İran’da Kız Öğrenci Zehirlenmeleri Sürüyor

   2025 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

İran’ın çeşitli eyaletlerindeki okullarda yaklaşık 3 aydır görülen toplu zehirlenme vakalarıyla ilgili araştırmalar sürerken birçok şehirde onlarca kız öğrencinin daha zehirlendiği bildirildi. Zehirlenme vakalarıyla ilgili çalışma yürüten Meclis Eğitim, Araştırma ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Alirıza Monadi Sefidan, “Yapılan takip ve test sonuçlarına göre, okullarda kullanılan zehirde N2 (diazot) gazının bulunduğu tespit edildi.” açıklamasında bulunmuştu.

İran’ın resmi ajansı IRNA’ya göre, Kuzey Horasan, Fars, Rezevi Horasan, İsfahan, İlam ve Huzistan eyaletlerinde yeni zehirlenme vakaları görüldü.

ONLARCA KIZ ÖĞRENCİ DAHA ZEHİRLENDİ

Kuzey Horasan Eğitim Genel Müdürü Ebulkasım Ekberi, eyaletin Bocnurd şehrindeki iki okulun 46 kız öğrencisinin zehirlenme belirtileriyle hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Ekberi, öğrencilerin mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi şikayetleri olduğunu belirterek durumlarının iyi olduğunu aktardı. Fars eyaletinin Şiraz ve Servistan şehirlerinde de 24 öğrenci benzer semptomlarla hastaneye kaldırıldı.

İlam eyaletinin Eyvan, İsfahan eyaletinin Kaşan, Rezevi Horasan eyaletinin Meşhed ve Huzistan eyaletinin Ahvaz şehirlerinde de onlarca öğrencinin benzer şikayetlerle hastanelere kaldırıldığı kaydedildi. Öte yandan, Huzistan eyaletinin 6 şehrinde şimdiye kadar 700 kız öğrencinin zehirlendiği, söz konusu öğrencilerden 200’ünün ise müşahede altına alındığı kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

İran’da 30 Kasım 2022’den bu yana okullardaki toplu zehirlenme vakaları dikkati çekiyor. Kum, Loristan, Tahran, Erdebil, Kirmanşah, Simnan, Mazenderan, Çeharmahal ve Bahtiyari, Elburz, Kuzey Horasan, Zencan, Fars, Batı Azerbaycan, Huzistan ve Rezevi Horasan eyaletlerinde yaklaşık 100 günde, iki bini aşkın öğrencinin zehirlendiği belirtiliyor. Öğrencilerde, solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor.

Nedeni henüz net olarak açıklanmayan zehirlenme vakalarıyla ilgili çalışma yürüten Meclis Eğitim, Araştırma ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Alirıza Monadi Sefidan, “Yapılan takip ve test sonuçlarına göre, okullarda kullanılan zehirde N2 (diazot) gazının bulunduğu tespit edildi.” açıklamasında bulunmuştu.

“BAZI KİŞİLER OKULLARIN KAPATILMASINI İSTİYOR”

İran Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı Yunus Penahi ise 26 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında, öğrencilerin zehirlenmesinin kasıtlı olduğunu değerlendirdiklerini ifade ederek, “Bazı kişilerin başta kız okulları olmak üzere tüm okulların kapatılmasını istediği tespit edildi.” demişti. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, şüpheli zehirlenme olaylarını araştırmak üzere 1 Mart’ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ve İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ile Sağlık Bakanı Behram Aynullahi’yi görevlendirmişti. Reisi 3 Mart’ta yaptığı açıklamada, zehirlenme vakalarını, “düşmanın halkta korku ve umutsuzluk yaratma komplosu” olarak nitelendirmişti.

Rejim muhaliflerinin iddiasına göre, olayın ardında, kadınların başını çektiği Mahsa Emini gösterilerinin intikamını almak isteyen İran yönetimi içerisindeki bazı radikal gruplar var. İran Eğitim Bakanı Yusuf Nuri ise devam eden zehirlenme vakalarıyla ilgili 5 Mart’ta yaptığı açıklamada “Velilerin endişesini anlıyoruz ve özür diliyoruz. Konuyu ciddiyetle takip ediyoruz. Bir an önce konunun aydınlığa kavuşturulmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Diğer Haberler

Gazze'de İsrail Saldırılarının Boyutu Büyüyor

Hamas'ın 7 Ekim sabahı başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık veren İsrail...

Ramazan Bu Yıl Kısa Sürecek

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı ramazan ayında oru...

Siyah Noktalı Oylar Geçersiz Mi Sayılacak?

Sosyal medyada, Hollanda'da bir oy pusulasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kutucuğu...

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Açıklandı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırma sonuçlarına göre, eylülde dört kiş...

Sivas'ta Ekmek Ucuz, Mezar Yerleri Bedava

Büyükşehirlerde ekmek fiyatlarının peş peşe zamlanmasına inat Sivas'ta bazı büfe...

60 Yıldır Yol Ortasında Duran Türbe

Afyonkarahisar’ın Çavuşbaş Mahallesi, yerel halk tarafından ‘Evliyalar Şehri’ ol...

8,5 Kilometreye Çıkan Paraşütçü Dondu

Sıradan Bir Uçuş Mucizevi Bir Hayatta Kalma Hikâyesine Dönüştü Çin’in kuzeybatı...

Lübnan'da Çağrı Cihazlarının Patlamasında MOSSAD Parmağı

İsrail, Lübnan'da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarına siber saldır...

Şampiyonluk Kutlaması Bebeği Yolda Unutturdu

Süper Lig 2024-2025 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray’ın zaferi, T...

Trump'ın Tehdidine Hamaney'den Olay Yanıt

Karşılıklı Saldırılar Tırmanıyor İsrail ile İran arasında 13 Haziran’da başlaya...

Sahte İçki Kabusu Büyüyor

İstanbul’da 14 Ocak ile 6 Şubat tarihleri arasında sahte içkiler nedeniyle 70 ki...

Beyaz Altında Hasat Başladı! Üretici Memnun

Batman'da 'beyaz altın' olarak bilinen pamuğun hasadı yapıldı. Bu yılki verimden...

Sadettin Saran’dan Çarpıcı Açıklamalar

Fenerbahçe Başkan Adayı Saran, Seçim Sürecine Dair Sessizliğini Bozdu Fenerbahç...

Şimdide Ucuz Ete Göz Diktiler

"UCUZ ETİ ALIP 2 KAT FİYATA SATANLAR VATANDAŞI MAHRUM BIRAKIYOR" Et ve Süt Kuru...

Kira Artışını Kabul Etmeyen Ev Sahibini Öldüresiye Dövdüler

Başakşehir'de bir sitede oturan Hasan Eğilmez'in ev sahibi 30 bin lira olan kira...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ