Takvim Nedir? Türklerin Kullandıkları Takvim Çeşitleri Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Önemli buluşlardan biri olan ve gün, ay, yıl sayesinde hayatımızı düzene sokmamızı sağlayan takvimlerin nasıl bulunduğu, geçmişte kullanılan takvim çeşitlerinin neler olduğu bilgisini vermek üzere takvim nedir? takvim çeşitleri makalemizi okuyabilirsiniz. Özellikle Türklerin kullandığı takvimler hakkında da kısa bilgiler vermeyin ihmal etmeyeceğiz.

Takvim Nedir? Nasıl Bulunmuştur?
Takvim insan hayatının düzene girmesini sağlayan mevsim ve yaşanan olaylarla ilgili akılda kalıcı zamanlar elde etmeyi sağlayan sosyal yaşamında işlerliğini arttıran önemli bir buluştur. Dünyanın ve güneşin dönmesiyle elde edilen bilgiler zamanla mevsimlerin keşfedilmesini ve takvimin bulunmasını sağlamıştır. Takvimin farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Türklerin Kullandıkları Takvimlerin İsimleri

12 Hayvanlı Türk Takvimi : 12 hayvanlı Türk takvimi, Türklerin kullandığı ilk takvimdir. Türklerin kullanmış olduğu en eski takvimlerin birincisi olan 12 hayvanlı Türk takvimi yıllar hayvan adlarına göre belirtilmektedir.
Celali Takvim : Büyük Selçuklular zamanında hazırlanan Celali Takvim’i güneş yılı esas alınarak yapılmıştır. Türk kullandığı Celali Takvim Ömer Hayyam ile bütünleşmiştir. 1079 yılında kullanılmaya başlanan Celali Takvim Melikşah döneminde kullanılmıştır. Celali Takvim’de 1 yıl 365 gün 6 saatten oluşmaktadır.
takvim-nedir-turklerin-kullandiklari-takvimler
Hicri Takvim : Hz. Muhammed’in Hicreti gerçekleştirdiği yıl yani Mekkeden Medine’ye geçiş yaptığı 622 senesi başlangıç olarak belirlenmiştir. Müslüman takvimi yada islam takvimi olarak bilinmektedir.
Rumi Takvim : Güneş yılı esasına dayanan bir takvimdir. Osmanlı’da resmi ve mali işler için kullanılmıştır. 19. yüzyılların başında yürürlüğe girmiştir.
Miladi Takvim : Miladi takvimde 365 gün 6 saat 1 yıl anlamını taşımaktadır. Güneş yılını esas alan Miladi takvim 1926 yılından bu yana kullanılmaktadır. Miladi takvimi Mısırlılar tarafından keşfedildiği bilinmektedir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ