Karnede Teşekkür Nasıl Alınır? Şartları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Her dönem olduğu gibi karne almaya az bir süre kala öğrencileri teşekkür ve taktir alma heyecanı sardı. Öğrenciler teşekkür belgesi almak için karnelerinde yeterli puanın olmup olmadığını merak etmelerini yanı sıra karnede zayıf olursa yani 1 olursada teşekkür alınabilir mi? sorusu en çok tarafımıza gelen sorular arasında buluyor. Teşekkür almak için aranan şartlar ve notlarınızın nasıl olması gerektiğini makalemizde bulabilirsiniz.
Teşekkür Nasıl Alınır?
Öncelikle öğrenciler için teşekkür almanın ilk şartı tüm not ortamalarının 3,5 üzerinde olması gerekmektedir. Bu ilköğretim öğrenciler için tüm notların toplamı bölü toplam ders sayısı şeklinde hesaplanabilmektedir. Fakat, Ortaöğretim yani lise öğrencilerinde ders sayısının etkilediği oran farklı olduğu için kredi yöntemiyle hesalanmalıdır. Yani, Türkçe dersi haftada 8 saat varsa, ingilizce dersi haftada 4 saat varsa Türkçe dersi ortalamayı ingilizce dersine göre 2 kat etkileyecektir. Tabi bu bir örnek olmakla birlikte öncelikle teşekkür taktir almak için gerekli olan not ortalamasını hesaplamalıyız.
Türkçe haftada 6 saat 6 kredi olsun,
İngilizce haftada 4 saat ve toplam 4 kredi olsun,
Matematik haftada 5 saat ve 5 kredi olsun,
Coğrafya hafata 3 saat ve 3 kredi olsun.
Haftada alınan ders sayısı aynı zaman krediye etki oranı demektir. Bu yüzden her ders için haftada kaç saat ayrılmışsa o kadar kredi etkisi vardır. Şimdi öğrencinin aldığı notlara bakalım. Bunlar öğrencinin derslerden dönem sonu aldığı notlar olsun.
Türkçe : 4
İngilizce : 3
Matematik : 5
Cografya : 2
karnede-tesekkur-nasil-alinir-sartlari
Kredi Tuarı Hesaplama
Türkçe dersi alınan not 4 X kredi etkisi 6 toplam puan 24,
İngilizce dersi alınan not 3 X kredi etkisi 4 toplam puan 12,
Matematik dersi alınan not 5 X kredi etkisi 5 toplam puan 25,
Cografya dersi alınan not 2 X kredi etkisi 3 toplam puan 6.
Gördüğünüz gibi derslerin verdiği krediler ile alınan notları çarptık. 24+12+25+6 = 67 dönem sonu topla kredisidir. Öğrencinin en fazla alabileceği kredi ise her ders kredisi ile 5 notunun çarpımından elde edilir. Örneğimizde en fazla alınabilecek kredi ise 90 dır. öğrencimiz ise 67 almıştır.
Teşekkür almanın anlamı tüm ders ortalamalarının 4 olmasıdır. Ancak, bunu kredi bazında hesaplamalıyız. Tüm derslerden 4 alınmış gibi kredi hesabı yapalım.
Türkçe : 4 X 6 kredi = 24
İngilizce : 4 X 4 kredi = 16
Matematik : 4 X 5 kredi = 25
Cografya : 4 X 3 kredi = 12
Gördüğünüz gibi öğrencinin tüm derslerden 4 alması durumuda alacağı toplam kredi 77 dir. Yani teşekkür belgesi alması için 77 kredi alması gerekirken toplam kredisi 67 olduğu için teşekkür alamadı. Tüm derslerin kredi toplamı 18 olduğu için 67 yi 18 e bölerekte bulabiliriz. Sonuç 3,72 çıkıyor. Aslında bu teşekkür notudur. Fakat bazı okullarda direk 4 olması istenmekle birlikte Türkçe dersinin 2 olması durumunda genellikle teşekkür belgesi verilmemektedir. Öğrenci 0 yada 1 notuna sahipse yine teşekkür belgesi alamaz. Fakat, Türkçe dersi dışında herhangi bir dersinin 2 yada 3 olması teşekkür almasına engel olmamaktadır. Bu 4 dersi örnek olarak verdiğimizi unutmayarak sizin tüm derslerinizi hesaplamanız gerekmektedir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ