Konut Satışları Yüzde 17 Arttı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu. Aynı dönemde yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 44,9 azalarak bin 846 adet olarak gerçekleşti. En çok konut alan yabancılar yine Ruslar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı şubat ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu. Konut satışlarında İstanbul 16 bin 344 konut satışı ve yüzde 17,4 ile en yüksek paya sahip oldu.

EN FAZLA SATIŞ 3 BÜYÜKŞEHİRDE

Satış sayılarına göre İstanbul’u 8 bin 300 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 168 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 18 konut ile Ardahan, 45 konut ile Tunceli ve 51 konut ile Bayburt oldu. Konut satışları Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,0 azalışla 174 bin 210 olarak gerçekleşti.

İPOTEKLİ SATIŞLARDA DÜŞÜŞ

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,1 azalış göstererek 8 bin 827 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 56,1 azalışla 14 bin 742 oldu.

Şubat ayındaki ipotekli satışların 2 bin 60’ı, Ocak-Şubat dönemindeki ipotekli satışların ise 3 bin 464’ü ilk el satış olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde diğer konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,7 artarak 85 bin 75 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 90,6 olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artışla 159 bin 468 oldu.

İLK EL KONUT SATIŞINDA ARTIŞ

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 artarak 28 bin 594 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 30,5 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artışla 53 bin 857 olarak gerçekleşti.

SATILAN KONUTLARIN YÜZDE 70’İ İKİNCİ EL

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,5 artış göstererek 65 bin 308 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 69,5 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,0 azalışla 120 bin 353 olarak gerçekleşti.

YABANCILARA KONUT SATIŞI AZALDI

Yabancılara yapılan konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,9 azalarak bin 846 oldu. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,0 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 691 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 659 konut satışı ile Antalya ve 151 konut satışı ile Mersin izledi. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,0 azalarak 3 bin 907 oldu.

EN ÇOK RUSLAR KONUT ALDI

Şubat ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 395 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 200 konut ile İran, 112 konut ile Irak ve 105 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi.

Diğer Haberler

Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile NATO Görüşmelerini Askıya Aldı

Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının ardından harekete geçen Ankara'nın talebi üzerine...

İran'da Devrim Muhafızları En Üst Düzey Alarmda

Can Kaybı ve Gözaltı Sayıları Artıyorİran’da ekonomik sıkıntılar nedeniyle ...

Beşiktaşta Şok Sergen Yalçın Krizi

Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde alınan beklenmedik mağlubiyet, Beşiktaş cam...

Fransa'da Aşırı Sıcak Nedeniyle 80 Kişi Öldü

Fransa'da temmuz ayında kavurucu sıcaklar nedeniyle 7-13 Temmuz tarihlerinde ilk...

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Açıklandı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırma sonuçlarına göre, eylülde dört kiş...

Kırıkkale’de Boşanma Görüşmesi Kanlı Bitti

Avukatlık Bürosunda Çıkan Tartışma Silahlı Saldırıya DönüştüKırıkkale’de bir avu...

Kira Artışını Kabul Etmeyen Ev Sahibini Öldüresiye Dövdüler

Başakşehir'de bir sitede oturan Hasan Eğilmez'in ev sahibi 30 bin lira olan kira...

Mohamed Salah Bodrum'da Ödediği Hesap Gündem Oldu

Ünlü futbolcu Mohamed Salah tatil rotasını Türkiye’ye çevirdi Liverpool’un düny...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden Suya Büyük Zam

AK Partili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, seçimlerin ardından konutta kullanılan...

Galatasaray’da Can Armando Güner Transferi Çıkmaza Girdi

Galatasaray’ın İstanbul’a getirdiği Can Armando Güner transferinde beklenmedik b...

Şahap Kavcıoğlu BDDK'nın Başına Atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle Merkez Bankası Başkanlığı'na Ha...

İsrail Resmen Kana Susadı

İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmalarda yüzlerce insan hayatını kaybede...

İnşaat Sektörü İçin Ön Muhasebe Programı

İnşaat sektörü, karmaşık projeler, maliyetler ve kaynak yönetimi gibi birçok zor...

Hakan Şükür'den Fethullah Gülen'in Ölümü Sonrası İlk Paylaşım

FETÖ firarisi Hakan Şükür, teröristbaşı Gülen'in ölümü sonraısı sosyal medya hes...

Clinton Çifti Epstein Soruşturmasında Kongreye İfade Verecek

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, mily...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ