Her Üniversite Bitiren İş Bulabilir mi?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Eğitim almak çalışma hayatında başarılı olabileceğiniz anlamına gelmediği gibi eğitim seviyesi düşük olanları birçok üniversite mezunundan daha başarılı bir iş hayatının olduğu ortada. Özellikle Üniversiteden mezun olanların ilk üniversiteye girişlerinde artık hayatlarının garanti olduğunu düşünmesi ve sonrasında ise iş bulmakta zorlanması durumuna yaşamayan yoktur. Bunun nedeni ise üniversitede alınan eğitim ve kişinin yetenekleri ile iş verenin aradığı kritirlerin birbirine uymamasıdır.
Her Üniversite Bitirenin İşi Garanti mi?
Herhangi bir bölümle ilgili bir çalışan ayıran iş veren, o bölümde yetenekli, tecrübeli ve kişilikli insanlarla çalışmak isterken, üniversite mezunları ise sadece işle ilgili ana konularda bilgi sahibi olan, tecrübesiz kişilerden oluşmaktadır. Bu durumda üniversite mezunları işsiz kalabilmektedir. Bu konunun eğitim durumuyla ilgisi olmadığı kişinin kendini ne kadar geliştirdiğiyle ilgili olduğunu unutmamak gerekir. Bir kişi lise mezunu olarak işe başvuruyor. Diğer bir kişide üniversite mezunu birde üzerine master yapmış. Ama Lise mezunu kişi kendini çok daha fazla geliştirmiş ve işi üniversite bitiren kişiden çok daha iyi yapabilecek seviyede ise bu durumda iş veren eğitim durumuna bakmaksızın daha bilgili ve işe daha fazla yakışan kişiyi alacaktır.
Graduates throwing mortarboards
Okul ve İş Hayatı Arasındaki Kavram Kargaşası
Bir üniversite mezununun bölümüyle ilgili iş bulamaması, okulda verilen eğitim ile iş hayatında bulunması gereken bilgi ve beceri arasında büyük farklar olmasıdır. Bunun yanı sıra azim, istek, zorluklara karşı çaba sarf etme, öğrenme isteği gibi özellikler bulunduğunda tecrübe edinmenin ve işi kısa sürede öğrenmeninde mümkün olduğu bir gerçek.
Üniversite Bitirmemek Büyük Bir Kayıp Değil
Üniversite yada diğer okullarda başarısız bir öğrenci olmanız iş hayatında başarısız olacağınız anlamına gelmiyor. Üniversitede başarı elde eden, sınavları en yüksek notlarla geçip, diplomasını aldıktan sonra işsiz dolaşan bir hayli öğrenci var. Bazen okul hayatının yada üniversitenin iş hayatına hazırlık olduğunu unutuyoruz. Üniversite öğrencileri mesleğiyle ilgili bilgilerle geliştirilmek yerine ilkokul ve lisedeki dersleride almaya devam ediyor ve mesleğiyle ilgili oldukça kısıtlı ve teorik bilgiler elde ediyor. Öğrenciler pratikte başarısız olmakta haklı olsalarda, bu Türkiye’de devam etmekte olan eğitim sistemiyle ilgilidir. Üniversite bitirmek kesinlikle iş bulacağınız yada çok büyük bir başarı elde ettiğiniz anlamına gelmediği gibi Üniversite okuyamayanlarında çok büyük bir kayıp yada çok büyük bir başarısızlık içinde olmadığını söyleyebiliriz. Bu yüzden iş hayatında üniversite bitirdim demek yerine, ben bu iş için şu bilgileri elde ettim ve artık hazırım demek gerekiyor.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ