Emeklilik Yasasında Son Durum – İntibak Olacak mı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya emeklilerin maaşların düzenleme yapılması için talep edilen düzenleme reddedildi. 2000 yılından sonra emekli olanların maaşlarının yetersiz olduğu ve adaletsiz dağıtıldığı gerekçesiyle emekli maaşlarında iyileştirmeye gitmek için talepte bulunuldu. Ancak, 7,5 milyon emekliyi ilgilendiren intibak yasası SGK tarafından malesef reddedildi.
Emeklilik Yasasında Son Durum
Nihat Ömeroğlu SGK’ya yaptığı başvuruda 2000 yılından sonra emekli olan ve yaşlılık aylığı almaya hak kazanan emeklilerle aynı durumdakilerin aldıkları maaşların adaletsizliğini gidermek için intibak kanunu çıkarılması gerektiği ve 2000 yılından sonra emekli olanların maaşlarında iyileştirilmeye gidilmesi gerektiğini öne sürerek başvuruda bulundu. 2000 yılı ve sonrası için yaklaşık 7,5 milyon emekliyi ilgilendiren düzenleme SGK tarafından kabul görmedi.
emeklilik-yasasinda-son-durum
Emekliler için İntibak Olacak mı?
Emekliler konuyla ilgili olarak Ombudsman başvuruda bulundu. Bir grup emekli 2000 yılı sonrasında emekliler için adaletsizlik olduğunu iddia ederek bu adaletsizliğin intibak yasasıyla ortadan kaldırılması gerektiğini savunarak Ombudsman’a başvuruda bulundu. Yapılan başvuru Ombudsman’dan SGK’ya gönderildi. Sosyal Güvenlik Kurumu ise yaklaşık 7,5 milyon emekliyi ilgilendireyen öneriyi kabul etmedi. Böylelikle intibak yasası çıkmayacak ve SGK emeklilerin maaşlarında herhangi bir değişiklik yada düzenlemede bulunmayacak.
emeklilik-yasa-tasarisi
Emekli Maaşları Adaletsiz mi Dağıtılıyor?
2000 yılından sonra emekli olanlarda fazla prim ödeyen daha az emekli maaşı alıyor. 7000 üzeri primi bulunan ve primlerini yüksek dereceden ödeyenler, daha az prim ödeyenlerden örneğin 5600 gün prim ödeyenden daha az maaş alıyor. Yeni emeklilik kanununda bu düzenleme ile değiştirildi. Artık emekli olma durumunda herkes ödediği prim oranında maaş alacak. Fazla prim ödeyen fazla emekli maaşına tabi olacak. Ancak, 2000 yılı ve sonrasını kapsayana adaletsizliği ortadan kaldırmak üzere yapılan başvuru sonuçsuz kaldı. SGK bu konuda ilgili emeklilik sürelerinde sözleşmenin bu şekilde olduğunu belirterek emeklilik maaşlarının aynen devam edeceğini belirtiyor.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ