İran Koronavirüs Ölümlerini 3 Kat Düşük Göstermiş

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

BBC Farsça Servisi’nin araştırması, İran’da koronavirüs salgınından ölenlerin sayısının hükümetin açıkladığından üç kat fazla olduğunu ortaya çıkardı. Hükümetin kendi kayıtları, 20 Temmuz itibarıyla Covid-19’dan ölenlerin sayısının yaklaşık 42 bin olduğuna işaret ediyor. İran Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ölü sayısı ise 14 bin 405. Yine hükümetin elindeki verilere göre vaka sayısı da Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 278 bin 827 değil; 451 bin 024.
İran, salgının başlangıcında Çin’in ardından en fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ülke konumundaydı. Ülkede son haftalarda vaka sayısında yeniden artış dikkat çekiyor.
İLK VAKA YAKLAŞIK BİR AY SONRA AÇIKLANDI
BBC’ye sızdırılan liste ve tıbbi kayıtlara göre ülkede koronavirüsten ilk ölüm 22 Ocak’ta görüldü. Hükümet ilk vakanın bu tarihten yaklaşık bir ay sonra görüldüğünü açıklamıştı.
Salgının başlangıcından bu yana hükümetin açıkladığı sayılar şüpheyle karşılanıyordu. BBC’nin araştırması ulusal ve bölgesel seviyedeki vaka ve ölü sayıları arasında tutarsızlık olduğunu gösteriyor.

AÇIKLANAN VERİLER, KAYITLI OLANLARLA UYUŞMUYOR
Dünya genelinde, ülkelerin test kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle gerçek ölü sayısının açıklanan verilere yansımadığı biliniyor. Ancak İran’da hükümetin elinde tüm ölümlerin kayıtları olmasına rağmen sayıları daha düşük açıklandığı belirtiliyor.
İran hükümeti, ülkedeki koronavirüs ölümlerini olduğundan üç kat düşük göstermiş
Veriler, BBC’ye kimliği bilinmeyen bir kaynak tarafından gönderildi. Bu veriler, İran genelinde hastanelere girişi yapılan günlük hasta sayıları, bu kişilerin isimleri yaşları, cinsiyetleri, hastalık belirtileri, hastanelerde kaldıkları süre ve başka hastalıkları olup olmadığı gibi bilgiler içeriyor.
SİYASİ OYUNLARIN SON BULMASI İÇİN VERİLERİ PAYLAŞMIŞ
Kaynak, “gerçeklerin açığa çıkması ve pandemi üzerindeki siyasi oyunların son bulması için” bu verileri BBC’yle paylaştığını söylüyor. BBC, bu kaynağın bir devlet görevlisi olup olmadığını ya da bu verilere hangi yollarla ulaşıldığını teyit edemedi; ancak BBC Farsça Servisi’nin araştırması, listede yer alan bazı ölü ya da sağ hastaların isimlerinin doğru olduğuna işaret ediyor. Bu kayıtlarla hükümetin açıkladığı sayılar arasındaki tutarsızlık, gerçek ölü sayısına ilişkin hesaplamalarla da uyumlu görünüyor.
BBC’ye sızdırılan bilgilere göre, başkent Tahran’da 8 bin 120 kişi hayatını kaybetti. Salgının başladığı kent olan Kum’daki ölü sayısı ise 1419. Ülke genelinde ölenlerin 1916’sının çoğu Afgan olan yabancılardan oluştuğu görülüyor. Mart ortası itibarıyla, kayıtlara geçen ölü sayısı, hükümetin açıkladığı sayılardan beş kat fazla.
BBC’nin konuştuğu bazı doktorlar, sağlık bakanlığının güvenlik ve istihbarat birimlerince baskı altına alındığını söylüyor.
SAYILAR NEDEN GİZLENDİ?
Salgın 1979 İran İslam Devrimi’nin yıldönümü ve parlamento seçimlerine rastladı. Bazı uzmanlara göre bunlar, İran hükümetinin halk desteğini gösterebileceği önemli fırsatlardı ve yönetim virüsün bunu riske atmasını istemedi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, bazı kişilerin salgını kullanarak seçimleri baltalamak istediğini öne sürdü. 21 Şubat’taki seçimlerin ilk turu yüzde 42 katılımla yapıldı. İkinci tur 11 Eylül’e ertelendi.
Salgından önce İran hükümeti bir dizi krizle karşı karşıyaydı. Kasım 2018’de benzin fiyatlarının bir gecede yüzde 50’den fazla artırılması insanları sokağa dökmüş, protestolarda birkaç gün içinde yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.
İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani 3 Ocak’ta ABD tarafından öldürülmüştü.
Saldırıdan sonra alarma geçen İran Silahlı Kuvvetleri, yanlışlıkla bir Ukrayna yolcuğu uçağını düşürmüş, uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

Diğer Haberler

Trendyol Süper Lig 2024-2025 Sezonu Fikstürü Çekildi

TTrendyol Süper Lig'de 2024-2025 sezonu fikstür çekimi Süper Lig kulüp başkanlar...

Şampiyonluk Kutlaması Bebeği Yolda Unutturdu

Süper Lig 2024-2025 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray’ın zaferi, T...

Bill Gates'e Göre Yapay Zekanın Devralamayacağı 3 Meslek

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, yapay zekanın devralamayacağı üç meslek g...

Galatasaray, Arda Güler'e Teklif Götürdü Mü?

Süper Lig'de şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerleyen Galatasaray, yeni sezo...

Kız Kulesi Restorasyon Çalışmaları Tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışm...

Usta Oyuncu Köksal Engür Hayatını Kaybetti

Leyla ile Mecnun dizisindeki "Ak sakallı Dede" rolüyle adından söz ettiren sesle...

Ünlü Psikolog, Halı Yıkamacı Çıktı

Sahte Diplomalı Psikologun Geçmişi Şaşırtıcı Türkiye’nin gündemine oturan sahte...

Alışverişlerde Kart Kullanım Mecburiyetini Fırsata Çevirdi

Kayıt dışılığı engellemeye yönelik olarak getirilen "7 bin TL üzerindeki alışver...

Fenerbahçe'de Disiplin Krizi

İki Milli Futbolcuya Şok Karar Süper Lig'in köklü kulüplerinden Fenerbahçe, öne...

Elektrik ve Doğal Gaz Faturalarında Gelire Göre Tarife Dönemi Başlıyor

Artan enflasyonla birlikte geçim sıkıntısı yaşayan alt gelir grubundaki vatandaş...

Cengiz Ünder'in Başarısı, Fenerbahçe'yi Satış için Düşünmeye Zorluyor

Fenerbahçe'nin ara transfer döneminde Los Angeles FC'ye kiraladığı Cengiz Ünder,...

İsrailli Esirlerin Öldürülmesiyle İlgili Soruşturma Tamamlandı

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nde öldürülen 3 İsrailli esirle ilgili s...

Transferi Duyurdular! Yolun Açık Olsun Talisca

Talisca Krizi: Penaltı Kaçırdı, Gremio Yolcusu Olabilir Fenerbahçe'de Talisca D...

Rıdvan Dilmen'in Yaptığı Benzetme Galatasaraylıları Küplere Bindirdi

Fenerbahçe'nin RAMS Başakşehir'i 4-0 yendiği mücadeleyi değerlendiren Rıdvan Dil...

Juventuslu Paul Pogba Doping Nedeniyle Futboldan Men Edildi

Juventus forması giyen dünyaca ünlü Fransız futbolcu Paul Pogba, doping testinin...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ