Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 Yıl Sonra Irak’ta

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart seçimlerinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini bugün Irak’a düzenledi. 12 yıl sonra gerçekleşen ziyaretle Erdoğan Bağdat’ta merkezi hükümet, Erbil’de Kürt Bölgesel Yönetimi ile görüşecek. Ziyaretin en önemli gündem maddeleri arasında terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye’ye doğal gaz ve petrol akışı var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl sonra bugün Irak’a gitti. Erdoğan günübirlik ziyareti kapsamında, Bağdat’ta Irak merkezi hükümeti, Erbil’de Kürt Bölgesel Yönetimi ile görüşecek. Erdoğan, Bağdat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelerek çalışma toplantısı yapacak. Toplantının ardından ikili anlaşmalar imzalanacak. Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile de görüşecek.

Uçak yolculuğunun ardından Irak’ın başkenti Bağdat’a inen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer tarafından resmi törenle karşılandı.

ORTAK HAREKAT MERKEZİ NETLEŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraberinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da aralarında olduğu kalabalık bir heyet bulunuyor. Erdoğan, Bağdat’ta, PKK’yı yasaklı örgüt ilan eden Irak hükümeti ile kararlaştırılan Ortak Harekât Merkezi’ni de görüşecek. Ortak Harekât Merkezi’nin yapısı, işleyişi ve kuruluş tarihi belirlenecek. Ziyarette, Türkiye’nin Irak sınırında üs bölgeleri kurulması, Metina, Zap ve Gara’nın güvenli hale getirilmesi gündeme olacak.

Ziyaretin en önemli gündem maddeleri arasında terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye’ye doğal gaz ve petrol akışı yer alacak.

KALKINMA YOLU DA MASADA

Bağdat’tan sonra Erbil’e geçecek olan Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile görüşecek. Erdoğan, Neçirvan Barzani ve KDP’nin ileri gelen aktörleriyle bir araya gelecek. Erdoğan, Erbil’in PKK ile mücadelede Türkiye’ye verdiği desteğin artırılmasını isteyecek. Türkiye’nin de önem verdiği Irak Kalkınma Yolu projesi ve Ovaköy Sınır Kapısı da Bağdat ve Erbil’de yapılacak görüşmelerde ele alınacak.

“SÜRPRİZ BİR ANLAŞMA İMZALANACAK”

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi de yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde “niteliksel sıçrama” yaşanacağını söyledi. “Su meselesinde Başkan Erdoğan ile Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani arasında çok önemli ve stratejik anlaşma imzalanacak” diyen Avvadi, “Bu çerçevede büyük ve sürpriz bir anlaşmaya imza atılacak” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Muhalifler, Hafız Esad'ın Mezarında

Suriye'de rejimi deviren silahlı muhalifler, Beşar Esad'ın babası eski Cumhurbaş...

Tecavüzcüsünü Öldüren Kadına İlginç Mahkeme Kararı

Meksika'da Roxana Ruiz isimli kadın, kendisine tecavüz eden damı tişörtle boğara...

Orkun Kökçü, Beşiktaş Tarihine Geçiyor

Benfica, Orkun Kökçü’nün Beşiktaş’a Transfer Şartlarını Açıkladı Portekiz’in kö...

İtalya'da Askeri Eğitim Uçakları Çarpıştı

İtalya'da, İtalyan Hava Kuvvetlerine ait 2 askeri eğitim uçağının havada çarpışm...

İsrail-İran Savaşında Nükleer Gölge Büyüyor

Karşılıklı Hava Saldırıları Yoğunlaştı İsrail ile İran arasında 13 Haziran’da b...

Suriye Yönetimi Ateşkesle Müdahale Ediyor

Süveyda’da Dürzi ve Bedevi Araplar Arasında Süregelen Çatışmalar Suriye'nin gün...

Sadettin Saran’dan Çarpıcı Açıklamalar

Fenerbahçe Başkan Adayı Saran, Seçim Sürecine Dair Sessizliğini Bozdu Fenerbahç...

Erdoğan'ın F-16 Sözleri Yunanistan'ın Uykularını Kaçırdı

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı için gelen onay ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir...

Galatasaray’da Can Armando Güner Transferi Çıkmaza Girdi

Galatasaray’ın İstanbul’a getirdiği Can Armando Güner transferinde beklenmedik b...

Venezuela'dan ABD'ye Sert Uyarı

Rodriguez'den Açık Mesaj: "ABD, Venezuela'nın Kabusu Olur" Venezuela ile ABD ar...

MasterChef Türkiye'de Yarışmacının Yaptığı Yemek Şefleri Şaşırttı

MasterChef Türkiye'nin dün akşam yayınlanan bölümünde 2. tura kalan Kaan'ın hind...

Lübnan için Guterres'ten BM Konseyinde Tarihi Çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in saldırıları...

Şimdide Ucuz Ete Göz Diktiler

"UCUZ ETİ ALIP 2 KAT FİYATA SATANLAR VATANDAŞI MAHRUM BIRAKIYOR" Et ve Süt Kuru...

ÖZEL: "Her Hafta Sonu Özgürlük Mitingi Yapacağız"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğl...

İmamoğlu, Kendilerine Gelen Önerileri 6 Maddede Paylaştı

CHP'de genel başkanlığa göz kırpan ve Kemal Kılıçdaroğlu'na başkaldıran İBB Başk...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ