeti olduğundan haberi olmadıkları ve sınır ihlali olduğu için Türk jetini düşürdüklerini belirtiyor. Ancak, ortada yanlışlar olması büyük ihtimal. Rutin olarak yapılan ufak sınır ihlallerinde Suriye, bu kez ne olduda Türk jetini düşürme yetkisini kendinde gördü. Sınır ihlali yaptığı henüz belli olmayan ancak sınır ihlali bile olsa Türk jetinin hemen düşürülmesi mi gerekiyordu? Yoksa uyarıldıktan sonra mı düşürme işlemi yapılmalıydı? Yıllarca Yunanistan’la karasu ihlali yaparak karşılıklı olarak jetlerini birbirinin alanına sokan Yunanistan Türkiye Jet uçak kapışmasında bugüne kadar hiç jet düşürülmemişken, Suriye’nin 1 km gibi jet için çok çok ufak bir mesafe için anında uyarı yapmadan Türk jetini düşürmesinin sebebi ne olabilir? Tüm bu sorular ilerleyen saatlerde yanıtını bulabilecekken, Türkiye yetkililerinin açıklamalarıyla Suriye’yi sorgulamak yerine kendi Jet ve kendi pilotlarımızda suç araması düşündürücü ve “Acaba savaştan korkuyor muyuz?” sorusunuda akıllara getiriyor. Son olarak İsrail’in 9 vatandaşımızı şehit etmesi, geçtiğimiz günlerde 8 askerimizin şehit olması ve şimdide Suriye tarafından Türk jet uçağının düşürülmesi Türkiye’yi herşeyi sineye çeken bir ülke konumuna mı sokacak bilinmez. Suriye’nin düşürmüş olduğu Türk jetinin sonrasında 2 Türk pilotunun akibeti henüz belli değil. Arama kurtarma çalışmaları Suriye ile birlikte devam ediyor.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ