HDP’nin Kapatılma İddianamesi Yargıtay Başsavcılığı’na İade Edildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Anayasa Mahkemesi, 31 Mart’ta eksiklik tespit ettiği gerekçesiyle geri verilmesine karar verilen HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianameyi Yargıtay Başsavcılığı’na iade etti.

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin temelli kapatılmasına karar verilmesi talebiyle düzenlenen iddianamenin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine oybirliğiyle karar verdi. AYM Genel Kurulunca 31 Mart’ta eksiklik tespit edildiği gerekçesiyle iade edilmesine karar verilen iddianame, bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

KARARIN GEREKÇESİ DE İLETİLDİ

İddianameyle birlikte, iadeye ilişkin kararın gerekçesi de başsavcılığa iletildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’nin belirlediği eksikleri tamamladıktan sonra iddianameyi tekrar Yüksek Mahkeme’ye gönderebilecek.

AYM “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne” aykırı olduğu ileri sürülen, ancak soruşturma ve kovuşturma konusu olması dışında bir gerekçeye yer verilmeyen eylemler ile HDP’nin bu eylemlerin odağı haline gelmesi arasındaki ilişkinin kurulmadığına hükmetti.

Mahkeme iddianamede, haklarında siyasi yasak istenen veya eylemlerine yer verilip haklarında yasak istenmeyen kişilerin kimliklerinin, kendilerine isnat edilen bazı eylemlerin, bu eylemlerin tarihlerinin, bu eylem tarihlerinde HDP’deki görevlerinin açıkça belirtilmediği belirtti.

AYM bu iki eksiklik nedeniyle iddianameyi oybirliği ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti.

“TEMELLİ KAPATILMASI HUKUKSAL BİR ZORUNLULUK”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, HDP’nin devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği belirtilmişti. İddianamede, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP’nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu kaydedilmişti.

SİYASİ YASAK İSTENEN İSİMLER

İddianamede, PKK/KCK silahlı terör örgütüne eleman temin etmekte HDP’nin aktif rol oynadığı belirtilmişti. HDP’nin ödenecek hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılması istenen iddianamede 5 yıl süreyle siyasi yasak istenen isimler arasında Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Pervin Buldan, Sezai Temelli, Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş, Nursel Aydoğan, Selma Irmak, Ertuğrul Kürkçü, Ayhan Bilgen, Leyla Zana ve Ahmet Türk de bulunuyor.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ