Tereyağ Faydaları ve Zararları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Yıllardır yemeklere, salatalara, kahvaltılarda, hamur işleri yaparken vb. işlerimizde mutlaka yağ kullanırız. Yağ çeşitlerinden margarin, tereyağ ve zeytinyağından birini seçeriz. Bu seçimi yaparken genelde ucuzluk ve sağlıklı olmasını önemsiyoruz.
İhtiyaçlarımızı gideren ve yediğimiz yiyeceklere ayrı tatlar katan bu lezzetlerin yıllarca yararları ve zararları tartışılır olmuştur. Özellikle büyüklerimizin köylerde üretmiş olduğu tereyağı konusunda sağlıksız olduğu ve kalp krizine sebebiyet verdiği iddia edilsede durum böyle değildir. Margarin ise ucuz olduğu ve seri üretimi kolay olduğundan sağlıklı olmasada tercih edilir. Bunların arasında Zeytinyağı üretim koşulları ve kullanılan maddelere bakıldığında, özellikle katı olmaması sebebiyle en sağlıklı olanlarındandır.

Katı Tereyağ ve Margarin Arasındaki Fark

Katı yağlardan Tereyağ ve Margarin arasında büyük farklar var diyebiliriz. Öncelikle Margarin ve tereyağı kalori konusunda eşittir. Tereyağı en iyi A vitamini sahiptir. Margarinde ise yağ asitleri çok yüksektir. Margarin kanser riskini oldukça arttırırken, bağışıklık sistemini oldukça zayıflatmaktadır. Hamileyken annenin sütüne etki eden ve kalitesini düşüren margarin HDL’yi düşürür.
Tereyağ Yararları Nelerdir?
Tereyağı diş çürüklerini ve osteoporoz riskini azaltırken, yüksek kolestirol oranlarınınıda düşürür. Margarin yerini tereyağ tercih eden kişilerde kalp hastalığına yakalanma riski %53 oranında daha az olup, hafıza ve öğrenme kapitesi artar. Çinko, Magnezyum, Omega 3 içeriği yüksek olan Terayağ A, D, K vitaminleri, demir, selenyum, riboflavin, ve niasinden zengindir.
Margarin üretimi başladık sonra büyük firmalar seri üretime geçerek birçok reklam verdiler. Bu reklamlarında genellikle margarinin oldukça yararlı olduğu ve tercih edildiğinde sağlık açısından bir problem teşkil etmeyeceği belirtildi. Ürünü satmak için yapılan bu reklamların doğruluk payı sıfırdı. Tereyağı ve zeytinyağı için yapılan testler, margarine oranla çok daha sağlıklı olduğu görüldü. Özellikle köylerde üretilen ve seri üretim olmayan tereyağlarının zararı olmayıp sağlık açısından yararlı olduğunuda söyleyebiliriz.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ