Deniz Neden Mavidir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Denizi her zaman mavi, koyu mavi, yeşil vb. renklerde görürüz. Ancak, hiçbir zaman sebebini merak etmeyiz ve “deniz mavi olduğu için mavidir” diyerek kendimizde bir sebep belirtiriz. Bazılarımız ise eskilerden beri gelen “Gökyüzü mavi olduğu için denizde mavidir.” diyerek gökyüzündeki maviliğin denize yansıdığını düşünür. Ancak, buda denizin mavi olmasının sebebi değildir.
Denizin Mavi Olmasının Nedeni?
Denizin mavi olmasının sebebi güneşten gelen ışınlarla birlikte, karbondioksit, azot ve oksijen gibi minerallerin denizde de bulunmasıdır. Bununla birlikte denizin tuz oranı, dibinde bulunan yosun yada canlılar, kirlilik oranı vs.de denizin rengini etkilemektedir. Gökyüzüne baktığımızda oranında mavi olduğunu görürüz. Bunun sebebide denizde olduğu gibi güneş ışınları karbondioksit, azot ve oksijen gibi minerallerin gökyüzünde de bulunmasıdır.

Deniz Neden Mavi Görünür?
Güneşe ait beyaz ışınlar dünyaya vurmaktadır. Bu ışınları emen deniz ise diğer etkenlerin etki etmesi sonucu mavi rengi almaktadır. Deniz her zaman mavi renkte olmaz. Bazen yeşil, açık mavi, koyu mavi vb. tonlarda renkleride yansıtabilmektedir. İşte tam burda denizin tuz oranı, dibinde bulunan canlılar vb. etkenlerin denizin rengine etki etmesiyle oluşmaktadır. Kısacası denizin mavi olmasının sebebi bilindiği gibi gökyüzünün mavi olması değil, güneş ışını ve karbondioksit, azot ve oksijen gibi minerallerin etkisidir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ