İran Koronavirüs Ölümlerini 3 Kat Düşük Göstermiş

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

BBC Farsça Servisi’nin araştırması, İran’da koronavirüs salgınından ölenlerin sayısının hükümetin açıkladığından üç kat fazla olduğunu ortaya çıkardı. Hükümetin kendi kayıtları, 20 Temmuz itibarıyla Covid-19’dan ölenlerin sayısının yaklaşık 42 bin olduğuna işaret ediyor. İran Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ölü sayısı ise 14 bin 405. Yine hükümetin elindeki verilere göre vaka sayısı da Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 278 bin 827 değil; 451 bin 024.
İran, salgının başlangıcında Çin’in ardından en fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ülke konumundaydı. Ülkede son haftalarda vaka sayısında yeniden artış dikkat çekiyor.
İLK VAKA YAKLAŞIK BİR AY SONRA AÇIKLANDI
BBC’ye sızdırılan liste ve tıbbi kayıtlara göre ülkede koronavirüsten ilk ölüm 22 Ocak’ta görüldü. Hükümet ilk vakanın bu tarihten yaklaşık bir ay sonra görüldüğünü açıklamıştı.
Salgının başlangıcından bu yana hükümetin açıkladığı sayılar şüpheyle karşılanıyordu. BBC’nin araştırması ulusal ve bölgesel seviyedeki vaka ve ölü sayıları arasında tutarsızlık olduğunu gösteriyor.

AÇIKLANAN VERİLER, KAYITLI OLANLARLA UYUŞMUYOR
Dünya genelinde, ülkelerin test kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle gerçek ölü sayısının açıklanan verilere yansımadığı biliniyor. Ancak İran’da hükümetin elinde tüm ölümlerin kayıtları olmasına rağmen sayıları daha düşük açıklandığı belirtiliyor.
İran hükümeti, ülkedeki koronavirüs ölümlerini olduğundan üç kat düşük göstermiş
Veriler, BBC’ye kimliği bilinmeyen bir kaynak tarafından gönderildi. Bu veriler, İran genelinde hastanelere girişi yapılan günlük hasta sayıları, bu kişilerin isimleri yaşları, cinsiyetleri, hastalık belirtileri, hastanelerde kaldıkları süre ve başka hastalıkları olup olmadığı gibi bilgiler içeriyor.
SİYASİ OYUNLARIN SON BULMASI İÇİN VERİLERİ PAYLAŞMIŞ
Kaynak, “gerçeklerin açığa çıkması ve pandemi üzerindeki siyasi oyunların son bulması için” bu verileri BBC’yle paylaştığını söylüyor. BBC, bu kaynağın bir devlet görevlisi olup olmadığını ya da bu verilere hangi yollarla ulaşıldığını teyit edemedi; ancak BBC Farsça Servisi’nin araştırması, listede yer alan bazı ölü ya da sağ hastaların isimlerinin doğru olduğuna işaret ediyor. Bu kayıtlarla hükümetin açıkladığı sayılar arasındaki tutarsızlık, gerçek ölü sayısına ilişkin hesaplamalarla da uyumlu görünüyor.
BBC’ye sızdırılan bilgilere göre, başkent Tahran’da 8 bin 120 kişi hayatını kaybetti. Salgının başladığı kent olan Kum’daki ölü sayısı ise 1419. Ülke genelinde ölenlerin 1916’sının çoğu Afgan olan yabancılardan oluştuğu görülüyor. Mart ortası itibarıyla, kayıtlara geçen ölü sayısı, hükümetin açıkladığı sayılardan beş kat fazla.
BBC’nin konuştuğu bazı doktorlar, sağlık bakanlığının güvenlik ve istihbarat birimlerince baskı altına alındığını söylüyor.
SAYILAR NEDEN GİZLENDİ?
Salgın 1979 İran İslam Devrimi’nin yıldönümü ve parlamento seçimlerine rastladı. Bazı uzmanlara göre bunlar, İran hükümetinin halk desteğini gösterebileceği önemli fırsatlardı ve yönetim virüsün bunu riske atmasını istemedi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, bazı kişilerin salgını kullanarak seçimleri baltalamak istediğini öne sürdü. 21 Şubat’taki seçimlerin ilk turu yüzde 42 katılımla yapıldı. İkinci tur 11 Eylül’e ertelendi.
Salgından önce İran hükümeti bir dizi krizle karşı karşıyaydı. Kasım 2018’de benzin fiyatlarının bir gecede yüzde 50’den fazla artırılması insanları sokağa dökmüş, protestolarda birkaç gün içinde yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.
İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani 3 Ocak’ta ABD tarafından öldürülmüştü.
Saldırıdan sonra alarma geçen İran Silahlı Kuvvetleri, yanlışlıkla bir Ukrayna yolcuğu uçağını düşürmüş, uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

Diğer Haberler

Yardımcı Yılmaz'dan Vergi Sisteminde Değişiklik Sinyali

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi sistemiyle ilgili dikkat çeken açı...

Kadıköy'de Tarihi İmza! Mourinho Fenerbahçe'de

Dünyaca ünlü teknik direktör Jose Mourinho, Ülker Stadı'nda binlerce taraftarın ...

ABD'nin F-16 için Teklif Mektubu Savunma Bakanlığı'na Ulaştı

Milli Savunma Bakanlığı'ndan ABD'den alınacak F-16'larla ilgili açıklama geldi. ...

8.8'lik Deprem Rusya'daki Yanardağ Faaliyete Geçirdi

Kamçatka Yarımadası'ndaki Klyuchevskoy Yanardağı'nın Faaliyete Geçişi: 8.8 Büyük...

Altınsız Olimpiyat için Spor Bakanı Osman Aşkın'dan Açıklama

Türkiye, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı altın madalyasız bitirdi. Milli sporcu...

"Fiyat Anarşistleri de FETÖ'cüdür, Dükkanları Kapatılmadır"

MHP lideri Bahçeli, "Ekonomik büyümenin dizginlenmesi, cari dengenin bozulması i...

2025 Avrupa Basketbol Şampiyonu Almanya Oldu

2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda A Milli Basketbol Takımımız, Almanya ile o...

Rıdvan Dilmen'in Yaptığı Benzetme Galatasaraylıları Küplere Bindirdi

Fenerbahçe'nin RAMS Başakşehir'i 4-0 yendiği mücadeleyi değerlendiren Rıdvan Dil...

Sihirli Annem'in Tuğçe'si Damla Ersubaşı Ağlayarak İtiraf Etti

Sihirli Annem dizisinde canlandırdığı Tuğçe karakteriyle tanınan Damla Ersubaşı,...

Los Angeles'ta Sokağa Çıkma Yasağına Uymayanlar Gözaltına Alınacak

Ateş çemberindeki Los Angeles'ta tahliye edilen evlerin yağmalanma riski nedeniy...

Siyah Noktalı Oylar Geçersiz Mi Sayılacak?

Sosyal medyada, Hollanda'da bir oy pusulasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kutucuğu...

Çay Fiyatlarına Çok Yüksek Zam Bekleniyor

ÇAYSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar, çay fiyatlarında zam beklediğin...

İsrail İlk Çekilme Hattını Kabul Etti

Gazze'de Ateşkes Umudu: Trump, İsrail'in Geri Çekilmeyi Kabul Ettiğini Açıkladı ...

Menemen FK'de Teknik Direktörlüğe Yılmaz Vural Getirildi

TFF 2. Lig ekibi Menemen FK'de teknik direktörlük görevine Yılmaz Vural getirild...

Kredi Kullanımına Sınırlama Geliyor

Kredi kullanımında sınırlamaya gideceklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Me...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ