Torba Yasada Neler Var?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Yakın zamanda çıkması beklenen torba yasada yer alacak maddeler yavaş yavaş belli olmaya başladı. Özellikle çalışma hayatında önemli değişiklikleri beraberinde getirecek olan torba yasada yer alacak önemli diğer bir konuda sigorta borçlarıyla ilgili yapılandırma olacak. Emeklilik bekleyen fakat primlerini tamamlayamayanlar içinde bir çalışma olduğu dile getiriliyor. Torba yasada neler var? sorusunu ele aldığımız haberimizde ayrıntılı olarak torba yasada yer alacak maddeleri inceleyeceğiz.

Torba Yasada Neler Var?

Kredi Çekerek Emekli Olunabilecek

Torba yasada yer alması kesinleşmeyen, fakat en çok arzulanan maddelerden biride yaşı dolmasına rağmen primlerini tamamlayamamış olanlar için yapılandırılacak olan emeklilik durumudur. Bu şekilde emekli olmak için banka kredisine başvurularak kişinin emekli edilmesi söz konusu olabilecek. Yaşı dolan ve 3600 günden emekli olabilme hakkına sahip olan vatandaşların primlerini tamamlaması için banka kredisiyle emekli olma şansı tanınacak. Böylelikle banka kalan prim borçlarını tek seferde ödeyerek vatandaşın emekli maaşından 36 ay kesinti yapacak. Torba yasada bu düzenlemenin yer alması durumunda aranacak bir diğer şartta kişinin en az 1800 gün prim ödemiş olmasıdır. Primi 1800 gün olmayanlar ise 1800 güne tamamlayarak başvuru yapabilecek. Kalan 1800 gün prim ödemesi ise banka kredisiyle yapılabilecek. Vatandaş sadece SGK’ya başvuruda bulunacak. Banka vb. ile muhattap olmadan maaşını alabilecek. Fakat yasa tasarısı henüz kesinleşmedi.
torba-yasada-neler-var

Sigorta Primlerine Af Geliyor

Bağ-kur ve SSK’ya tabi olanlardan primlerini ödeyemeyerek borç olarak kaydedenlerin faizleri silinebilir. Faizlerin silinmemesi durumu söz konusu olsa bile borç toplu olarak ödenme hakkı tanınacak. Böylelikle kişi kredi çekerek kalan primlerini ödeyerek emekli olabilecek. Diğer bir seçenek ise borçlar tamamen silinecek. Fakat bu durumda prim ödememiş gibi sayılacaktır.

Devlete Borcu Olan Faizini Ödemeyecek

Torba yasa ile birlikte KYK Kredisi, Emlak vergisi, Gelir vergisi, Motorlu taşıtlar vergisi, Trafik cezasısı gibi tüm cezaların faizleri silinecek. Ana para ise taksitlendirilerek ödenebilecek. Bu borçların ödenmesi için 18 aya varan taksit seçenekleri sunulacak.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ