Gebelikte Kan Uyuşmazlığı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Gebeliğin oluşumu ile beraber salgılanan hormonlar ile desteklenmesine başlanır. Bu hormonlardan biri de bağırsaklardan emilimi arttırabilmek amacı ile salgılanır ve bağırsakların daha yavaş çalışmasını sağlar. Anne adayı bu dönemde dikkatli beslenmezse kabızlık oluşur. Gebeliğin ilerleyen aylarında oluşan kabızlık ise ağırlığı ile bağırsakların daha zor çalışmaya başlamasından kaynaklanır. Her iki durumda da anne adayları bol lifli gıdalarla beslenmeli ve düzenli olarak sıvı almalıdır.
Kan Uyuşmazlığı
Günümüzde uygulanan kan testleri ile pek çok aile kan gruplarını gebelik oluşmadan bilmektedir. Bu nedenle gebelikte kan uyuşmazlığı önceden belirlendiği için sağlıklı bir gebelik ve doğumun meydana gelebilmesi sağlanabilmektedir. Kan uyuşmazlığı annenin negatif babanın ise pozitif kan grubuna sahip olduğu gebeliklerde yaşanmaktadır. Eğer böyle bir durum varsa gebeliğin 28.haftası içerisinde anne adayına koruyucu iğne yapılmaktadır.
gebelik-kan-uyusmazligi
Üçlü Test
Doğumsal ve kromozomal anomali riskini belirlemek üzere yapılan üçlü tarama testi gebeliğin 16. ve 20. haftaları arasında yapılmaktadır. Test için anne adayından kan alınır ve kan numunesi üzerinde çalışılır. Test sonucu yüksek risk belirlenen anne adayları içerisinde bulunduğu plesantadan sıvı alınması anlamına gelen amniyon sentez testine yönlendirilir. Bu testin sonucunda daha kesin sonuçlar elde edilir ve anne adayı bilgilendirilerek gebeliğin sonlandırılmasına ya da devam edilmesine karar verilir. Ancak bu testin sonuçları da % 100 kesin değildir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ