Uyuz Hastalığı Nedir? Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

UYUZ (Scabies)
Uyuz 0,3 mm büyüklüğünde bir parazit olup cilt teması ile bulaşır. Uyuza sebep olan parazit açık hava solunumu yaptığından cildin derinliklerine dalamaz.Cilt katmanları arasında tünele benzer yollar açar. Genelde genç yetişkinlerde cinsel temasla, aynı giysileri veya yatağı kullanmakla bulaşır. Uyuz, giysilerde 2 gün boyunca yaşayabilir.

Uyuz Hastalığı Belirtileri

Uyuz bulaştıktan 1 ay sonra, özellikle sıcak ortamda, örneğin geceleri şiddetlenen kaşıntı ile kendini gösterir. Kaşıntı sonucu oluşan mikrobik enfeksiyon nedeniyle kaşıntı yerlerinde iltihaplanmalar ve kabuklanmalar görülür. % 90 el ve ayak parmak aralarında, içi su dolu torbacıklar halinde görülür.
nocanvas_uyuz-belirtileri-uyuz-olup-olmadiginizi-teshis-edin[1]
El ve kol eklemlerinin iç kısımları, penis, kadın genital organları, koltuk altı da hastalığın olabileceği bölgelerdir. Çocuklarda yüzde ve kafa olabilir.

Uyuz Hastalığı Tedavisi

Lindan içeren ilaçlar 3 akşam arka arkaya vücuda sürülür ve 4. günün sabahı vücut yıkanır. İlaç tedavisi çocuklar ve yetişkinler için farklı olduğundan, tedavi çocuklarda doktor gözetiminde uygulanmalıdır. Hergün kullanılan tüm çamaşırlar ve nevresimler yıkanmalı ve havalandırmalıdırlar. Hasta kişiye yakın temasta olan kişiler de tedavi kapsamına alınır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ