AI Arkadaş Robotları ve Metaverse’te Yapay Zeka Kullanımı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Yapay zeka (YZ) arkadaş robotları, özellikle yaşlı yetişkinler arasında sosyal etkileşimi artırmak ve yalnızlığı hafifletmek için tasarlanmıştır. ElliQ, New York Yaşlanma Ofisi aracılığıyla dağıtılan, küçük bir lambaya benzeyen, kullanıcılarıyla aktif olarak etkileşime geçen bir örnektir. ElliQ, sağlıkla ilgili görevler için hatırlatmalar yapar ve aile ile video aramaları yapılmasını sağlar. Kullanımı, izolasyon hislerini azaltmada potansiyel faydalar gösterse de, etkinlik kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Bu robotlar, insan benzeri sohbetler yapabilme, empati gösterebilme ve mizah sunma yetenekleriyle dikkat çeker. Erken kullanıcı geri bildirimleri olumlu olmakla birlikte, sağlık ve iyi oluş üzerindeki etkileri konusunda kesin kanıtlar yoktur. Bununla birlikte, teknolojiye aşırı bağımlılık, sahte ilişkiler ve gizlilik sorunları gibi endişeler mevcuttur. ElliQ’nun bir yaşlının kişiliğine ve ilgi alanlarına uyum sağlama yeteneği, ciddi konulardan hafif sohbetlere kadar değişen etkileşimleriyle önemli bir özelliktir.

Araştırmacılar, bu robotların etik ve pratik yönlerini inceliyor, güven ve etkileşim için rehberler oluşturmayı amaçlıyor. İnsan temasının yerini almasalar da, sosyal desteği olmayanlar için bir çözüm sunuyorlar. Bu robotların arkasındaki teknoloji, AI tarafından yönlendirilen konuşma yetenekleri dahil, gelişmekte ve önemli sosyal etkileri olabilir. Ancak insan ve AI etkileşimi arasındaki denge önemli bir husustur.

Replika, 10 milyondan fazla kullanıcıya sahip en popüler YZ arkadaş uygulamasıdır. Yargılamadan, dramsız ve sosyal olarak rahat bir sanal arkadaş arayanlar için tasarlanmıştır. Replika, görüntüleri yorumlama ve buna göre sohbetleri özelleştirme gibi benzersiz özellikleriyle diğer sohbet robotlarından ayrılır. Kullanıcılar, kazanılan sohbet puanlarını kullanarak YZ arkadaşlarının görünümünü ve ilişki türünü, mentorluktan arkadaşlığa kadar özelleştirebilirler. Bu uygulama, sesli aramaları destekler ve Artırılmış Gerçeklik modunu sunar, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde artırır.

Metaverse’de, YZ arkadaşlar, sanal deneyimi dönüştürmektedir. Bu YZ botlar, Metaverse’in işlevselliği için hayati öneme sahip olup, kişiselleştirilmiş kullanıcı etkileşimi sağlar. Navigasyon, bilgi alma ve kullanıcı etkileşimi konularında yardımcı olur, sanal ortamların gerçekçiliğini artırır. Metaverse YZ, kişiselleştirme, problem çözme ve insan davranışının gerçekçi simülasyonları aracılığıyla dinamik, özelleştirilmiş deneyimler sağlar. Bu YZ destekli karakterler ve yardımcılar, sosyal bağlantılar kurar ve duygusal destek ile arkadaşlık sunar. Ayrıca, etkinlik organizasyonu ve sanal ekonomi yönetimi gibi rutin Metaverse görevlerini de üstlenirler. Metaverse’e YZ entegrasyonu, eğitim, eğlence, sağlık ve daha pek çok alanda yenilikçi uygulamalara kapı açan sürükleyici teknolojinin geleceğini temsil eder.

Kaynak: https://newslinker.co/what-is-ai-companion-robot-used-for/

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ