ABD ile İran Arasında Karşılıklı Tehditler Sertleşti

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

ABD ile İran arasındaki tansiyon yeniden yükseldi. Washington’dan gelen son açıklamalar, Orta Doğu’da askeri hareketliliğin arttığını ve olası bir çatışma riskinin güçlendiğini ortaya koydu. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun sözleri, bölgedeki on binlerce Amerikan askerinin güvenliği gerekçesiyle önleyici bir saldırı ihtimalini gündeme taşıdı. İran cephesi ise her türlü saldırıya karşı hazırlıklı olduklarını vurguladı.

Rubio’dan Önleyici Saldırı Mesajı

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio yaptığı açıklamada, İran’ın askeri kapasitesine dikkat çekerek bölgede yaklaşık 40 bin ABD askerinin İran’ın füze menzili içinde bulunduğunu ifade etti. Rubio, bu durumun Washington açısından ciddi bir güvenlik riski oluşturduğunu belirterek savunma amacıyla önleyici bir askeri operasyonun gündeme gelebileceğini söyledi. Ancak bu tür bir kararın nihai olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın tasarrufunda olduğunu özellikle vurguladı.

Washington Tahran’a Gözdağı Verdi

Küresel kamuoyu, ABD ile İran arasında art arda gelen sert açıklamalara kilitlendi. ABD yönetimi, İran’dan gelebilecek olası saldırılara karşı kararlılık mesajı verirken, askeri seçeneklerin masada tutulduğunu açıkça dile getirdi. Rubio’nun açıklamaları, Washington’un diplomasi kadar askeri gücü de devrede tutmaya hazır olduğunu gösterdi.

İran’dan Sert Yanıt: Tetikteyiz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD’den gelen tehditlere gecikmeden yanıt verdi. Erakçi, İran’ın herhangi bir saldırıya karşılık vermek için tam anlamıyla tetikte olduğunu söyledi. Daha önce yapılan açıklamalarda ise ABD’nin bir saldırı başlatması halinde İran’ın bugüne kadar görülmemiş ölçekte sert bir karşılık vereceği vurgulanmıştı.

Hamaney’in Danışmanından Savaş Uyarısı

İran dini lideri Ali Hamaney’in kıdemli danışmanı Ali Şemhani de gerilimi tırmandıran açıklamalarda bulundu. Şemhani, ABD’nin İran’a yönelik herhangi bir askeri hamlesinin savaşın başlangıcı olarak kabul edileceğini ifade etti. Sınırlı saldırı kavramının bir yanılsama olduğunu belirten Şemhani, böyle bir durumda başta İsrail olmak üzere saldırıyı destekleyen tüm ülkelerin hedef alınacağını söyledi. Yanıtın Tel Aviv’in merkezini de kapsayan, anında ve eşi görülmemiş ölçekte olacağını dile getirdi.

Trump’tan Donanma Mesajı ve Yeni Tehdit

ABD Başkanı Donald Trump da İran’a yönelik açıklamalarında askeri gücü ön plana çıkardı. Trump, İran istikametine doğru büyük bir donanmanın ilerlediğini ve bu filonun başında USS Abraham Lincoln uçak gemisinin bulunduğunu söyledi. Gerekmesi halinde ABD’nin hız ve şiddetle hareket etmeye hazır olduğunu belirten Trump, İran’ın bir an önce müzakere masasına dönmesi gerektiğini savundu.

Trump ayrıca nükleer silah konusunun hayati önem taşıdığını vurgulayarak zamanın daraldığını ifade etti. Daha önce anlaşma çağrısında bulunduğunu ancak Tahran’ın bunu kabul etmediğini söyleyen Trump, gerçekleşen askeri operasyonun İran’da büyük bir yıkıma yol açtığını ileri sürdü. Bir sonraki saldırının çok daha ağır olacağı uyarısında bulundu.

ABD Orta Doğu’daki Askeri Varlığını Artırıyor

ABD Merkez Komutanlığı, USS Abraham Lincoln uçak gemisi taarruz grubunun bölgesel güvenlik ve istikrarı desteklemek amacıyla Orta Doğu’ya konuşlandırıldığını doğruladı. ABD’li yetkililere göre İran’ın kısa ve orta menzilli füzelerinden gelebilecek misillemelere karşı ek önlemler alındı. Bu kapsamda bölgeye ilave Patriot ve THAAD hava savunma sistemleri sevk edildiği öne sürüldü. Ayrıca ABD Hava Kuvvetleri’nin saldırı kapasitesini artırmak için bir düzine F 15E savaş uçağının daha bölgeye gönderildiği ifade edildi.

İran’daki Gösteriler ve Ağır Bilanço

İran’da 28 Aralık 2026 tarihinde yerel para biriminin döviz karşısında hızla değer kaybetmesi ve ekonomik sorunların derinleşmesiyle başlayan protestolar, kısa sürede ülke geneline yayıldı. Tahran Büyük Çarşı’daki esnafın öncülük ettiği gösteriler, başkentte 8 Ocak 2026 tarihinde şiddetlendi. Yaşanan olayların ardından İran yönetimi internet erişimini kısıtladı. Gösterilerin sona ermesiyle birlikte internet erişimi son günlerde kısmen yeniden sağlandı.

İran Şehit ve Gaziler Vakfı, 21 Ocak 2026 tarihinde yaptığı açıklamada protestolar sırasında güvenlik güçleri ve siviller dahil 3 bin 117 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı HRANA ise ölü sayısının 5 bin 848’e ulaştığını ve 41 bin 283 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

ABD ve İsrail, protestolara yönelik destek açıklamalarını sürdürürken bölgedeki gerilim daha da tırmandı. Trump tehditlerini devam ettirirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İran’ın İsrail’e yönelik herhangi bir saldırısının çok büyük bir hata olacağını savunarak buna güçlü bir karşılık verileceğini ifade etti.

Diğer Haberler

Galatasaray'ın Yeni Transferi Neymar Mı Olacak?

Neymar'ın Suudi Arabistan Macerası Sonlandı: Galatasaray'ın Transfer Planı Su...

Fenerbahçe'de Disiplin Krizi

İki Milli Futbolcuya Şok Karar Süper Lig'in köklü kulüplerinden Fenerbahçe, öne...

Kırıkkale’de Boşanma Görüşmesi Kanlı Bitti

Avukatlık Bürosunda Çıkan Tartışma Silahlı Saldırıya DönüştüKırıkkale’de bir avu...

Konut Satışları Yüzde 17 Arttı

Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...

Mbappe, Menüde İsmini Geçiren Kebapçıya Dava Açtı

PSG'nin yıldız futbolcusu Kylian Mbappe, ismini menüsünde kullanarak fırın ekmeğ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Faiz İndirimiyle İlk Sinyali Verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan ve Macaristan ziyaretleri dönüşü uçakta gazet...

Fransa'da Eylemler Sürüyor, Onlarca Gözaltı Var

Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ile ilgili reforma karşı çıkan prot...

Mine Tugay Estetik Mi Yaptırdı?

Yalı Çapkını dizisinin kadrosuna dahil olan Mine Tugay'ın yüzündeki değişim dikk...

8.8'lik Deprem Rusya'daki Yanardağ Faaliyete Geçirdi

Kamçatka Yarımadası'ndaki Klyuchevskoy Yanardağı'nın Faaliyete Geçişi: 8.8 Büyük...

Kız Kulesi Restorasyon Çalışmaları Tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışm...

Batıya Doğru Hareket Ediyor, 7.8'e Kadar Deprem Üretecek

AFAD Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 250 yıllık birikimle Marmara fayının 7....

Los Angeles'ta Sokağa Çıkma Yasağına Uymayanlar Gözaltına Alınacak

Ateş çemberindeki Los Angeles'ta tahliye edilen evlerin yağmalanma riski nedeniy...

"Derhal Son Verin Yoksa Herkes için Çok Tehlikeli Olacak"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Oreşnik hipersonik balistik füz...

Neymar Kendisine "şişman" Diyenlere El Hareketi Çekerek Tepki Gösterdi

Son dönemde futbolundan çok aldığı kilolarla gündemde olan Brezilyalı futbolcu N...

Almanya Türkleri Askere Almaya Hazırlanıyor!

Zorunlu askerliğin kaldırıldığı ve askere gönüllü gitmek isteyenlerin sayısının ...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ