Araç Alırken 4 Maddeyi Es Geçmeyin

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

İkinci el araç alımında sorun yaşamamak için ekspertiz kaçınılmaz olurken sıfır araçlarda da ekspertiz yaygınlaşmaya başladı. Uzmanlar, mağduriyetlerin oluşmaması için kontrollerin mutlaka yapılması gerektiğini belirtirken Oto Ekspertiz Direktörü Ufuk Bekdemir, araç görünümü, egzoz duman rengi, hava yastığı ve kilometre unsurları gibi 4 durumun kontrolünün önemini vurgulayarak araç alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

İkinci el araç alacak olanlar belirledikleri araçları ekspertiz öncesinde kendileri kontrol ediyor. Araç için yapılacak ilk kontrollerde fiziki kondisyonu, motor sesinin kontrolü, egzoz dumanının rengi ve kilometre hasar durumu öne çıkarken arabam.com Oto Ekspertiz Direktörü Ufuk Bekdemir konuyla ilgili bilgi verdi. Bekdemir, aracın görünümü, egzoz duman rengi, hava yastığı ve kilometre unsurları gibi 4 duruma işaret ederek araç alırken ilk kontrollerin ardından ekspertiz desteği almanın önemine işaret etti.

“ARACIN ÖNCE FİZİKİ GÖRSELLİĞİ İNCELENMELİ”

Satın alınacak aracın önce fiziki görselliğinin incelemesinde fayda olduğunu belirten Bekdemir, “Düz bir zeminde araca baktığımızda ‘far, sinyal, stop aynı simetride mi, lastikleri iyi mi, sinyalizasyon grubunda özellikle, farlarında, sinyallerinde, herhangi bir yerinde kırığı var mı?’ diye kontrol etmeliyiz. Bir de kaporta aksamında, boyanın parlaklığı veya matlığında ton farkı olup olmadığına bakmalıyız. İlk etapta son kullanıcının arabaya bu gözle bakmalarını tavsiye ediyoruz. Zaten arabadaki kusurları bu aşamadan sonra bizim gibi profesyonel ekspertiz firmalarının görmesi gerekiyor.” dedi.

“EGZOZDA GÖRMEK İSTEMEDİĞİMİZ 2 DUMAN VAR”

Vatandaşlara ön fiziki değerlendirmeyi yaptıktan sonra mekanik kısmında da en azından araçların yağ, su ve antifriz gibi hayati sıvılarını kontrol etme tavsiyesinde bulunan Bekdemir, şöyle devam etti:

“Aracı çalıştırıp motorda rutinin dışında anormal bir ses olup olmadığını kontrol edebiliriz. Sonra egzoz dumanına bakılır. Egzozda görmek istemediğimiz iki renkte duman var. Araca gaz verdiğimizde mavi duman atıyorsa ve bu duman araçtan uzaklaşarak devam ediyorsa bu içinde farklı kimyasalların, yağın olduğunu gösterir. Diğer görmek istemediğimiz bir duman ise simsiyah bir dumandır. Bu da o aracın yakıt sistemiyle alakalıdır. Alıcıya enjektör ya da yakıt sistemiyle ilgili masraf açabilir.”

HAVA YASTIĞI VE TORPİDO KONTROLÜ

Aracın iç kısmında ise özellikle aracın direksiyon göbeğindeki sürücü hava yastığının olduğu bölümde bir yırtık, kırık, tamir veya torpido kısmında bir kaplama, kabarma gibi durumların olup olmadığının kontrol edilebileceğini kaydeden Bekdemir, bu kontrollerden sonra aracın diğer teknik ve detaylı kontrolünün de uzman ekspertiz firmaları tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

KİLOMETRE DÜŞÜRME EN ÇOK HAFİF TİCARİ ARAÇLARDA

Ufuk Bekdemir, son dönemlerde ikinci el araç alımlarında sıkça karşılaşılan “kilometre düşürülmesi” konusuna da değindi. Bazı kişilerin yüksek kilometreli araçlarını daha yüksek bir fiyata değerlemek için kilometrelerini geri çektiklerini belirten Bekdemir, “Bu noktada, bu aracın belli kurumlarda ve servislerde kilometre bilgisi varsa oradan iz sürülebilir. ya da bazı markaların servis kayıtlarını gösteren mobil uygulamalara da bakılabilir. Bunlar bir kontrol mekanizmasıdır. SMS sorgusuyla TÜVTÜRK kayıtlarına da ulaşıyoruz. Buradan da o kayıtları alıp birbiriyle mukayese edebilirsiniz. Bu bir iz sürme sistemidir.” diye konuştu.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ