Cevdet Yılmaz: “Gelir Düzeyine Göre Vergilendirme Öngörüyoruz”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Konuk olduğu canlı yayında vergi reformu üzerinde çalıştıklarını ve gelir seviyesine göre vergi alınmasını hedeflediklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Sosyal adalet açısından doğrudan vergilerin payının artması gerektiğine inanıyorum. Bu da düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında yaptığı açıklamada vergi reformu üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, “Sosyal adalet açısından doğrudan vergilerin payının artması gerektiğine inanıyorum. Bu da düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

GELİR DÜZEYİNE GÖRE VERGİLENDİRME GELİYOR

Habertürk TV’de canlı yayın konuğu olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Vergi reformu üzerinde çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, doğrudan vergilerin payını artırarak düşük gelirli kesimlerden daha az vergi alınacağını belirtti.

“DAR GELİRLİLERİN FAZLA KULLANDIĞI KALEMLERİ YÜKSELTMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ”

Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’de herkes vergi reformu yapılmalı diyor. Kabaca bir uzlaşı var. Sadeleştirmekten bahsediyor insanlarımız. Doğrudan vergi dolaylı vergi meselesi var. Mevcut yapıyı tartışmamız gerektiğine inanıyorum. Dolaylı vergilerin payı çok yüksek. Doğrudan vergiler nispeten düşük. Dolayısyla önümüzdeki günlerde oransal olarak doğrudan vergilerin payının artmasının gerektiğine sosyal adalet açısından artması gerektiğine inanıyorum. Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almak değil, düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor. Dolaylı vergide bu ayrımı yapamıyorsunuz. Orada sosyal adaleti şöyle gözetiyoruz, dar gelirlilerin fazla kullandığı kalemleri yükseltmeyi düşünmüyoruz” dedi.

Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarından satırbaşları;

” Orta Vadeli Program en fazla mesai harcadığımız dokümanımız oldu. Bir tarafta kamu sektörü kendi içinde çalışmaları sürdürürken istişarelerle program hazırladı. Dünyanın en iyi programını da hazırlasanız bir sahiplenme olmadığı sürece bir anlam ifade etmez. Programlar uygulanmak üzere yapılan politikalardır. Bir taraftan hükümet ve kabine içeride tartışmalar en üst düzeyde sayın Cumhurbaşkanımızın desteği, bunu özellikle ifade etmek isterim. Bu son derece kıymetliydi. Arkadaki güçlü siyasi irade altı çizilmesi gereken nokta. Katılımcı bir yöntemle hazırladık. Bizzat iş dünyası, işçi kesimleri, kamu sendikalarıyla, tarım, finans kesimleriyle toplantılar gerçekleştirdim. Aynı şeyi bakanlarımız yaptılar. Toplumun bütün kesimleriyle istişare edilerek hazırlanmış bir doküman oldu. Bir taraftan Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığımız, Merkez Bankamız, ilgili bakanlıklarımız birlikte bir ekip çalışması sergilemiş olduk. Koordineli çalışma gerçekleştirdik. EKK’da bu konuları tartışarak, olgunlaştırarak farklı bir noktaya getirdik.

“OVP’DE ÇOK ÖNEMLİ AMAÇLAR KOYDUK”

Olabildiğince iç tutarlılığı olan gerçekçi bir program olarak değerlendirildiğini ifade edebilirim. 17 milyar dolar olan 3 yıllık taahhüdünü Dünya Bankası 35 milyar dolara çıkardı. BAE ile yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. OVP’den sonra buradaki kaynak akışının hızlanacağını ifade edebilirim. 8,5 milyar doları 51 milyar doların deprem harcamalarına ayrılmıştı. 3 milyar doları ihracat finansmanı için taahhüt edilmişti. Bu iki kalemin hızlanacağını rahatlıkla ifade edebilirim. En geç yıl sonuna kadar bu kaynaklar kullanılmaya başlanılacak. OVP’de çok önemli amaçlar koyduk. Birincisi Türkiye büyük bir afet yaşadı.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ