2013 YDS Değişikliği

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

2013-yds-degisikligi-firsthaberÖsym, daha önceden belirttiği gibi KPDS ve ÜDS sınavlarını kaldırarak bunların yerine yılda 2 defa yapılacak olan YDS’yi getirdi. Yeni dil yeterlilik sınavı değişikliğiyle birlikte de tartışmalar yaşanmaya başlandı. ÖSYM’nin ilk defa yaptığı Yabancı Dil Sınavı (YDS) sınavı sonucunda uzmanlar ve öğrenciler sınav hakkında bazı olumsuz yorumlarda bulunmaya başladılar.
Yabancı Dil Sınavı (YDS)’nin eleştirildiği en önemli konular arasında sınav süresi ve soruların zorluk derecesi gelmekte. Sınav süresinin kısalmasına rağmen sorularda zorluk seviyesinin yukarılara çekilmesi sınava giren adayların tepkisini çekti. firsthaber.net Bunlara ek olarak daha önceden dil yeterliliğini verebilmesi için bir adayın yılda 4 defa sınava girebilme şansı olmasına rağmen, KPDS ve ÜDS’nin kaldırılmasıyla birlikte bu sayı 2’ye düştü. Adaylar için olumsuz unsur içeren bu olaylar sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına girmiş bulunmakta.
Doktor adaylar daha önceleri TUS ve DUS sınavlarına girerken şimdi YDS sınavlarına girmeleri gerekmekte ve bu durum sınavın zorluğunun artmasına da dolaylı olarak hizmet etmekte. Sınavın ne kadar zor ve sürenin ne kadar kısıtlı olduğunu sınava giren adayların istatistiklerine bakarak anlayabiliriz. Sınava giren adaylardan sadece %25’lik bir kısım 50 puan barajını aşmış ve bu büyük problemleri de beraberinde getirmiştir.
Türk Tabipler Birliği bu duruma el koyarak gerek sosyal medyada gerekse ulusal gazetelerde bu sorunu gündeme getirmesi ÖSYM tarafından Güz dönemi için yapılması planlanan YDS sınavı 1 Eylül tarihine kadar ertelenmiştir. TUS ve DUS sınavlarına hazırlanan doktor adayları için bu çok önemli bir gelişmedir çünkü bu sınavlarda güz döneminde yakın tarihlere denk gelmekteydi. Yeni düzenlemeyle birlikte sınavlara hazırlanan doktor adayları biraz olsun rahat nefes almış gözüküyor. Fakat diğer taraftan lisansüstü eğitim yapan adaylar için herhangi bir mağduriyet giderilmesi söz konusu olmamıştır.
Ülkemizde genelde çoğu üniversitenin 1 defaya mahsus başvuruları kabul ettiğini göz önüne aldığımızda Ağustos ayının 3. ve 4. Haftalarında başlayacak olan lisansüstü eğitim tarihlerinin uzatılması daha doğru olacaktır.
Akademik personel olmayı isteyen adaylar YÖK’ün bu duruma el atarak kendilerini mağdur etmeyecek bir düzenleme yapılmasını istemektedirler.

Diğer Haberler

Mermer Fabrikasında Çalışan 2 Çocuk Babası, Feci Şekilde Can Verdi

Denizli'de yaşayan 2 çocuk babası adam, çalıştığı fabrikada feci şekilde hayatın...

Bakan Uraloğlu: İsrail'e İhracat Yok

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nd...

Galatasaray'ın Yeni Transferi Neymar Mı Olacak?

Neymar'ın Suudi Arabistan Macerası Sonlandı: Galatasaray'ın Transfer Planı Su...

General Hospital'ın Yıldızı Johnny Wactor Öldürüldü

General Hospital dizisinin yıldız oyuncusu Johnny Wactor, Los Angeles'ta arabası...

Fenerbahçe'de Disiplin Krizi

İki Milli Futbolcuya Şok Karar Süper Lig'in köklü kulüplerinden Fenerbahçe, öne...

İsrail İlk Çekilme Hattını Kabul Etti

Gazze'de Ateşkes Umudu: Trump, İsrail'in Geri Çekilmeyi Kabul Ettiğini Açıkladı ...

Victor Osimhen'in Nijerya Kampında Moral Bozukluğu

Galatasaray, Turkcell Süper Kupa finalinde Fenerbahçe’ye 2-0 mağlup olurken, göz...

Trump Barış Anlaşması İmzalayarak Yenildi Mi?

2026 Enerji krizinde yeni perde 2026 yılının en sıcak jeopolitik gelişmelerinde...

İran'dan Orta Doğu'daki ABD Üslerine Sert Misilleme

Orta Doğu’da tansiyon 2026 yılı itibarıyla yeniden zirveye tırmanırken, İran Dev...

Türk Hava Yolları Yönetiminde Değişim

Bayrak Taşıyıcıda Yeni Dönem Türkiye’nin küresel ölçekteki gururu Türk Hava Yol...

Fernandes'den Derbi Sonrası Ronaldo Göndermesi

Portekiz Milli Takımı'nın Dünya Kupası kampında Cristiano Ronaldo ile aralarında...

Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze İçin Ortak Adım: "Savaşı Bitireceğiz"

Uluslararası Zirvede Gazze İçin Tarihi Buluşma ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’...

MTV'de Bu Şartı Yerine Getirmeyen Parasını Alamayacak

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin iptali ve yürürlüğünün durdur...

Şampiyonluk Kutlaması Bebeği Yolda Unutturdu

Süper Lig 2024-2025 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray’ın zaferi, T...

Transferi Duyurdular! Yolun Açık Olsun Talisca

Talisca Krizi: Penaltı Kaçırdı, Gremio Yolcusu Olabilir Fenerbahçe'de Talisca D...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ