Yaşam Hattı Kurulumu ve Özellikleri

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

YAŞAM HATTI NEDİR?

Günümüzde pek çok farklı şartlar altında yürütülen meslekler vardır. Bütün mesleklerin kendine göre bir zorluğu ve riski vardır. Örneğin masa başı çalışanlar için kaza ve ölüm oranları çok düşüktür, fakat bazı meslekler ve çalışma şartlarında kaza ve ölüm oranları oldukça yüksektir. Kaza ve ölüm oranlarını düşürmek, yani işçi sağlığını ve güvenliğini yükseltebilmek adına çeşitli sistemler ve ekipmanlar kullanılır.

Kaza ve ölüm oranlarının yüksek olduğu meslek dallarının en önemli sebebi yüksek yerlerde çalışılmasıdır. Yüksek yerlerde çalışan işçiler için iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak adına yaşam hatları kullanılır.

Yaşam hattı, yüksek yerlerde çalışan işçinin düşme tehlikesinin bulunduğu alanlara kurulabilen ve işçinin olası bir düşme esnasında minimum fiziksel zararla kurtulmasını sağlayan oldukça önemli bir sistemdir.

Peki yaşam hattı standartları nelerdir, yaşam hattı nasıl kurulur, yatay ve dikey yaşam hatlarının özellikleri nelerdir? Yazımızda sizler için bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Yaşam Hattı Standartları

Yaşam hattı kurulumu, iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça önemli olan bazı standartlar altında yapılmaktadır. Ayrıca kullanılan ekipmanların da bazı standartları sağlaması zorunludur. Yaşam hattı standartlarının bazıları şu şekildedir;

CEN TS 16415: Birden çok kişinin bağlanması için gerekli kriterleri ve deneyleri içeriyor.

EN-795:1996:

  • Dinamik güç, 100 kg yük 2.5 m yükseklikten atılıyor.
  • Statik güç, 1000, 1140, 1240 ve 1340 kg yükler 30’ar dakika yükleniyor.

EN-795:2012:

  • Dinamik güç, 100 kg yük sistemde 9 kN yük yaratacak mesafeden bırakılıyor daha sonra 100 kg ya da 200 kg eklenip 3 dakika tutuluyor.
  • Statik güç, 12kN da 3 dakika yüklü kalıyor.
  • 70 kg olan yük her yönde ankraj noktasına bağlanıp 1 dakika bekliyor. 10 mm’den az deforme olması gerekiyor.

Yaşam hattı standartlarının bazıları bu şekildedir. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yaşam Hattı Kurulumu

Yaşam hattı kurulumunda, sistemde bulunması gereken bazı parçalar mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekildedir; şok emici, ana ve ara ankraj braketi, paslanmaz çelik hat, gerdirme ve sonlandırma aparatı. Bunların dışında ise kurtarma kiti, düşüş durdurucu gibi özel ekipmanlar yaşam hattı kurulumunda kullanılmaktadır.

Burada unutulmaması gereken en önemli detay ise Yaşam Hattı kurulumunun sadece gerekli belgelere sahip olan, profesyonel firma ve uzman çalışanlar tarafından gerçekleştirilmesidir.

Yatay Yaşam Hattı ve Özellikleri

Yatay yaşam hattı, düşme tehlikesinin bulunduğu alanlarda yatay düzlemde hareket imkanı yaratacak şekilde kullanılır. Baktığımızda yatay yaşam hatları korkuluk, vinç köprüleri ve makine üstleri gibi alanlarda sık sık tercih edilmektedir.

Yatay yaşam hatları uzun süreli kullanımlar için kalıcı olarak monte edilir. Yapımında çelik halat ya da sentetik gibi esnek bir hat kullanılır. Yatay yaşam hattının her iki ucunda düşme sırasında oluşacak olan enerjiyi emmek için şok emiciler kullanılır.

Ayrıca yatay yaşam hatları EN 795 TYPE C ve CEN/TS 16415 standartlarına uygun olmalıdır.

Dikey Yaşam Hattı ve Özellikleri

Dikey yaşam hattı tıpkı yatay yaşam hattı gibi düşme riskinin bulunduğu alanlarda kullanılır. Dikey yaşam hatları EN 353-1:2014 standartlarına uygun olmalıdır. Dikey yaşam hatları genellikle merdivenlerde uygulanmaktadır. Dikey yaşam hattında üst ankraj braketi, üst şok emici ve alt şok emici gibi elemanlar kullanılmaktadır. Yine aynı şekilde yapımında paslanmaz, esnek çelik kullanılmaktadır.

Odin Safety olarak iş sağlığı ve güvenliği sektöründe 15 yıllık deneyim ve uzmanlığımız ile sizlere hizmet veriyoruz. “Hatta Bağlan. Hayata Bağlan.” Mottomuz ile ürettiğimiz ürün ve çözümlerde iş güvenliğini, insan yaşamına verdiğimiz değeri yansıtıyoruz. Ürünlerimiz uluslararası bağımsız kurumlar tarafından test edilerek onaylanmıştır ve gerekli sertifikalara sahibiz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için yaşam hattı standartları nelerdir, yaşam hattı nasıl kurulur, yatay ve dikey yaşam hatlarının özellikleri nelerdir sorularına cevap verdik.

https://argasafety.com/2021/12/27/en-dogru-emniyet-kemeri-secimi-nasil-yapilir/

 

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ