Rus Askerler Kazakistan’a Girdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Akaryakıt zammı protestolarıyla büyük bir kaosa sürüklenen Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Tokayev’in talebi üzerine Rusya’nın öncülüğündeki birlikler, eylemlerin bastırılmasına yardımcı olmak için ülkeye ulaştı. Ülkeye gelen 2500 kadar yabancı askerin resmi ve askeri kurumları koruyacakları açıklanırken, ABD Dışişleri Bakanlığı Rus birliklerinin konuşlandırılmasını yakından izlediklerini açıkladı. Öte yandan yetkililer çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının ciddi oranda arttığını kaydetti.

Rusya’nın öncülüğündeki birlikler, Kazakistan’da akaryakıt zammına karşı başlayıp, hükümet karşı eylemlere dönüşen protestoların bastırılmasına yardımcı olmak için ülkeye ulaştı.

ÖLÜ SAYISI GİTGİDE ARTIYOR

Ülkenin en büyük kenti Almatı’da silah sesleri yankılanırken, yetkililer ölü sayısının arttığını söylüyor. Kentin ana meydanında hükümet binalarında alevler görülürken, Kazak birlikleri yüzlerce göstericiye müdahale ediyor.

TOKAYEV CSTO’DAN DESTEK TALEP ETTİ

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, olaylardan yabancı eğitim almış “teröristleri” sorumlu tutarken, iddialarına herhangi bir kanıt sunmadı. Tokayev Çarşamba günü devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, Rusya’nın önderliğindeki Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (CSTO) eylemlerin bastırılması için destek istemişti. Örgütte, Rusya, Kazakistan, Belarus, Tacikistan ve Ermenistan yer alıyor.

ABD, ÜLKEYE KONUŞLANDIRILAN RUS BİRLİKLERİ İZLİYOR

Ülkeye gelen yabancı asker sayısının 2500 kadar olduğu belirtildi. CSTO askerlerin bir barışgücü olduğunu ve resmi ve askeri kurumları koruyacaklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Rus birliklerinin konuşlandırılmasını yakından izlediklerini açıkladı. Bir Sözcü “ABD ve açıkçası tüm dünya, insan hakları ihlalleri olup olmadığını izleyecek. Biz de Kazak kurumlarının ele geçirilmesini uzanabilecek hamleleri de izliyor olacağız” dedi.

“ÖLÜMLERİ GÖRDÜK, ANİDEN 10 KADAR KİŞİ ÖLDÜ”

BM, ABD, İngiltere ve Fransa da tüm taraflara itidal çağrısı yaptı. Yetkililer Almatı’da güvenlik güçlerinden 18 kişinin öldüğünü bildirirken, polis önceki gece onlarca isyancıyı öldürdüklerini belirtti. AFP Haber Ajansı’na konuşan 58 yaşındaki inşaat işçisi Saule, güvenlik güçlerinin eylemcilere ateş açtığını söyledi ve “Ölümleri gördük. Aniden 10 kadar kişi öldü” dedi.

ORDU GÖSTERİCİLERİN KONTROLÜNDEKİ HAVAALANINI GERİ ALDI

Kazak İçişleri Bakanlığı 2.298 eylemcinin de gözaltına alındığını duyurdu. Olaylar, geçen Pazar günü Kazakistan’da çoğu kişinin araçlarında yakıt olarak kullandığı LPG’nin fiyatının iki katına çıkmasıyla başlamıştı. Hükümet, petrol fiyatlarındaki kotaların altı ay daha devam edeceğini söyledi. Ancak duyuru, hükümet karşıtı bir harekete dönüşen eylemleri durdurmadı. Almatı’daki bir cumhurbaşkanlığı sarayı ve belediye başkanlığında alevler görüldü. Ordu, göstericilerin kontrolündeki havaalanını da geri aldı. Kazakistan Sağlık Bakanlığı olaylarda 1000 dolayında kişinin yaralandığını bildirdi.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ