Ülkemizde Çıkarılan Madenler Nelerdir ve Çıkarıldıkları Yerler Nerelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Ülkemiz yer altı kaynakları açısından zengin bir ülke olmakla birlikte bu zenginlik birçok ülkenin gözünden kaçmamıştır. Türkiye’de bulunan madenlerin günümüzde yeterli oranda çıkarılmadığı gerçeğinin yanı sıra ülkemizde çıkarılan madenlerin neler olduğu ve madenlerin çıkarıldıkları yerler belirlidir. Türkiye’de var olduğu söylenen fakat henüz yeri belirlenememiş yada yeri belirlenmesine rağmen teknolojik imkansızlıklar nedeniyle çıkarılamayan madenlerde bulunmaktadır. Bu yer altı zenginlikleri arasında ülkemizde çıkarılan madenler ise şöyledir.
Ülkemizde Çıkarılan Madenler Nelerdir?
Ülkemizde çıkarılan madenleri sıralamak gerekirse sırasıyla Demir, Krom, Bakır, Bor, Boksit, Kükürt, Manganez, Civa, Tuz, Taş Kömür,  Linyit, Petrol olarak bilinmektedir. Bu madenler arasında dünya sıralamasında en çok çıkarılan madenler arasında yer alanlarda bulunmaktadır. Ülkemizde çıkarılan bu madenler için kaynaklar henüz tam olarak belirlenmemiş ve her sene yeni maden yatakları keşfedilerek madenler çıkarılmaya devam etmektedir.
ulkemizde-cikarilan-madenler-ve-cikarildiklari-yerler
Ülkemizde Bulunan Madenlerin Çıkarıldıkları Yerler Nerelerdir?
Bakır Madeni : Kırmızı ve Kahverengi tonlarında bir metal olan Bakır’ın günümüzde el sanatları, kuyumculuk işlemleri ve elektrik elektronik gibi daha birçok alanda kullanıldığı bilinmektedir. Bakır madeninin bulunduğu ve çıkarıldığı yerler ise Kastamonu/Küre,  Artvin/Murgul, Elazığ/Ergani, Samsun’da bulunan Bakır madeni ise en büyük bakır işletmesidir.
Demir Madeni : Gri ve beyaz renklerde olan demir madeni dericilikte, boyacılık ve kimya sanayisi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Ülkemizde bulunan demir madeni yatakları ise en çok Güney Marmara, Kuzey Ege, Orta Toroslar, Malatya/Hekimhan, Sivas/Divriği, Edremit/Eymir’dir.
Bor Mineralleri : Bor mineralleri karbona benzeen basit maden ürünleridir. Cam ve seramik sanayilerinde kullanıldığı gibi fotoğrafçılık içinde önemli bir maddedir. Ülkemizde bor mineralleri bulunan yerler Balıkesir’ın Sındırgı, Bigadiç, Susurluk ilçeleri, Bursa’nın M.Kemalpaşa ilçesi, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi, Kütahya’nın Emet ilçesidir. Dünyanın bor mineralleri kaynağının yüzde 75 oranı ülkemizde bulunduğu söylenmektedir.
Krom Madeni : Beyaz bir metal olan Krom demir çelik saniyisinde, savaş sanayisi gibi alanlarda kullanmaktadır. Krom madeni ülkemizde Elazığ/Guleman, Menteşe Yöresi/Fethiye ve Köyceğiz ilçesi, Bursa, Eskişehir, Antakya, Kahramanmaraş gibi yerlerinde bulunmaktadır.
Boksit Madeni : Türkiye’de Boksit maden yataklarının bulunduğu yerler Toroslar, Alanya, Seydişehir, Adana, İskenderun, Islahiye, Muğla’nın Milas ilçesi gibi yerlerdir.
Kükürt Madeni : Sarı bir ametal olan Kükürt madeni eczacılık sektörü, petrol kimyası, şarapçılık gibi sektörlerde ihtiyaç duyulmaktadır. Kükür madeni yaygın olarak bulunan bir maden kaynağı olup ülkemizde çıkarıldığı yerler Isparta, Ağrı, Denizli, Van, Balıkesir, Batı Anadolu’dur.
Civa Madeni : Civa madeni sıvı olarak bulunan bir metal olmakla birlikte ülkemizde civa madeninin çıkarıldığı yerler ağırlıklı olarak İzmir ve Konya’dır.
Taş Kömürü : Taş kömürü çıkarılmakta olan en eski kömürlerdendir. Ülkemizde uzun yıllar çıkarılan taş kömürünün çıkarıldığı yerler ise en büyük tesis ve kömür ocakları Zonguldak ve Kastamonu’da bulunmaktadır.
Petrol : Eksikliği en fazla yaşanan ve tüketimi fazla olduğu için yurt dışından ithal etmeye devam ettiğimiz petrol’ün en çok bulunduğu ve çıkarıldığı yerler Batman, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman, Adana olarak bilinmektedir.
Doğalgaz : Doğalgaz’ın çıkarıldığı yerler sırasıyla Aydın, Çanakkale, Giresun, Manisa, Uşak gibi şehirlerdir.
Uranyum : Uranyum maden yataklarının bulunduğu ve ülkemizde Uranyum’un çıkarıldığı yerler Aydın, Çanakkale, Giresun, Manisa, Uşak gibi yerlerdir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ