Sigara Kullanmayan Çalışan 30 Dakika Daha Az Mesai Yapacak

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

2018-2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planıyla, tütünle mücadeleye yönelik çalışmalara ilişkin yeni yol haritası belirlendi. Eylem Planına göre, sigara kullanmayan personele yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata geçirilerek mesainin 30 dakika erken bitirilmesi, 1 yıl için 7 gün fazladan yıllık izin hakkı tanınması söz konusu olabilecek.
Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2018-2023 tamamlandı. İlk kez Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ tarafından AA Editör Masası’nda kamuoyu ile paylaşıldı.
DÜNYADA 7 MİLYON İNSAN TÜTÜN ÜRÜNLERİNDEN HAYATINI KAYBETTİ
Eylem Planı’nda, tütün ürünlerinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddeler arasında yer aldığı, sadece tütün ürünü kullananlar değil tütün dumanına maruz kalanların da aynı şekilde etkilendiği vurgulandı. Dünyada yılda 7 milyondan fazla, Türkiye’de de 100 binden fazla kişinin tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.
Türkiye’de 2004’te Tütün Kontrolü Sözleşmesi’ne imza atmasından bu yana hayata geçirilen kanunlar, medya kampanyaları, eylem planlarıyla alınan tedbirlerin ardından 2014’te yüzde 32,5 olan tütün kullanım oranının, 2016’da yeniden düşme eğilimine girerek yüzde 31,6’ya kadar indiğinin altı çizildi.
Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2018-2023 tamamlandı. İlk kez Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ tarafından AA Editör Masası’nda kamuoyu ile paylaşıldı.

Eylem Planı’nda, tütün ürünlerinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddeler arasında yer aldığı, sadece tütün ürünü kullananlar değil tütün dumanına maruz kalanların da aynı şekilde etkilendiği vurgulandı. Dünyada yılda 7 milyondan fazla, Türkiye’de de 100 binden fazla kişinin tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.
“ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ÖRTÜLÜ SENARYOLAR OLUŞTURULACAK”
Tütün ürünleri kullanımının zararları konusunda öğrenci, öğretmen ve velilerin bilgilendirilmesi, farkındalık oluşturulması, olumlu tutum ve davranış geliştirilecek. Bu kapsamda, eğitim müfredatında yer alan fen bilimleri, sosyal bilimler, matematik ve Türkçe derslerinde mümkün olduğunca tütün ürünleri kullanımının zararları konusunda farkındalığı artırıcı örnekler yer alacak.
3-6 yaş, 7-12 yaş ve 13-15 yaş gruplarında, mevcut animasyon ve çizgi filmlerde akranlarına gerektiğinde “Hayır” diyebilme davranışının geliştirilmesine yönelik örtülü senaryolar oluşturulacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanlarına yönelik eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve uygulanması kapsamında polis, asker, öğretmen ve sağlık çalışanları gibi toplumda rol model olan meslek gruplarında tütün ürünü kullanımının önüne geçilmesi ve bırakmanın teşvik edilmesine yönelik programlar düzenlenecek. Ayrıca eğitim ve sağlık kurumları başta olmak üzere bütün kurumlarda “Sigarasız Kurum” uygulaması teşvik edilecek.
“GENÇLERE ROL MODEL OLANLAR DA AKTİF ROL ALACAK”
Eylem Planı’nda Tütün kontrolü çalışmalarına ilişkin yazılı, görsel ve işitsel medyanın desteğinin artırılmasına yönelik faaliyetler yapılmasına önem veriliyor. Buna göre, dizi, film, tiyatro senarist ve yönetmenleriyle birlikte yazılı ve görsel basın mensuplarına yönelik eğitim, farkındalık ve sertifika programları oluşturulacak.
Dizi, film, sinema, tiyatro ve çocuklara yönelik yapımlarda tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim hakkında mesajların verilmesi için teşvik mekanizması geliştirilecek.
Sosyal medyada sıkça yer alan kişilerle rol model olan kişilerin tütün ürünleri kullanımının zararları ve pasif etkilenim konusunda destek olmalarına yönelik eğitim, farkındalık ve sertifika programları yapılacak.
Hedef kitle tarafından kullanılan sosyal ağ siteleri, en çok ziyaret edilen web siteleri (forumlar, bloglar, internet oyunları, online alışveriş siteleri içerisine veya doodle olarak) ve en çok izlenen videoların açılış anına veya içerisine, konu ile ilgili hazırlanan görsellerin ve videoların yer aldığı pop-up şeklinde tamamı izlenmeden geçilemeyen açılır pencereler ve banner yerleştirilecek.
GSM operatörleri aracılığıyla tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim hakkında kişilere bilgilendirilme SMS’ler atılacak.
“SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ, SUT KAPSAMINA ALINACAK”
Sigara bırakma hizmetlerinin güçlendirilmesi kapsamında aile sağlığı merkezlerinde sigara bırakma hizmetleri sunulacak. Ayrıca sigara bırakma polikliniğinde sigara bırakma tedavisinde kullanılan farmakolojik tedavilerin sürekliliği sağlanacak. Sigara bağımlılığı tedavi hizmetleri, Sağlık Uygulama Tebliği kapsamına alınacak.
Sigarayı bırakmanın teşvik edilmesi amacıyla da bir dizi planlara yer verilen eylem planına göre, “bırak kazan” kampanyaları düzenlenecek, sigara kullanmayan personele yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata geçirilecek. Bu kapsamda, mesainin 30 dakika erken bitirilmesi, 1 yıl için 7 gün fazladan yıllık izin hakkı tanınması, sigorta primlerinin düşürülmesi, hiçbir çalışanın sigara içmediği sigarasız işletmeler için vergi indirimi uygulaması, işe alım süreçlerinde sigara kullanmayan kişilerin tercih edilmesi, çocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması gibi teşvik edici düzenlemeler söz konusu olabilecek.

Diğer Haberler

İsrail-İran Savaşında Nükleer Gölge Büyüyor

Karşılıklı Hava Saldırıları Yoğunlaştı İsrail ile İran arasında 13 Haziran’da b...

İBB Adaylığı için İmamoğlu'nun Yerine Düşünülen İsim

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP'deki bazı isimlerle ...

Konut Satışları Yüzde 17 Arttı

Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...

Atletico Madrid'de Şaşırtan Satış

Kulübün Çoğunluk Hissesi Apollo Sports Capital’e Geçti Beklenmedik Yönetim Deği...

Aliyev'den Tartışma Yaratacak Çıkış

Elbette! Aşağıda verdiğiniz metni tamamen özgünleştirerek, yeni bir başlık altın...

Sahne Aldığı Sırada Fenalaştı, Hastaneye Kaldırıldı

Sevcan Orhan Sahne Aldığı Sırada Fenalaştı, Hastaneye Kaldırıl...

6 Yaşındaki Çocuk Babasının Silahından Çıkan Kurşunla Yaralandı

Çorum'un Ayaz köyünde yaşayan bir baba, ruhsatsız tabancasıyla uğraşırken silah ...

'Gesi Bağları' Şehirleşme Sebebiyle Yok Oluyor

Geçmişte pek çok türküye konu olan Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı Gesi Mah...

Sadettin Saran’dan Çarpıcı Açıklamalar

Fenerbahçe Başkan Adayı Saran, Seçim Sürecine Dair Sessizliğini Bozdu Fenerbahç...

Hamas, İsrail Askerlerinden Bir Kısmını Daha Rehin Aldı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde düzenledi...

Merkez Bankası'nın Başkanı Hafize Gaye Erkan Kimdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan ...

"Fiyat Anarşistleri de FETÖ'cüdür, Dükkanları Kapatılmadır"

MHP lideri Bahçeli, "Ekonomik büyümenin dizginlenmesi, cari dengenin bozulması i...

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Açıklandı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırma sonuçlarına göre, eylülde dört kiş...

Galatasaray'ın Yeni Transferi Neymar Mı Olacak?

Neymar'ın Suudi Arabistan Macerası Sonlandı: Galatasaray'ın Transfer Planı Su...

Muhalifler, Hafız Esad'ın Mezarında

Suriye'de rejimi deviren silahlı muhalifler, Beşar Esad'ın babası eski Cumhurbaş...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ