Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

kira-oder-gibi-ev-sahibi-olmakEv sahibi olmak hemen hemen herkesin hayalidir. Özellikle kirada olanlar, evlenmek isteyen yada yeni bir ev alarak kira geliri elde etmek isteyenler ev sahibi olmak istiyor. Günümüzde konut ücretleri hiçte az değil. Ortalama ev fiyatları 200 bin tl ve 250 bin tl arasında değişiyor. Tabi ki bu fiyatlar İstanbul gibi büyükşehirlerden ev almak isteyenler için geçerli. İstanbul vb. metropollerde 100-200 bin tl aralığında 10 yıllık konutlar bulmak mümkün.
Ev Almak Karlı mı?
Kira öder gibi ev sahibi olmak özellikle kira giderinden bıkanların en büyük hayali. Şöyle ufak bir hesap yapalım. Bir kişi İstanbul’da 600 TL kira verdiği bir evde yılda 7.200 TL ücret verir. Bir sonraki sene kirası %7 oranında artsa 642 TL kira ödeyecek. Yani, 2. yıl toplamda 7700 TL kira verir. Bu hesaba göre yıllık %7 bir artış olduğunu düşünürse 10 yılda 120-130 bin aralığında bir kira ödenmiş oluyor. Kira öder gibi ev almadığınız her 10 yıl 1 ev parasını çöpe atmış oluyorsunuz. Bu yüzden kirada olanların ve alması kadar karlı başka bir yatırım aracı yoktur.
Kredi ile Ev Almak Mantıklı mı?
Yukarıdaki hesaba göre bugün 600 TL kirada oturan bir kişi tahminen 10 yılda 130 bin civarı bir kira bedeli ödüyor. 120 bin tl ye ev alacağınızı düşünelim. Öncelikle peşinata ihtiyacınız var. Çünkü, bankalar kredi verirken ekpertiz değerine göre kredi veriyor. Buda evin değerinin %75 ‘i kadar oluyor. Yani, alacağınız evin değeri 120 bin tl ise 90 bin tl lik ekspertiz değeri ve kredi alabilirsiniz. 30 bin tl peşinatınız olduğunu varsayalım. 90 bin tl lik banka kredisi çekeceksiniz. 120 ay yani 10 yıl boyunca aylık ödeyeceğiniz taksit tutarı 1.130 TL olacaktır. Bugün ödediği kira 600 TL olan bu kişi aylık 1130 TL ödeyecek durumu olmayabilir. Ancak, yıllık olarak aşağıdaki hesabı bir gözden geçirelim.
10 Yıl Boyunca Kira Ödeyen ve Kredi Taksiti Ödeyen Arasındaki Fark
1. Yıl Ödediği Kira => 600 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
2. Yıl Ödediği Kira => 640 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
3. Yıl Ödediği Kira => 700 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
4. Yıl Ödediği Kira => 770 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
5. Yıl Ödediği Kira => 860 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
6. Yıl Ödediği Kira => 950 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
7. Yıl Ödediği Kira => 1050 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
8. Yıl Ödediği Kira => 1200 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
9. Yıl Ödediği Kira => 1350 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
10. Yıl Ödediği Kira => 1500 TL Kredi Taksiti => 1130 TL
Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak
Yukarıdaki tabloda kira bedelleri sürekli artarken ödemeniz gereken kredi tutarının 10 yıl boyunca aynı kaldığını görürsünüz. Bu demek oluyorki 5. yıldan sonra kira bedeli ve kredi taksit tutarı hemen hemen aynı. Hatta 7. yıldan sonra kira bedeli kredi tutarını geçmektedir. Ayrıca ekonomik kriz yada enflasyon vb. durumlardan etkilenmiyorsunuz. 10 yıl sonunda kredi ile kira öder gibi taksit taksit aldığınız ev size kalıyor. Ama diğer kişi ise 10 yıl sonrada yüksek kiralar ödemeye devam ediyor. Sonuç olarak kredi ile ev almak mantıklı. Ancak, bunu başarabilmek için öncelikle peşinatınız olması gerekiyor. Bu makalemizdeki kira tutarı, kredi taksitleri tahmini verilerle örneklendirme olarak anlatılmıştır. Herhangi bir bağlılığı bulunmamaktadır.

Diğer Haberler

Kerem Aktürkoğlu Avustralya'nın Dev Savunma Hattını Geçemedi

Dünya kupası arenasında oynanan heyecan dolu müsabaka, taktiksel çekişmelerin ya...

Deprem Bölgesine Motorcular Kasabası Projesi

İsmail İşlerin verdiği bilgiler doğrultusunda yine insanlığın içini ısıtan, depr...

Netanyahu'nun Af Başvurusu Siyasi Gündemi Sarsıyor

Netanyahu Resmi Af Talebini Herzog’a İletti İsrail siyaseti, Başbakan Binyamin ...

Çok Sayıda Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve ...

Köfteci Yusuf'un Sahibi Yusuf Akkaş Kayıp

Vatandaşa domuz eti yediren firmanın Köfteci Yusuf olduğu kesinleşti. Tarım ve O...

750 TL Vermezsen Sonun Suriye ve Filistin Gibi Olur?

Büyük Birlikte Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, 100 bin TL'lik kredi kartı...

Fransa'da Eylemler Sürüyor, Onlarca Gözaltı Var

Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ile ilgili reforma karşı çıkan prot...

Mane, Uçaktaki Pozuyla Müslümanları Mest Etti

Bayern Münih'in Müslüman yıldızı Sadio Mane'nin, Bayer Leverkusen deplasmanına g...

Fitch, Türkiye'nin Kredi Notunu Yükseltti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B2den 'B+...

Galatasaray'dan Büyük Sürpriz: "Bernardo Silva Geliyor"

Avrupa Arenasında Zirve Hedefi Yeni sezonda Şampiyonlar Ligi'nde iddialı bir ka...

İBB Adaylığı için İmamoğlu'nun Yerine Düşünülen İsim

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP'deki bazı isimlerle ...

Trump'ın Gümrük Vergileri ABD'ye Pahalıya Patladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, küresel piyasalard...

'Gesi Bağları' Şehirleşme Sebebiyle Yok Oluyor

Geçmişte pek çok türküye konu olan Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı Gesi Mah...

Milli Takımın Dünya Kupası Umutları Yeni Formatla Devam Ediyor

Dünya kupasındaki ilk müsabakasında aldığı şanssız sonuçla sarsılan ay-yıldızlı ...

Taklit Gıdalar Listesi Güncelledi

Antalya'da Kasap ve Pideci Skandalı: Tek Tırnaklı Et Kullanıldığı İfşa Edildi T...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ