Enerji Performansı Belirleme Yöntemleri

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

25 yıldan uzun süredir Marmaris çevresi profesyonel danışmanlık hizmeti veren Gönenç Emlak Şirketi binalarda enerji performansı belirleme yöntemleri hakkında açıklamalar yaptı. Kentsel dönüşüm uygulamalarının hızlandığı Marmaris Emlak piyasasında konu önemle takip ediliyor. Enerji performansı binaların enerji tüketimlerini etkileyen her çeşit hususun bir araya getirilip değerlendirilmesiyle elde edilen bir değerdir. Özellikle son senelerde çok büyük önem verilen bu konu ülke genelinde yaşanan enerji sarfiyatını düşürmeyi hedeflemektedir. Yeterince tasarruf sağlamak son derece önemlidir. Bu nedenle yeni yapılan binalarda bu durum yasal bir zorunluluk haline getirilmiş ve yapılan denetlemelerde gerekli özellikleri taşımayan yapılara mutlaka yapı izni verilmemeye başlanmıştır. Uygulama nedeniyle Marmaris satılık evler piyasaya sunulurken yasaya uyum için kurallar önemle yerine getirilir. Yapıların enerji performansı değerlendirilirken şu adımlar izlenmektedir.
Dört Adım
1- Binalar yapılmadan önce özgün tasarımlar ile plan yapılır ve en doğru uygun tasarım belirlenmeye çalışılır.
2- Çevrede mevcut olan binalarda enerji ihtiyacı hesaplanır ve enerji verimliliği konusunda gerekli olanlar belirlenerek binaya uygulanır.
3- İlgili binalara benzer özelliklerdeki binaların enerji kullanım oranları ele alınır ve genel anlamdaki enerji kaynağı ihtiyacı konusunda tahminlerde bulunulur.
4- Zaman içerisinde elde edilen tüm bu bilgilerden ulusal anlamda bir veri kütüphanesi oluşturulur ve daha sonra ki işlemlerde bu bilgilerden faydalanılır.

Tasarruf Hedefi
Bunun haricinde binaların ısıtma ve soğutma işlemleri için ihtiyaç olan enerji miktarı hesaplanması yapılır. Ardından ise binalarda gün ışığını daha az alan alanlar ele alınır. Bu alanların aydınlatma için gerekli enerji ihtiyacı ve tüketimi hesaplanır. Elde edilen değerler binalara verilecek olan belgelerin ve enerji performansı seviye belirleme işlemi için oldukça büyük önem arz etmektedir. Tüketici bilinçli davranış göstererek akıllı evleri tercih etmektedir. Muğla çevresi ve Marmaris satılık daire piyasasında alıcılar EKB ile yapının hangi sınıfta olduğunu sorgulamaktadır.
Binaların Enerji Performansları
Yapılan bu işlemlerden sonra ilgili binanın senelik enerji tüketim oranı hakkında tahminler yapılır. Tamamlanan bu işlemlerden sonra elde edilmiş olan değerlere göre binalara EKB enerji kimlik belgesi verilir. Yapılan tüm bu analizlerin esas amacı ülke genelinde kullanılan enerji sarfiyatını düşürmektir. Ülke ekonomisine katkıda bulunabilmek için enerji tasarrufu sağlamak daha verimli olan enerji tüketimi yaşam alanları oluşturmaktır. Özellikle yeni yapılan yapılarda geçmiş yıllara göre oldukça fazla önemsenen bu uygulama kamu lehine kazançtır. Nitekim ilk uygulanmaya başlandığı günden beri yurt genelinde çok ciddi enerji tasarrufu yaşanması sağlanmıştır. Bu nedenle binaların enerji performanslarının belirlenmesi ve doğru önlemlerin alınması oldukça önemlidir.
MARMARİS GÖNENÇ EMLAK

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ