Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Ne Zaman Başlar?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Bebekler genellikle 5-8 aylıkken diş çıkarmaya başlar. Birçok ebeveyn bebeklerinin ne zaman diş çıkaracağını merak eder. Diş çıkarma konusu bebekten bebeğe değişir ve bazı ebeveynler bu süreci takip ederken endişelere kapılabilir. Bu makalede bu konuda bilgi edinmek isteyen ebeveynleri bilgilendirecek ve süreç boyunca ne yapılması gerektiğini açıklayacağız.

Bebeğin İlk Dişleri Hangi Zamanda Çıkar?

Genellikle ilk diş çıkarman zamanı bebek yaklaşık 6 aylıkken olur. Ancak nadiren bazı bebekler bu sürenin altında diş çıkarırlar. Bebeklerin diş çıkarmasının gecikmesi anne babaları endişelendirmemelidir. Doktor kontrolünde belirli tetkikleri yaptırdıktan sonra diş çıkarma süresinin biraz gecikmesinde sakınca yoktur.

Diş Çıkarma Belirtileri Nasıl Olur?

Bebekler için çoğunlukla altı ay sonrasında diş için bazı belirtiler ortaya çıkar.

Bu belirtiler aşağıdadır:

  • 6 – 12 ay arasında, alt kesici dişler daha sonra üst dişler belirginleşir,
  • 9 ile 13 ay arasında yan tarafta kesici dişler ortaya çıkar,
  • 13. aydan 18 aya kadar bebeklerin azı dişleri çıkmaya başlar,
  • 16. aydan itibaren 2 yaşına kadar köpek dişleri çıkar.
  • Nihayet, bebeğin 2 ile 3 yaşları arasında ikinci azı dişleri çıkmaya başlar.
  • Yaklaşık 3 yaşında, çocuğun 20 görünür süt dişi vardır iç tarafta ise 32 kalıcı diş gelişir.

Süt Dişleri Çıkarken Bebeklerin Davranışları

Diş çıkarma sorunlarına çoğunlukla bazı rahatsızlıklar eşlik eder, ancak zaman zaman bebeklerin bünyesine bağlı olarak diş çıkarmak bebeğe acı verir. Öncelikle, bebek çok fazla tükürük salgılar ve parmaklarını, elini veya herhangi bir oyuncağını ağzına sokarak diş çıkaran yeri kaşır. Bu süreçte bebekler sinirli ve ağlayan bir yapıya bürünür. Bebeğin yanakları biraz kırmızıdır ve normal zamandan daha az süt emer ve uyur. Bazen bebeğin diş etlerine bakarsanız, şişkin ve kırmızı göründükleri anlaşılacaktır.

Diş Çıkarken Başka Hastalıklar Olur Mu?

Normalde çıkan bir dişe başka hiçbir belirti eşlik etmez ancak zaman zaman ateş veya ishalin dişlerin çıkmasıyla görülmesi oldukça yaygındır. Bunlar oldukça sık görülen olgular olup buna ilave başka belirtilerin olması halinde bebeği doktora göstermek gerekir. Bebeğin dişi çıktığında her zaman olduğundan daha fazla anne şefkatine ihtiyaç duyar. Bebeğin daha fazla ağlayacağı, huysuz olacağı bu dönemde anne babaların daha çok bebeğiyle ilgilenmesi, gerekirse diş çıkan bölgeye temiz ve nemli bir bezle masaj yapması son derece rahatlatıcı bir işlev görür.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ