Elektrik Faturalarında Hesaplar Değişti

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tüketici hizmetlerine yeni düzenlemeler getirdi. Yönetmelikte “tüketimi düşük” ibareleri “yıllık tüketimi 100 bin kilovatsaatin altında olan” şeklinde değiştirilirken güvence bedelinin hesaplanmasında da değişikliğe gidildi.

EPDK’nin, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yönetmelikte, “tüketimi düşük” ibareleri “yıllık tüketimi 100 bin kilovatsaatin altında olan” şeklinde değiştirildi. Tüketimi düşük serbest tüketici tanımı, yıllık elektrik enerjisi tüketimi 100 bin kilovatsaatten düşük olan serbest tüketiciler için kullanılıyordu.

SERBEST TÜKETİCİLERE, TEDARİKÇİLERLE İKİLİ ANLAŞMALAR İÇİN PLATFORM

Yönetmelik kapsamında, serbest tüketiciler elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımlarını tedarikçi ile ikili anlaşma yaparak temin edebiliyordu. Yeni düzenlemeyle, tüketicinin korunması ile rekabetin ve şeffaflığın artırılmasına yönelik olarak tüketicilerin tedarikçiler tarafından sunulan ikili anlaşma tekliflerini incelemelerine, karşılaştırabilmelerine ve tedarikçilerle ikili anlaşma kurabilmelerine imkan sağlayan bir platform kurulacak. Platform, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından kurulacak ve işletilecek. Tedarikçiler tarafından söz konusu platforma teklif verilmesi halinde, bu teklifin ilgili tüketiciler tarafından kabul edilmesiyle ikili anlaşma kurulacak.

SATIŞ SÖZLEŞMESİNİN KURULUM SÜRECİNDE DÜZENLEME

Aynı yönetmeliğin perakende satış sözleşmesine ilişkin 22’nci maddesinde de değişikliğe gidildi. “Perakende satış sözleşmesinin kurulması” olarak yeniden adlandırılan maddeye göre, perakende satış sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulabilecek. Yazılı olarak kurulmak istenen perakende satış sözleşmesi, sözleşme ekinde yer alan Sözleşme Kurma Formu’nun el yazısıyla veya güvenli elektronik imza ile imzalanmasıyla kurulacak. Formun bir nüshası, sözleşmenin kurulduğu gün kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısıyla ilgili tüketiciye verilecek. Tüketicinin talep etmesi halinde sözleşme, tamamının tüketiciye sunulması ve imzalanmasıyla kurulacak.

Sözleşme örneği ve ekleri, tüketici talebine göre elektronik postayla ya da sözleşme süresince görüntülenmek üzere kısa mesaj aracılığıyla gönderilecek. İlgili sözleşme ve ekleri TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından sağlanan zaman damgası ile saklanacak. Görevli tedarik şirketi kurulan sözleşmeleri kayıt altına almak suretiyle aynı gün içerisinde dağıtım şirketine bildirecek. Sözleşmenin kurulmasına dair ispat yükümlülüğü görevli tedarik şirketine ait olacak.

GÜVENCE BEDELİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Güvence bedelinin hesaplanmasında da değişikliğe gidildi. “Görevli tedarik şirketi ile sözleşme imzalayan tüketicinin” ifadesi, “perakende satış sözleşmesi kapsamında” şeklinde değiştirildi. Buna göre, perakende satış sözleşmesi kapsamında güvence bedeli, tesisin veya kullanım yerinin gücü dikkate alınarak, tüketici grupları itibarıyla kilovat başına belirlenen birim bedel üzerinden hesaplanacak. Ayrıca, yeni eklenen düzenlemeye göre, tüketicinin son kaynak tedarik tarifesi kapsamında yüksek tüketimli tüketici olması halinde perakende satış sözleşmesinin kurulduğu aydaki ilgili birim bedeller esas alınacak. Yönetmelikte, nakit olarak verilecek güvence bedelinin tamamının peşin olarak verilmesi esası korundu. Ancak tüketicinin talebi halinde, güvence bedeli mesken tüketici grubunda bulunan tüketiciler ile kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketici grubunda yer alan üniversiteler, belediyeler ve tarımsal faaliyetler tüketici grubunda yer alan sulama kooperatifleri için aylık iki eşit taksitte, diğer tüketici grupları için ilk taksit peşin, ikinci taksit en az 30 gün sonra tahsil edilebilecek. Görevli tedarik şirketi, bu kapsamda taksit talebinin olup olmadığını tüketiciye sormakla yükümlü olacak.

Yeni düzenlemeyle, her bir mesken kullanım yeri için son 24 aylık döneme ait tüm fatura ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmış olan, tedarikçisi ve tüketici grubu aynı kalmak kaydıyla, kullanım yerini değiştiren veya mevcut sözleşmesi devam etmekteyken farklı bir kullanım yerinde yeni bir mesken perakende satış sözleşmesi yapan ve bu süre zarfında kaçak elektrik tüketimi yapmamış olan tüketicilerden de güvence bedeli alınmayacak.

Ayrıca, 27/2/2019 tarihli ve 795 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan İhtiyaç Sahibi Hanelere Elektrik Tüketim Desteği Verilmesi Hakkında Karar uyarınca, 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık veya düzenli sosyal yardım almaya ilişkin hak sahipliği verilen haneler için, hak sahibi adına yapılacak perakende satış sözleşmesi kapsamında da güvence bedeli aranmayacak.

KAÇAK ELEKTRİK TESPİTİNDE YENİ YÖNTEM

Yapılan değişiklikle, kaçak elektrik tespit ve tahakkuk işlemleri için su, doğal gaz ve internet gibi şebeke/altyapı kuruluşlarından sağlanan bilgiler kullanılabilecek. Mükerrer kaçak elektrik tükettiği tespit edilen tüketicinin kullanım yerindeki sayaç dışarıdan tüketicinin müdahalesinin mümkün olmadığı bir kesme sistemi içeren sayaçla değiştirilebilecek veya elektriğin tüketici tarafından bağlanmasını önleyecek teknolojik yöntemler uygulanabilecek. Ayrıca, kaçak elektrik tespiti için sahaya girilmesinin engellenmesi ve ilgili durumun tarih ve konum bilgisi içerecek şekilde fotoğraf veya video ile kayıt altına alınması halinde, kaçak tespit ve tahakkuk işlemleri için dağıtım şebekesinde kullanılan uzaktan okuma ve izleme sistemi gibi teknolojik imkanlar kullanılabilecek. Bu durumda, sahada tespit yapıldığında gerekli düzeltmeler dağıtım şirketi tarafından yapılabilecek.Elektrik faturalarında hesaplar değişti

Diğer Haberler

Lüks Yaşam Tarzını Sergilediği için Platformlardan Men Edildi

Çin'in Kim Kardashian'ı olarak bilinen Wang Hongquanxing, lüks yaşam tarzını ve ...

MasterChef Türkiye'de Yarışmacının Yaptığı Yemek Şefleri Şaşırttı

MasterChef Türkiye'nin dün akşam yayınlanan bölümünde 2. tura kalan Kaan'ın hind...

Mbappe Kaçırılma İhtimaline Karşı Zırhlı Araçlarla Korundu

Fransız devi PSG'nin gol makinesi Kylian Mbappe babasının Kamerun'daki evini ziy...

İnşaat Sektörü İçin Ön Muhasebe Programı

İnşaat sektörü, karmaşık projeler, maliyetler ve kaynak yönetimi gibi birçok zor...

Dizisinden Çıkarılmıştı Yerine Gelen İsim Belli Oldu

Boykot Dalgası Dizilere Sıçradı: Aybüke Pusat ve Boran Kuzum Kadrodan Çıkarıldı,...

Kazakistan'da Düşen Uçakla İlgili Türkiye Detayı

Kazakistan'da düşen Azerbaycan Havayolları'na ait uçağın, 3 gün önce Trabzon Hav...

Fransa'da Eylemler Sürüyor, Onlarca Gözaltı Var

Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ile ilgili reforma karşı çıkan prot...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis'le Görüşmesini İlk Kez Anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorula...

İngiliz Modacı Babası Tarafından Vurularak Hayatını Kaybetti

ABD’de Tatil Faciası: Teksas’ta Yaşanan Olay Dünya Gündemine Oturdu ABD’de a...

Kenan Yıldız Premier Lig Devine Gidiyor

Chelsea'den Kenan Yıldız Hamlesi: Juventus ile İlk Temas Kuruldu İngiltere Prem...

Galatasaray’da Can Armando Güner Transferi Çıkmaza Girdi

Galatasaray’ın İstanbul’a getirdiği Can Armando Güner transferinde beklenmedik b...

Güllü'nün Ardında Mal Varlığı Ortaya Çıktı

Yalova’da evinin penceresinden düşerek yaşamını yitiren ve kamuoyunda “Güllü” ad...

Atletico Madrid'de Şaşırtan Satış

Kulübün Çoğunluk Hissesi Apollo Sports Capital’e Geçti Beklenmedik Yönetim Deği...

Lucas Torreira, Yeni Sevgilisiyle Nişantaşı'nda Görüntülendi!

Galatasaray'ın başarılı orta saha oyuncusu Lucas Torreira, sadece sahada değil, ...

Galatasaray'dan Büyük Sürpriz: "Bernardo Silva Geliyor"

Avrupa Arenasında Zirve Hedefi Yeni sezonda Şampiyonlar Ligi'nde iddialı bir ka...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ