Uluslararası şirketlerden gıdada çifte standart

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Son günlerde sosyal medyanın en önemli tartışmalarından birisi gıda kalitesi oldu. Tartışma Twitter’da bazı kullanıcıların Algida’nın Twister dondurmasının İngiltere ve Türkiye versiyonlarının karşılaştırılmasıyla başladı. İngiltere’de ki Twister’ın süt oranının yüzde 13, Türkiye’deki Twister’daki süt oranının ise sadece yüzde 1 olması büyük tepki topladı. Bunun yanında Türkiye’deki Twister’da meyve püresi oranı yüzde 0,4 iken bu oran İngiltere’de yüzde 11. Yani İngiltere’deki tüketiciler aynı markalı ürünü alsa da Türkiye’deki tüketicilere göre daha kaliteli ve besin değerleri yüksek bir dondurma yiyor.
İNGİLİZLERİN GELECEĞİNİ DAHA VİTAMİNLİ BESLİYOR
Habertürk’ten Selim Karahan’ın haberine göre İngiltere ve Hollanda merkezli Unilever’in sahibi olduğu Algida, farklı isimlerle dünyanın çoğu ülkesinde bulunuyor. Ürünlerinin içeriği de ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Türkiye’de kullanıcılar Algida’ya büyük tepki gösterse de uluslararası gıda üreticilerinin hepsi aynı yönteme başvuruyor. Örneğin İsviçre merkezli dünyanın en büyük gıda üreticilerinden Nestle’nin Nesquik markalı buğday ve mısır gevreği gelişmiş ve gelişmekte olan bütün pazarlarda satılıyor.
Hedef kitlesi çocuklar olan bu ürün barındırdığı vitaminler sebebiyle ‘geleceği besler’ sloganıyla satılıyor. İngiltere ve Türkiye’deki Nesquikleri karşılaştırdığımızda ise bazı farklılıklar göze çarptı. Türkiye’deki Nesquik’te B1, B2, B3, B6, folik asit, ve B5 vitaminleri bulunuyor. İngiltere’deki Nesquik’te ise fazladan D vitamini bulunuyor.

“TRANS YAĞ YOK” AMA ASLINDA VAR
PepsiCo’nun sahibi olduğu Frito Lay’in ürettiği Doritos markalı cipslerin içeriği ise ülkeden ülkeye çok az fark gösterse de bu fark aslında büyük önem arz ediyor. ABD’deki Doritos markalı cipslerle Türkiye’dekiler yağ, karbonhidrat, protein ve tuz miktarları karşılaştırıldığında kayda değer bir fark görünmüyor. Ancak toplam yağ oranı benzer olsa da Türkiye’deki Doritos’ta 100 gramlık pakette 0,17 gram trans yağ bulunuyor. Trans yağ miktarının toplam yağ miktarı içindeki oranı yüzde 1’i geçmediği için paketin üzerine yasal olarak “Trans yağ içermez” ibaresini koyabiliyor. Aynı kuralın geçerli olduğu ABD’de Türkiye’deki gibi Doritos paketinin üzerinde ‘Trans yağ içermez’ yazıyor. Ancak farklı olarak besin değerleri tablosunda trans yağ miktarı gerçekten 0 gram olarak görünüyor. Türkiye’deki miktar çok yüksek olmasa da doktorların günde 2 gram trans yağ tüketiminin kalp krizi geçirme olasılığını yüzde 25 artırdığını söylediğini unutmamak gerekiyor.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ