4B Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

SGK olarak birleştirilen Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur sistemlerinin tek çatı altında toplanması halen 4B nedir gibi birçok sorunun kafaları kurcalamasına neden olmuştur. Bu tür sorunlara çözüm bulmak için esnaf, sanatkar ve serbest meslek mensuplarının bağlı bulunduğu 4B ile Bağkur’un aynı olduğunu belirtmemiz gerekecektir.
SGK günlerinin toplanması sırasında değerlendirilen bu grup, genelde hangi yere daha fazla ödeme yapılırsa o kurumdan emekli olmaya yarar. Mesela SSK’lı bir işçi olarak 15 yıl, esnaf olarak da 10 yıl çalışırsanız SSK üzerindeki ödemeleriniz daha fazla olduğu için buraya bağlı olarak emekli olursunuz. Bu yüzden her ne kadar ayrılsa da bu kurumların hangi kısmında oldukları önemlidir.
4B İle Emeklilik Nasıl Olur?
Kendi adına bağımsız çalışanlar ve esnaflar genelde 4B’ye bağlıdır. 4B ile sigorta primi ödemeleri, kişinin gelirine göre değişiklik göstermektedir. Primler ne kadar yüksek ödenirse o kadar yüksek bir emeklilik maaşının bağlanması söz konusu olmaktadır.
Her yıl düzenli olarak artış gösteren bu primler, işverenin kendi adına ödemesi gereken zorunlu ödemelerdir. Bu yüzden emeklilik söz konusu olduğunda bu prim ödemelerinin toplanması söz konusu olmaktadır.

4B Primleri Nasıl Toplanır?
Her esnaf farklı işler yaptığı için gelirleri de değişiklik göstermektedir. Bazıları kendi adına çalışmakta bazıları ise birkaç kişi istihdam ettirmekte olduğu için 4B primleri de değişik miktarlarda ödenmektedir. Kişinin kazancına göre ne kadar ödeme yapılacağı belli olmaktadır.
Asgari ücretin brüt kısmının yüzde 34.5’ini geçmeyecek şekilde belirlenen bu prim tutarları her yıl değişmektedir. Bu yüzden gelirinize göre bu prim tutarları üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Primlerinizi aksattığınız zaman prim borcu birikeceği için ödemeniz gerekecektir. E-devlet sistemi üzerinden kolayca takip edebileceğiniz bu ödemeleri bankanızdan da e-devlet sitesinden de kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Ödenmiş 4B Primleri Nereden Öğrenilir?
Ödenmiş 4B primlerinin turkiye.gov.tr üzerinden kolayca ödenmesi mümkün olacaktır. Ayrıca birçok işlemi kolayca yapabilirsiniz. Mesela www.sgkhizmetdokumu.mobi  sitemizden SGK ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. SGK sistemine dair her konuda bilgilenmek için güncel haberleri takip edebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi adresini ziyaret edebilirsiniz.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ